fbpx
Blog

8 eco-friendly tips για τη νέα καθημερινότητα με τον Covid-19

Η πανδημία του Covid-19 έχει φέρει πολλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Από τις μικρές καθημερινές συνήθειες όπως η χρήση αντισηπτικού, μέχρι τις ατέλειωτες ώρες στο σπίτι λόγω καραντίνας, η πραγματικότητά μας αλλάζει. Υπάρχει τρόπος να προσαρμόσουμε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα την περιβαλλοντική συναίσθηση; Φυσικά και υπάρχει! Γι’ αυτό και το TFC Magazine έφτιαξε μια λίστα με 8 eco-friendly tips που μπορείς να δοκιμάσεις στη νέα κανονικότητα.

1. Επένδυσε σε επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες

Πρόκειται για το πρώτο, προφανές βήμα για να μειωθούν τα μη ανακυκλώσιμα απόβλητά μας. Οι υφασμάτινες μάσκες είναι εγκεκριμένες υγειονομικά, αρκεί να χρησιμοποιούνται σωστά και να πλένονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αποτελούν μια επένδυση χρημάτων, περιβαλλοντικής συνείδησης και… στυλ! Μπορείς εδώ να δεις κάποια ελληνικά brands που φτιάχνουν χειροποίητες μάσκες. Αν, μάλιστα, υπάρχει χρόνος και διάθεση, το ράψιμο της δικής σου υφασμάτινης μάσκας είναι μια πολύ καλή ιδέα.

2. Κλείνε τη βρύση όταν πλένεις τα χέρια σου

Το τακτικό και προσεκτικό πλύσιμο χεριών είναι ένα από τα βασικά μας όπλα κατά του Covid-19. Ο χρόνος που απαιτείται για τη σωστή καθαριότητα περιλαμβάνει και τη διαδικασία του προσεγμένου τρίψιμου των χεριών. Γιατί λοιπόν η βρύση να τρέχει σε όλη αυτή τη διάρκεια; Μπορεί να φαίνεται ως μια μικρή λεπτομέρεια, αλλά μικρά πράγματα σαν αυτό κάνουν τη διαφορά!

3. Απόφυγε τα αντισηπτικά μαντηλάκια μιας χρήσης

Τα αντισηπτικά μαντηλάκια ανήκουν σε μια ιδιαίτερη κατηγορία μη ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιούμε αρκετά. Σε επίπεδο καθημερινής χρήσης, μπορούν να αντικατασταθούν από υγρό αντισηπτικό. Για την γενική καθαριότητα, υπάρχει πάντα η «παλιομοδίτικη» επιλογή του πανιού, εμποτισμένου με καθαριστικό.

4. Φτιάξε το δικό σου αντισηπτικό

Τα υλικά για την παραγωγή ενός «σπιτικού» αντισηπτικού είναι πιο απλά απ’ όσο νόμιζες. Το ξύδι, το χαμομήλι, το λεμόνι, η λεβάντα, η γλυκερίνη και φυσικά το καθαρό οινόπνευμα είναι μόνο μερικά από αυτά. Με μια απλή αναζήτηση στο internet βρίσκει κανείς πολλές διαφορετικές συνταγές για αντισηπτικά, και η παραγωγή τους είναι πανεύκολη.  

5. Περιόρισε τα αντικείμενα μιας χρήσης εντός σπιτιού

Το 2020 είναι η χρονιά που αναθεωρήσαμε τις ώρες που περνάμε στο σπίτι. Οι συνήθειες μιας μέρας «στο τρέξιμο», επαναπροσδιορίζονται όταν οι μετακινήσεις περιορίζονται. Από τα πλαστικά μπουκαλάκια νερού ως το χαρτί κουζίνας, υπάρχουν πολλά πράγματα μέσα στο σπίτι που μπορούν να αντικατασταθούν από πιο οικολογικές λύσεις.

6. Φτιάξε τις δικές σου πρώτες ύλες για την κουζίνα

Ο επεναπροσδιορισμός του ελεύθερου χρόνου μπορεί να μας κάνει να σκεφτούμε όλες αυτές τις πρώτες ύλες που έχουμε μάθει να αγοράζουμε, αλλά πολύ εύκολα θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μόνοι μας. Τρόφιμα όπως το hummus, το γάλα αμυγδάλου, οι μπάρες δημητριακών, μπορούν εύκολα να ετοιμαστούν χειροποίητα. Έτσι, θα απαλλαγούμε και από τις συσκευασίες στις οποίες τα αγοράζουμε.

7. Ασχολήσου με το DIY

Συνδυάζονται οι λύσεις για το σπίτι με δημιουργική απασχόληση; Φυσικά και ναι! Προτού, λοιπόν, αποφασίσεις να κάνεις μια αλλαγή στη διακόσμηση ή κάποια επισκευή αγοράζοντας νέα πράγματα, σκέψου πώς θα μπορούσες να δώσεις νέα ζωή σε παλιά αντικείμενα μεταποιώντας τα. Ειδικά όσον αφορά την οργάνωση, οι Do It Yourself ιδέες είναι ανεξάντλητες και πολύ εφευρετικές.

8. Γέμιζε το αντισηπτικό σου

Το αντισηπτικό υπάρχει πλέον σχεδόν σε κάθε τσάντα. Όταν όμως το μικρό μπουκαλάκι αδειάζει, πετιέται και αγοράζουμε καινούριο. Αυτό μπορεί να αλλάξει. Αγοράζοντας μεγαλύτερες συσκευασίες  αντισηπτικών γενικής χρήσης, μπορούμε να ξαναγεμίζουμε το pocket size μπουκαλάκι μας. Σκέψου, πόσες συσκευασίες αντισηπτικών των 100 ml εξοικονομούμε με αυτό τον τρόπο;

7
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *