fbpx
Art

Το design του μέλλοντος μέσα από την Triennale του Μιλάνο

Η Triennale θεωρούταν από τις μεγαλύτερες εκθέσεις για το design και την τέχνη στον κόσμο και λάμβανε χώρα κάθε τρία χρόνια στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας. Μετά από αποχή είκοσι χρόνων επέστρεψε το 2016, ενώ φέτος είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την 22η διοργάνωση. Το φετινό θέμα: “Broken Nature: Design Takes on Human Survival” είναι ένα κάλεσμα της φύσης για τη σωτηρία της ανθρώπινης ύπαρξης. Ξεχωρίσαμε κάποια project που φαίνεται ότι θα δούμε στο μέλλον και θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές μας.

Capsula Mundi – Anna Citelli, Raoul Bretzel (2003)

Όσο μακάβριο και αν φαίνεται, αυτό το εγχείρημα ίσως σώσει την εξαφανιζόμενη βλάστηση του πλανήτη. Η ταφή των νεκρών μέσα στο χώμα της γης, εκτός από το να παράγει επιβλαβείς χημικές ουσίες, καταλαμβάνει σημαντική έκταση γόνιμου εδάφους. Με την Capsula Mundi, το άψυχο σώμα (ή οι στάχτες αυτού) τοποθετούνται σε ένα οργανικό δοχείο που θάβεται στο χώμα, σπάει, και φέρνει σε επαφή τα στοιχεία του χώματος με αυτά του νεκρού. Με τη χημική αντίδραση των στοιχείων αυτών γεννιέται ένα δέντρο. Ένας συμβολισμός της σύνδεσης του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Alces Alces – Victor Alge (2017)

Το design του μέλλοντος μέσα από την Triennale του Μιλάνο

Η σκληρή βιομηχανία κρέατος στις σκανδιναβικές χώρες διακρίνεται τόσο από βάρβαρες όσο και από αντι-οικολογικές πρακτικές. Στη Σουηδία, τόνοι άχρηστου κρέατος ελαφιών καταλήγουν στα απορρίμματα. Ο Victor Alge επαναχρησιμοποιεί τα άχρηστα κομμάτια και τα μετατρέπει σε μέλη επίπλων που φουσκώνουν με αέρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μια πράξη σεβασμού απέναντι στο ζώο – μέχρι να σταματήσει η γιγαντιαία σπατάλη τουλάχιστον.

SUN+ – Brecht Duijf, Lenneke Langenhuijsen (BELÉN) (2012 – 2018)

Το αντηλιακό γίνεται ανάρπαστο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Άλλες φορές βάζουμε πριν βουτήξουμε στη θάλασσα, άλλες πριν βγούμε για περπάτημα. Το αντηλιακό όμως μολύνει τη θάλασσα αλλά και το περιβάλλον γενικότερα, με τις ουσίες που περιέχει και την πλαστική συσκευασία του. Η λύση; Τα ρούχα με αντηλιακή προστασία από φυσικά υλικά που είδαμε στην Triennale.

Raising Robotic Natives – Stephan Bogner, Philipp Schmitt, Jonas Voigt (2016)

Το design του μέλλοντος μέσα από την Triennale του Μιλάνο

Πώς θα είναι η μελλοντική μας ζωή με ρομπότ – νταντάδες; Σε αυτό το ερώτημα έρχονται να απαντήσουν οι δημιουργοί των Raising Robotic Natives στην Triennale. Το Robot Baby Feeder Toolhead αντικαθιστά τους γονείς σε μια κατά τα άλλα ιερή διαδικασία – το τάισμα του μωρού. Το Dragon Costume for Industrial Robot μελετά τη συμφιλίωση ρομπότ – ανθρώπων μέσω της παιχνιδιάρικης εμφάνισης. Και τέλος, το Living Room Kill Switch, ένα κουμπί το πάτημα του οποίου προκαλεί βραχυκύκλωμα σε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού, παρέχει ασφάλεια στην οικογένεια – και σκοτώνει τα ρομπότ.

Designs for an Overpopulated Planet: Foragers – Anthony Dunne, Fiona Raby (Dunne & Raby) (2009)

Η τροφή στον πλανήτη λιγοστεύει. Προκειμένου ο άνθρωπος να καταφέρει να ζήσει, θα στραφεί σε μεμονωμένες bottom-up πρακτικές. Οι δημιουργοί προτείνουν εξαρτήματα που θα βοηθήσουν τον άνθρωπο στο έργο αυτό, βασισμένα στα πεπτικά συστήματα ορισμένων ζωντανών οργανισμών. Έτσι, η συνθετική βιολογία δημιουργεί βακτήρια του στομάχου, που μαζί με τις συσκευές κάνουν δυνατή την κατανάλωση άγνωστων -στον άνθρωπο-τροφών. Μια ατομικιστική προσέγγιση σε ένα ζήτημα που αφορά όλη την ανθρωπότητα.

Αναρωτιέστε μετά από αυτά τα λόγια πως μοιάζει η πρωτεύουσα της μόδας και του design; Σας έχουμε την κατάλληλη λύση! Δείτε το φωτογραφικό μας αφιέρωμα στο Μιλάνο εδώ.

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *