fbpx
Blog

Dressember: Μπορεί ένα φόρεμα να αλλάξει τον κόσμο;

Έχεις ξυπνήσει και έχεις τον καθημερινό προβληματισμό σχετικά με το τι θα φορέσεις για το υπόλοιπο της ημέρας. Πώς θα σου φαινόταν η πρόταση να φορέσεις για έναν μήνα ένα συγκεκριμένο είδος ρούχου; Σίγουρα μία πρακτική λύση-υποθέτω. Στην ιδέα αυτή βασίστηκε και η Blythe Hill  και αποφάσισε να θέσει την πρόκληση στον εαυτό της να κυκλοφορεί για τον μήνα Δεκέμβριο μόνο με φορέματα. Αυτή η σκέψη της αποτέλεσε και το έναυσμα για την ίδρυση της ακτιβιστικής οργάνωσης Dressember.

Τι είναι το Dressember?

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία από μία ομάδα γυναικών που εξελίχθηκε ραγδαία σε οργάνωση με σκοπό την καταπολέμηση του σύγχρονου παγκόσμιου φαινομένου του σωματεμπορίου. H αφετηρία στην δημιουργία της οργάνωσης ήταν η συμβολική κίνηση της Αμερικανίδας Βlythe Hill να επιλέξει να κυκλοφορεί μόνο με φορέματα από την πρώτη ως την τελευταία μέρα του Δεκεμβρίου του 2009 και να το γνωστοποιήσει μέσω φωτογραφιών στα social media. Έτσι ήθελε η ίδια να διαμαρτυρηθεί για το ζήτημα της του σωματεμπορίου (human trafficking). Κάθε χρόνο από τότε, όλο και περισσότερος κόσμος έδειχνε το ενδιαφέρον του και συμμετείχε σε αυτή την διαμαρτυρία. Πλέον η ιδέα έχει διαδοθεί σε ολόκληρη την υφήλιο. Με την πάροδο των χρόνων στην δράση άρχισαν να συμμετέχουν και διάφοροι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Κάποιοι από αυτούς είναι οι McMahon Ryan, Α21, Pathfinders, International Justice Mission.

Γιατί να φορέσεις όμως φορέματα για 1 μήνα?

“Γιατί να επιθυμεί μια γυναίκα να υποστεί την λίγο άβολη συνθήκη του να φοράει για ένα μήνα μόνο φορέματα;” Μια ερώτηση που μπορεί να απασχολήσει πολλούς. Οι γυναίκες του Dressember απαντούν ότι η η θυσία αυτή δείχνει να είναι αμελητέα και ήσσονος σημασίας συγκριτικά με τον τρόπο ζωής και την κακομεταχείριση την οποία υπομένουν εκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά ανά την υφήλιο.

Στο Dressember, όμως, μπορείς να συμμετέχεις και χωρίς φόρεμα, αρκεί να έχεις μια γραβάτα. Τότε δεσμεύεσαι να φορά μια γραβάτα για όλο τον Δεκέμβριο, πάλι για τον ίδιο καλό σκοπό. Αυτό το challenge βρίσκει διάφορους τρόπους για να μπει στη ζωή σου.

Το φαινόμενο του human trafficking

Το σωματεμπόριο αποτελεί ένα φλέγον ανθρωπιστικό θέμα που ζητάει την άμεση λύση και δυστυχώς κυριαρχεί σε πολλές κοινωνίες. Χωρίς απαραίτητα να γίνεται εύκολα αντιληπτό. Οι μορφές που παίρνει η μάστιγα αυτή ποικιλούν κάθε φορά. Τα θύματα της μπορεί να τα εντοπίσεις ακριβώς δίπλα σου, όταν επισκέπτεσαι κάποιο ινστιτούτο μασάζ ή ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης ή ακόμη και τις στάσεις φορτηγών. Πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υπάρξει θύματα και ένα στους τέσσερις είναι παιδιά. Παράλληλα, αυτή η μορφή εμπορίου έχει αποφέρει κέρδη που ξεπερνούν τα 150 δισεκατομμυρία δολάρια το χρόνο, σύμφωνα με πρόσφατες αμερικανικές έρευνες.

Ο αντίκτυπος του Dressember

Οι υποστηρικτές της δράσης συγκεντρώνουν χρήματα είτε με δωρεές που οι ίδιοι κάνουν είτε με την αποδοχή του challenge να φορέσουν φορέματα ή γραβάτες για 31 μέρες. Με την απλή κίνηση αυτή καταφέρνουν να προωθήσουν τον σκοπό και σε άλλους και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για την κρισιμότητα της κατάστασης. Μέχρι στιγμής οι υποστηρικτές έχουν συγκεντρώσει πάνω από 7,5 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσουν το ζωτικής σημασίας αυτό έργο. Η δράση επικεντρώνεται κυρίως στην βοήθεια των ανθρώπων-πρώην θυμάτων να επανέλθουν στην κοινωνία, να μορφωθούν και να ζήσουν μια αξιοπρεπής ζωή όπως τους αξίζει.


Featured Image: Dressember | Facebook
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *