fbpx
People

Ένα απόγευμα με την Ειρήνη Μπουντούκη: Το plus size modeling, η κοινωνία των στερεοτύπων και η σημασία της μοναδικότητας

Αγαπάει τις όμορφες γειτονιές της Αθήνας, αλλά και τους ρυθμούς της Θεσσαλονίκης. Είναι ήρεμη, αλλά συνάμα δυναμική. Το modeling ήρθε στη ζωή της τυχαία, αλλά και καρμικά. Ίσως την έχεις δει στο πρώτο GNTM, ίσως και σε επίδειξη του Βασίλη Ζούλια. Η Ειρήνη Μπουντούκη είναι μια σύγχρονη θηλυκότητα, που μας γνώρισε τον κόσμο του plus size modeling.

Ειρήνη, πότε κατάλαβες τι είναι η μόδα για εσένα;

Την μόδα την αγαπάω, είναι κάτι για το οποίο έχω πάθος, δεν ξέρω πώς να στο εξηγήσω. Δεν πρόκειται για ένα χόμπι, για μια ακόμα ασχολία. Είναι κομμάτι μου. Πιστεύω πως πάντοτε ήταν και όταν έκανα την πρώτη μου φωτογράφιση, όλα αυτά τα συναισθήματα και οι σκέψεις αναζωπυρώθηκαν. Ανέκαθεν διάβαζα για την ιστορία της, ξεφύλλιζα περιοδικά, ενημερωνόμουν, είναι ένας χώρος που με γοητεύει. Δεν θα μπορούσα άλλωστε να τον επιλέξω, χωρίς να τον γνωρίζω. Μην ξεχνάς πως το να εργάζεσαι ως μοντέλο, δεν είναι συνυφασμένο μόνο με ωραία εξώφυλλα και πασαρέλες. Είναι μια δουλειά με πολλές οικονομικές δυσκολίες, ελάχιστη σταθερότητα και καταξίωση που ίσως να μην καταφέρεις ποτέ να αποκτήσεις.

Όταν εντάχθηκα στην βιομηχανία της μόδας, τα social media δεν είχαν την δύναμη που έχουν σήμερα. Οι ευκαιρίες ήταν περιορισμένες και οι συνεργασίες με το εξωτερικό ιδιαίτερα δύσκολες και κοστοβόρες. Νομίζω πως όσα μοντέλα βίωσαν εκείνη την περίοδο, καταλαβαίνουν την σπουδαιότητα και τα προνόμια της εποχής που διανύουμε σήμερα. Όλα έχουν γίνει πιο προσβάσιμα και αυτονόητα. Τα plus size μοντέλα αποτελούν επιτέλους κομμάτι της μόδας και όχι ένα ακόμα εφήμερο trend.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Irini Bountouki (@irini.bountouki)

Υπάρχει κάποια θηλυκότητα στον χώρο της μόδας από την οποία εμπνέεσαι;

Έχω εμπνευστεί από πάρα πολλά μοντέλα και όχι μόνο plus size. Είμαι ένας άνθρωπος που εκτιμώ το καλό μοντέλο, άσχετα σε ποιο division ανήκει. Για παράδειγμα, λατρεύω την Ashley Graham, ταυτόχρονα όμως, αγαπώ υπερβολικά την Linda Evangelista, η οποία ήταν και η έμπνευση για τα μαλλιά μου. Θαυμάζω την Claudia Schiffer, με την οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να ταυτιστώ, αλλά αυτό δεν αναιρεί την ποιότητα της δουλειάς της.

Τι σημαίνει το να είσαι μοντέλο;

Το να είσαι μοντέλο, συνοδεύεται δυστυχώς από πολλές προκαταλήψεις. Αρχικά, ένας εξωτερικά όμορφος άνθρωπος, δεν μπορεί να είναι έξυπνος. Αφού είσαι μοντέλο, πιθανότατα είσαι και συνοδός πολυτελείας. Αν δεν είσαι συνοδός πολυτελείας, σίγουρα δεν μπορείς να κάνεις τίποτα εκτός από το να ποζάρεις και να περπατάς. Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα, είναι όσα έχει μάθει να πιστεύει ανά τα χρόνια η ελληνική κοινωνία. Λοιπόν, δεν είναι αυτό το επάγγελμά μας.

Μοντέλο σημαίνει να ξέρεις να διαχειρίζεσαι τα οικονομικά σου, να γνωρίζεις πώς να προωθείς τον εαυτό σου και την ίδια στιγμή, να είσαι και ο ψυχολόγος σου. Είναι μια δουλειά για την οποία ταξιδεύεις από χώρα σε χωρά, δίχως οικογένεια ή φίλους. Συγκατοικείς με άτομα που γνωρίζεις ελάχιστα ή καθόλου και, αν όλα πάνε καλά, ίσως δημιουργηθεί μια νέα φιλία. Ωστόσο, αν υπάρχει από πίσω ένα πολύ δυνατό πρακτορείο ή οικονομικό υπόβαθρo, τα πράγματα είναι πιο εύκολα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Irini Bountouki (@irini.bountouki)

Άτομα όμως όπως εγώ, που προσπαθούμε να βιοποριστούμε μόνα μας, ερχόμαστε αντιμέτωπα πολύ συχνά με πελάτες που δεν μας πληρώνουν ποτέ. Ξέρεις, η αμοιβή σε κάθε δουλειά είναι πολύ σημαντική. Δείχνει πως ο εργοδότης σου αναγνωρίζει την προσφορά εργασίας σου και σε αμείβει. Το να σε αναγνωρίζω, αλλά να μην σε αμείβω, δεν θα μου πληρώσει το ενοίκιο, ούτε τους λογαριασμούς. Έχω σκεφτεί πολλές φορές «Μήπως τελικά δεν είμαι αρκετά καλό μοντέλο;». Όχι, είμαι. Απλά υπάρχουν πολλοί, που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Πώς πήρες την απόφαση να δηλώσεις συμμετοχή στο GNTM;

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιρροή που έχει η τηλεόραση στο ελληνικό κοινό, ιδίως στο να συστήνει νέα πράγματα και να δημιουργεί κουλτούρες. Ήξερα πως αν ήθελα να αναδείξω τον κόσμο του plus size modeling, να ακουστώ, να κάνω αισθητή την παρουσία μου, υπήρχαν πολύ καλές πιθανότητες μέσω του συγκεκριμένου τηλεοπτικού προγράμματος. Οι στόχοι μου ήταν πολύ συγκεκριμένοι. Παρόλο που έπρεπε να αποχωρήσω για προσωπικούς λόγους, κατάφερα να συναναστραφώ με ανθρώπους του χώρου, που διαφορετικά δεν θα είχα την ευκαιρία. Έλαβα αναγνωρισιμότητα, κυρίως θετική, αλλά το πιο σημαντικό, ακούστηκε η φωνή μου, όχι λόγω έντασης, αλλά περιεχομένου.

Υπάρχει τελικά representation στον χώρο της μόδας;

Το 2016 είχα καταφέρει να συνεργαστώ σχεδόν με όλες τις ελληνικές εταιρείες που ασχολούνταν με την plus size ένδυση, με αρκετές να ράβουνε πάνω μου. Αυτό ήταν κάτι πολύ ξεχωριστό, διότι μπόρεσα να δημιουργήσω ευκαιρίες σε μια βιομηχανία που αρχικά δεν είχε χώρο για το plus size. Η εκπροσώπηση στη χώρα μας βρίσκεται σε ένα καλό επίπεδο, αλλά σίγουρα θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα. Για παράδειγμα, παρατηρούμε συχνά σε fashion shows πως 1/10 μοντέλα μόνο είναι plus size, κάτι το οποίο δεν είναι αρκετό.

Δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε το γεγονός ότι η ελληνική Vogue κοσμεί τα εξώφυλλά της με μοντέλα όπως η Olivia Kaiafa, αναδεικνύοντας την ομορφιά του body inclusivity. Επίσης, πρόσφατα περπάτησα για τον Βασίλη Ζούλια στην εβδομάδα μόδας στην Αθήνα, για την συλλογή prêt-à-porter, We are family. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συνεργασία για εμένα, διότι εντάχθηκα στα μοντέλα ενός σχεδιαστή που αγαπά τις θηλυκότητες και το δείχνει έμπρακτα. Φαίνεται στον τρόπο που αντιμετωπίζει τις συνεργάτιδες, τις πελάτισσες, τα μοντέλα του, όλ@ μας. Θεωρώ πως τα αποτελέσματα δουλειάς και προσπάθειας χρόνων των plus size μοντέλων εμφανίζονται τώρα. Βρισκόμαστε σε μια καλή εποχή που θέλουμε να ενισχυθεί η  μοναδικότητα και η αυθεντικότητα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Irini Bountouki (@irini.bountouki)

Πώς θα ήθελες να δεις τον εαυτό σου στα επόμενα χρόνια; Ποιοι είναι οι στόχοι σου ως μοντέλο;

Κάτι το οποίο θα ήθελα πάρα πολύ είναι να καταφέρω να μπω στο εξώφυλλο της ελληνικής και πορτογαλικής Vogue! Θέλω να έχω ολοκληρωμένες συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, να μπορέσω να διαμορφώσω την καριέρα μου, έτσι ώστε να βιοπορίζομαι από το modeling. Να συνεχίσω να κάνω δουλειές με τις οποίες επηρεάζω θετικά έστω και ένα άτομο, να ξέρω πως υπάρχει κόσμος που μπορεί να ταυτιστεί μαζί μου.

Εκτός από μοντέλο, είσαι και μητέρα. Ποια είναι η γνώμη σου για τα σημερινά πρότυπα;

Ως μητέρα, θεωρώ ότι για τα πρότυπα που έχει η κόρη μου ευθύνη φέρω εγώ. Ξεκινώντας από το πιο απλό, όπως το κινητό. Αν δεν της το δώσω, δεν θα έχει προσλαμβάνουσες από τα social media. Αν έχει, αλλά ελέγχω τι βλέπει, δεν θα εκτεθεί σε περιεχόμενο που μπορεί να την τραυματίσει. Αυτό που προσπαθώ καθημερινά είναι να της διδάξω πως ο κόσμος μας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μια σειρά ανούσιων στερεοτύπων. Θέλω το παιδί μου να γίνει ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, να σέβεται τον εαυτό του και κυρίως, να λειτουργεί με γνώμονα την αγάπη. Θυμάμαι, όταν είχε γνωρίσει ένα ομόφυλο ζευγάρι φίλων μου της είχε φανεί περίεργο. Το μόνο που έκανα ήταν να της πω «Για φαντάσου, να μην μπορούσα να είμαι μαζί με τον μπαμπά σου, ενώ τον αγαπώ και με αγαπά». Προσπαθώ να δημιουργήσω ένα συμπεριληπτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο η κόρη μου μαθαίνει και μεγαλώνει.

Εμείς δημιουργούμε τα πρότυπα.

Φωτογραφία κειμένου: Yannis Aslanidis

 

2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *