fbpx
ArtEvents

Έτσι άνοιξε η 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης – Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης εντός των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ για τα εγκαίνια της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της πόλης μας. Μια έκθεση που οι Θεσσαλονικείς περιμένουν κάθε δύο χρόνια, αφού προσελκύει ολοένα και περισσότερους καλλιτέχνες από διοργάνωση σε διοργάνωση.

Περισσότεροι από 50 καλλιτέχνες εκθέτουν τα έργα τους σε έξι χώρους της πόλης (Μονή Λαζαριστών, ΔΕΘ, Μουσείο Φωτογραφίας, Μέγαρο Μουσικής, Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, Αλατζά Ιμαρέτ) και έναν χώρο στην Αθήνα, το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.
Έτσι άνοιξε η 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
MoMus – εγκαίνια 7ης Biennale

Φωτογραφικά έργα, ζωγραφικά έργα, γλυπτά, έργα μικτών τεχνικών αλλά και κινούμενες κατασκευές εντυπωσίασαν όσους παρευρέθηκαν στα εγκαίνια της Μπιενάλε. Είναι αναμφισβήτητα η έκθεση που δίνει στη Θεσσαλονίκη τη δυνατότητα της μετατροπής αυτής σε προορισμό για τη σύγχρονη τέχνη.

Αφού οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στην έκθεση, τον τόνο των εγκαινίων έδωσε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΜΟΜus, Ανδρέας Τάκης. Ο ίδιος έδωσε έμφαση στο δυναμισμό που δίνει στην έκθεση η συνέργεια μεταξύ των διαφόρων φορέων της πόλης. Αυτοί είναι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης αλλά και ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Η Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια της έκθεσης, με τη σειρά της αναφέρθηκε στον χαρακτήρα της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης:

Ένα ραντεβού που αφορά τη σχέση της καθημερινότητας των πολιτών με τη σύγχρονη πόλη, τονισμένο από τη διασπορά της έκθεσης στους εφτά διαφορετικούς χώρους.

Περιγράφηκαν επίσης οι δύο προτεραιότητες της Μπιενάλε:

  • Η έμφαση σε πρωτότυπες παραγωγές
  • Η ενσωμάτωση ομάδων της πόλης, δείγμα της συνομιλίας ανάμεσα στο σύγχρονο στοιχείο και την ιστορία.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Εκείνος μίλησε για τη σημαντική αξία που θα έχει το MOMus στην αναπλασμένη ΔΕΘ. Τέλος, το λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος τόνισε τη σημασία της διείσδυσης στην πόλη που επιχειρεί η Μπιενάλε, διοργανώνοντας την έκθεση σε πολλούς χώρους, κάνοντας συνεργασίες με άλλους φορείς και προσελκύοντας πλήθος εθελοντών.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης εδώ.


Φωτογραφίες: Μαρία Καλλιπολίτη
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *