fbpx
Blog

Οι 6 πιο ευχάριστες ειδήσεις που διαβάσαμε τον Δεκέμβριο

Μ’ αρέσει να σκέφτομαι τους ανθρώπους σαν τα λαμπάκια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο του πλανήτη. Το φως είναι πιο δυνατό, όταν όλα είναι αναμμένα. Τα λαμπάκια τα συνδεδεμένα σε σειρά –όπως με πληροφόρησε φίλος ηλεκτρολόγος μηχανικός- έχουν την «ενσυναισθητική στάση» να σβήνουν όλα για χάρη του ενός. Τι γίνεται όμως με το αντίστροφο; Ίσως οι καλές πράξεις να είναι η απάντηση στο ερώτημα. Για το σκοπό αυτό συγκεντρώσαμε τις ευχάριστες ειδήσεις που διαβάσαμε τον Δεκέμβριο, με την ελπίδα να φωτίσουν περισσότερα λαμπάκια εκεί έξω.

1. Η Χριστουγεννιάτικη παράδοση που έχουμε ανάγκη

Ο Άγιος Βασίλης μπορεί να έχει πολλά πρόσωπα και ίσως τελικά να μετακινείται με φορτηγό γεμάτο παιχνίδια, παρά με έλκηθρο. Δύο αδέρφια από το Ohio είναι η απόδειξη γι’ αυτό. Το 2015 -κι όσο ακόμα ήταν μαθητές- συγκέντρωσαν παιχνίδια για τα παιδιά που νοσηλεύονταν τις γιορτινές ημέρες. Με τη βοήθεια δωρεών, από τα 800 παιχνίδια της πρώτης διαδρομής έφτασαν -τον αριθμό ρεκόρ για μια μεμονωμένη δωρεά σε νοσοκομείο- τα 20,283. Μιλάμε για πάνω από 50 χιλιάδες παιδικά ζευγάρια μάτια, που έλαμψαν τα τελευταία έξι χρόνια χάρη σ’ αυτήν την πρωτοβουλία.

2. Ένα τετράποδο γιατρικό

Μία νοσοκόμα στη Ρώμη αντιλήφθηκε πως η καλύτερη θεραπεία για τον ασθενή της δεν ήταν απλώς τα φάρμακα, αλλά και η αγάπη του σκύλου του. Ο John, λόγω της αναγκαιότητας να νοσηλευτεί και ελλείψει άλλων επιλογών, εναπέθεσε τη φροντίδα του κουταβιού του σε καταφύγιο ζώων. Τότε, η νοσοκόμα που είχε αναλάβει την αποκατάστασή του βρήκε τη λύση. Όχι μόνο υιοθέτησε τον πιστό φίλο του John, αλλά τους επέτρεπε να περνούν χρόνο μαζί στο νοσοκομείο. Αν η αγάπη των ζώων δε μπορεί να τα γιατρεύσει όλα, τότε τι;

3. Μαθήματα χορού και ζωής

Αντιμέτωπο με μία διάγνωση καρκίνου, το σώμα μετατρέπεται μεταξύ άλλων σε αντικείμενο εξετάσεων, πόνου και ανησυχίας. Η σχολή χορού Move Dance Feel θέλει να υπενθυμίσει στις γυναίκες με εμπειρίες καρκίνου πως το σώμα τους μπορεί να αποτελεί την ίδια στιγμή και πηγή ευχαρίστησης. Με τη μορφή μη κερδοσκοπικής οργάνωσης προσφέρει δια ζώσης και διαδικτυακά μαθήματα χορού σε γυναίκες από όλον τον κόσμο. Η ιδρύτρια Emily Jenkins έχει δει στην πράξη πώς η κινητοποίηση του σώματος είναι θαυματουργή για την ψυχική ανθεκτικότητα των ασθενών.

4. Λεωφορείον…η Τέχνη

Η αγάπη της για τις Τέχνες και την κοινότητα ήταν η βάση αυτού του εμπνευσμένου πρότζεκτ από την Veronica Cabrera-Moreno. Πρόκειται για τη μετατροπή ενός παλιού σχολικού λεωφορείου σε πολυχώρο τεχνών. Μη γνωρίζοντας πλέον αποστάσεις, η χρόνια εθελόντρια Veronica διοργανώνει δωρεάν καλλιτεχνικά σεμινάρια σε παιδιά. Παράλληλα, προσφέρει στ@ μαθητ@ της και όχι μόνο, τις απαραίτητες προμήθειες για να εκφραστούν στο χαρτί, τον καμβά ή όπου αλλού. Τα παιδιά μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο και η φαντασία είναι το μέσον.

5. Εισιτήριο προς μία καινούρια ζωή

Η απόσταση από ένα κακοποιητικό περιβάλλον προς ένα καταφύγιο απαιτεί πολλά περισσότερα απ’ όσα φανταζόμαστε. Το οικονομικό κόστος της μεταφοράς όμως δε θα έπρεπε να είναι ένα ακόμα εμπόδιο. Αυτό σκέφτηκε κι ο υπεύθυνος σιδηροδρομικού σταθμού Darren O’Brien, προτού προτείνει την ιδέα του. Σκοπός της πρωτοβουλίας Rail to Refuge είναι να παρέχει δωρεάν εισιτήρια τρένου στα άτομα που επικοινωνούν με τις γραμμές υποστήριξης θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Με γρήγορη ανταπόκριση λαμβάνουν στο κινητό τους τα στοιχεία του εισιτηρίου, χωρίς πληροφορίες που να καταδεικνύουν το σκοπό του ταξιδιού.

6. Κίνηση ζεστασιάς

Η Ithaca Laundry είναι από τις οργανώσεις με μεγάλη προσφορά στο πεδίο. Προσφέρει πολλά περισσότερα από καθαρά ρούχα σε ανθρώπους προερχόμενους από επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης. Προσφέρει κυρίως ευκαιρίες προς την αξιοπρεπή ζωή που δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως. Έτσι, μπροστά στην πρόκληση του πολικού ψύχους των ημερών, διέσχισε κάθε γωνιά του κέντρου της Αθήνας μοιράζοντας τουλάχιστον πενήντα κουβέρτες στους ανθρώπους που δεν έχουν τα μέσα να ζεσταθούν. Η δική μας ελπίδα πάντως για το μέλλον ζεστάθηκε.

Εγώ λέω φέτος να βάλουμε κάτω από το δέντρο καλές πράξεις.

Καλή χρονιά με πολλές ευχάριστες ειδήσεις!

6

Leave a Reply

Your email address will not be published.