fbpx
Uncategorized

Όταν ξαναταξιδέψεις, επίλεξε να επισκεφθείς μία από τις eco-friendly πόλεις τις Ευρώπης

Το τελευταίο διάστημα με την κλιματική αλλαγή, την υπερθέρμανση και μόλυνση του πλανήτη, η ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο ζωής είναι αναγκαία. Εκτός από την προσωπική ευθύνη για στροφή προς έναν zero waste τρόπο ζωής, κάποιες πόλεις παίρνουν μέτρα για μαζική αλλαγή. Οι συχνές διαμαρτυρίες των ανθρώπων για περιβαλλοντικά θέματα έχει οδηγήσει αρκετές πόλεις να αλλάξουν τον τρόπο ζωής και να στραφούν σε βιώσιμες λύσεις για να μειώσουν το αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Ένα πράγμα που σίγουρα έχουμε νοσταλγήσει είναι τα ταξίδια. Γι’αυτό, ας δούμε μερικές πόλεις της Ευρώπης που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την περιβαλλοντική κρίση και να γίνουν eco-friendly.

Κοπεγχάγη, Δανία

Η Κοπεγχάγη είναι η νο.1 παγκοσμίως eco-friendly πόλη, λόγω των συνεχών προσπαθειών να γίνει πιο βιώσιμη και “πράσινη”. Είναι αρκετά γνωστή για την χρήση και καλή διαχείριση ποδηλάτων αντί άλλων μεταφορικών μέσων, με αποτέλεσμα μόνο το 29% των νοικοκυριών να έχουν αυτοκίνητο. Αυτό έχει οδηγήσει και στη μείωση της ρύπανσης του αέρα.

Βερολίνο, Γερμανία

Σίγουρα αξίζει να επισκεφτείς το Βερολίνο για την εναλλακτική νυχτερινή ζωή του. Mην ξεχάσεις, όμως, να επισκεφτείς κάποιο από τα πάρκα που βρίσκονται στην πόλη. Το Βερολίνο είναι η πρώτη πόλη της Ευρώπης με τόσα πάρκα τα οποία έχουν ενταχθεί με επιτυχία στο αστικό σκηνικό της πόλης. Επιπλέον, η Γερμανία είναι γνωστή για τη προσπάθεια να γίνουν πιο βιώσιμες οι πόλεις μέσα από το σύστημα επιβράβευσης της ανακύκλωσης.

Όσλο, Νορβηγία

Το Όσλο είναι ένας από τους πιο “πράσινους προορισμούς της Ευρώπης” καθώς έχει ψηφιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως η “Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα” το 2019. Το 28% της πόλης περιβάλλεται από πράσινο με μαγευτικά δάση που αποτελούν το σπίτι για αρκετά άγρια ζώα. Επιπλέον, μεγάλο ποσοστό των ενεργειακών πηγών είναι επαναχρησιμοποιούμενες και βιώσιμες.

Ελσίνκι, Φινλανδία

Το Ελσίνκι είναι στην κορυφή της λίστας των πιο “πράσινων” πόλεων της Ευρώπης . Είναι αρκετά γνωστό για το καλό σύστημα ανακύκλωσης, αλλά και την προτίμηση των πολιτών για ποδηλασία, αντί για οδήγηση αυτοκινήτων. Επιπλέον, καθώς ο τουρισμός είναι αρκετά σημαντικός για την πόλη, το 75% των δωματίων ξενοδοχείων έχουν αναγνωριστεί ως φιλικά προς το περιβάλλον.

Άμστερνταμ, Ολλανδία

Το Άμστερνταμ είναι αρκετά γνωστό για τα coffee shops, αλλά και για την ποδηλασία στους δρόμους με ασφάλεια. Αυτή η συνήθεια έχει οδηγήσει σε μείωση της ρύπανσης. Ως αποτέλεσμα, οι πολίτες προτιμούν να περπατήσουν ή να κάνουν ποδήλατο για να πάνε στις δουλειές τους. Συγκεκριμένα, πάνω από το 60% των ανθρώπων στο Άμστερνταμ επιλέγουν το ποδήλατο στην καθημερινότητα τους. Επιπλέον, θα βρεις περίπου 800 μαγαζιά με φαγητό που προσφέρουν επιλογές για vegan και vegetarian.

Ρέικιαβικ, Ισλανδία

Αυτή η μικρή πόλη της Ισλανδίας είναι μια από τις 10 πιο φιλικές στο περιβάλλον σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει καταφέρει να μειώσει την εκπομπή ρύπων και προωθεί την χρήση ποδηλάτων ή μέσων μαζικής μεταφοράς. Επίσης, ο ηλεκτρισμός και η παραγωγή ζέστης που χρησιμοποιούνται στην πόλη, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, προέρχονται από βιώσιμες πηγές ενέργειας. 

Λισαβόνα, Πορτογαλία

Για να μην νομίζεις ότι μόνο οι βόρειες ευρωπαϊκές χώρες είναι οι πιο eco-friendly, το 2020 σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Λισαβόνα ψηφίστηκε ως η “Πράσινη Πρωτεύουσα”. Τα τελευταία χρόνια έχει εξελίξει το σύστημα μετακίνησης των πολιτών επενδύοντας κυρίως στα ποδήλατα και στα οχήματα με εναλλακτικά καύσιμα. Επίσης, έχει αρχίσει να επενδύει στα πράσινα μέρη της πόλης με σκοπό την προστασία της βιοποικιλότητας.

6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *