fbpx
BookCulture

Ένας οδηγός με τα πιο δημοφιλή ρομαντικά book tropes που θα συναντήσεις στη λογοτεχνία

Ωραίος ο τίτλος αλλά, όντως τώρα, τι είναι τα book tropes; Θα σας πω κάτι και θα μείνει μεταξύ μας. Ούτε εγώ ήξερα τι είναι μέχρι να φτιάξουμε με τις φίλες μου το δικό μας book club (βλ. For the Plot). Τα book tropes, λοιπόν, είναι οι διάφορες μορφές που μπορεί να πάρει η πλοκή του βιβλίου (δηλαδή η τροπή ενός βιβλίου) ή ακόμα και ένας από τους χαρακτήρες του. Αυτές οι μορφές δεν περιορίζονται σε κάποιο συγκεκριμένο είδος, μπορούμε να τις βρούμε από βιβλία φαντασίας μέχρι και τον Σαίξπηρ! Υπάρχουν κάποιες βασικές υποκατηγορίες και αμέτρητες υποκατηγορίες, ωστόσο σήμερα θα παραθέσω τα πολύ SOS για να μη σας πιάσουν αδιάβαστ@!

Enemies to lovers

Αυτό που διαβάσατε ακριβώς. Δύο εχθροί (κυριολεκτικά ή μεταφορικά) που στο τέλος καταλήγουν μαζί. Στα ρομαντικά βιβλία συνήθως απλά υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ συναδέλφων ή συμμαθητών που συνήθως έχει ως ρίζα μία παρεξήγηση. Στα βιβλία φαντασίας, από την άλλη, τα άτομα μπορεί να προέρχονται από χώρες ή φυλές που βρίσκονται σε πραγματικό πόλεμο μεταξύ τους. Όπως και να έχει, καταλήγουν εραστές – ακόμη κι αν το ένα άτομο δεν επιβιώσει στο τέλος.

*Προτείνω: I kissed Shara Wheeler (Casey McQuiston), A Court of Thorns and Roses (Sarah J. Maas)

Friends to lovers

Η παντοτινή μου αντίδραση σε αυτό είναι πάντα: μα καλά, δεν βλέπετε μπροστά σας;! Φίλοι – και συνήθως παντοτινοί φίλοι – που καταλήγουν μαζί. Συνεχώς αρνούνται το προφανές, αλλά αν δε γινόταν αυτό εμείς δε θα είχαμε βιβλίο να διαβάσουμε.

*Προτείνω: People We Meet on Vacation (Emily Henry), Hang the Moon (Alexandria Bellefleur)

Love triangle

Δε μου αρέσει καθόλου, αλλά πρέπει να το αναφέρω. Το κλασικό ερωτικό τρίγωνο. Ένα άτομο που έχει μπλεχτεί με άλλα δύο και δε μπορεί να διαλέξει. Φυσικά, είναι σε σχήμα τριγώνου, γιατί και τα τρία μέλη γνωρίζονται μεταξύ τους και αρκετά συχνά τα δύο από αυτά είναι φίλοι ή αδέρφια (γενικά οικογένεια).

*Προτείνω: The Summer I Turned Pretty (Jenny Han), Clockwork Prince (Cassandra Clare)

Grumpy x Sunshine

Ο πρώτος μεταφορικός τίτλος τροπής. Σε αυτό το δίδυμο το ένα άτομο είναι η χαρά της ζωής και το άλλο…έχει φαγωθεί να γκρινιάζει! Τα συγκεκριμένα βιβλία δεν έχουν τόση αγωνία, αλλά αυτό το δίπολο, αν είναι καλογραμμένο, μπορεί να συναρπάσει.

*Προτείνω: Beach Read (Emily Henry), Delilah Green Doesn’t Care (Ashley Herring Blake)

Fake dating/Fake relationship

Κάπου εδώ βρισκόμαστε σε μια συνθήκη όπου ο κύριος χαρακτήρας χρειάζεται επειγόντως συνοδό/σχέση/ραντεβού για να αποφύγει την κλασική αδιάκριτη ερώτηση «πάλι μόν@ σου είσαι;». Τις περισσότερες φορές τα άτομα που προσποιούνται ότι βγαίνουν δεν τρέφουν ιδιαίτερη συμπάθεια το ένα για το άλλο, με αποτέλεσμα να τους συμβαίνουν διάφορα ευτράπελα ή και πιο… hot καταστάσεις! Να πω πάλι ότι καταλήγουν μαζί ή το έχουμε εμπεδώσει;

*Προτείνω: To Αll the Boys I’ve Loved Before (Jenny Han), Duke and I (Julia Quinn)

Extra γνωστές, αλλά λιγότερο SOS κατηγορίες:

  • Found family
  • Age-gap
  • Second-chance
  • Soulmates

Υ.Γ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τα κορίτσια του For the Plot για τις πολύτιμες ιδέες τους σε αυτό το άρθρο.

Καλή ανάγνωση!

6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *