Το καλό νέο της ημέρας είναι ότι μπορείς να δημιουργήσεις τον δικό σου “κήπο”, ακόμη και στο διαμέρισμα σου. Έτσι, θα μπορείς να απολαμβάνεις καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς φρέσκα βότανα και μυρωδικά στα αγαπημένα σου πιάτα. Ωστόσο, μην σε τρομάζει η λέξη “κήπος”. Αρκεί να βρεις λίγο χώρο μέσα στο σπίτι σου για να ξεκινήσεις τις καλλιέργειες και να δεις τα βότανα σου να μεγαλώνουν πολύ γρήγορα.
Τα βότανα που ευδοκιμούν σε εσωτερικό χώρο
Φυσικά, όλα εξαρτώνται από τα βότανα τα οποία θα επιλέξεις. O γενικός κανόνας λέει πως τα ευκολότερα βότανα για καλλιέργεια είναι εκείνα που χρειάζεσαι και συχνότερα στην κουζίνα σου. Έτσι, τα πιο συνηθισμένα από αυτά που μπορούν άνετα να μεγαλώσουν πάνω στον πάγκο της κουζίνας σου είναι o μαϊντανός, o κόλιανδρος, ο δυόσμος, το σχοινόπρασο, το δενδρολίβανο και φυσικά ο αγαπημένος βασιλικός.
Οι γλάστρες που θα χρειαστείς
Έχε στο νου σου ότι μπορείς να φυτέψεις τα βότανά σου σε ό,τι δοχείο έχεις διαθέσιμο, αρκεί να έχει πολλές τρύπες για αποστράγγιση. Τα βότανά σου χρειάζονται συγκεκριμένες ποσότητες υγρασίας. Εσύ μπορείς να πετύχεις την επιθυμητή ισορροπία τοποθετώντας τα πάνω σε διάφορα πιατάκια, που επιτρέπουν μεν την αποστράγγιση, ενώ παράλληλα διατηρούν την υγρασία.
Όσα πρέπει να θυμάσαι για το πότισμα και το φως
Το φως του ήλιου είναι το κλειδί για την καλλιέργεια βοτάνων σε εσωτερικούς χώρους. Τα περισσότερα βότανα αγαπούν πολύ τον ήλιο κι έτσι χρειάζονται τουλάχιστον 6 ώρες έκθεσης στο φυσικό φως. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να τα τοποθετήσεις σε κάποιο νότιο παράθυρο που θα τους εξασφαλίσει το φως του ήλιου για αρκετές ώρες.
Αφού έχεις εξασφαλίσει το φυσικό φως για τα βότανα σου, θα πρέπει να αναλογιστείς και το νερό που χρειάζονται. Αυτό ίσως είναι και το δυσκολότερο μέρος της φροντίδας των βοτάνων σου. Γενικά, τα φυτά αυτού του είδους χρειάζονται νερό, αλλά όχι πάρα πολύ. Πρέπει να βεβαιωθείς ότι το χώμα τους είναι αρκετά υγρό, χωρίς όμως να το παρακάνεις και η γλάστρα να υπερχειλίζει. Βότανα όπως το δενδρολίβανο, η ρίγανη και το θυμάρι προτιμούν να στεγνώνουν αρκετά πριν από κάθε επόμενο πότισμα. Αντίθετα, o δυόσμος, ο βασιλικός και ο μαϊντανός χρειάζονται διαρκή υγρασία στις γλάστρες τους.
Η ώρα της συγκομιδής
Ξεκινά να συλλέγεις τα βότανά σου μόνο όταν αυτά έχουν μεγαλώσει και ωριμάσει αρκετά. Κάθε φορά προσπάθησε να μην αφαιρείς περισσότερο από το 1/3 του φυτού, γιατί αυτό μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξή του. Είναι προτιμότερο να κοβείς μικρά κομμάτια είτε με το χέρι, είτε με ένα ψαλίδι κουζίνας κι έτσι να το ενθαρρύνεις να γίνει μεγαλύτερο και υγιέστερο.
Επίσης, μην ξεχνάς ότι κάποια στιγμή τα βότανα και τα φυτά σου θα μεγαλώσουν αρκετά και ίσως να μην χωρούν στις αρχικές γλάστρες τους. Τότε έχει έρθει η ώρα για τη μεταφύτευσή τους, για την οποία δεν χρειάζεται να γνωρίζεις κάτι ιδιαίτερο. Πραγματοποίησέ την με προσοχή και τοποθέτησε και πάλι τα φυτά σου στο φως του ήλιου, δίπλα σε κάποιο παράθυρο.
0