fbpx
TFCinema

Dark Phoenix: Ένας μαύρος, κατάμαυρος φοίνικας

Συντάκτης: Χρήστος Χριστακίδης

Το τελευταίο κεφάλαιο της σχεδόν εικοσαετούς πορείας των X-Men στον κινηματογράφο ακούει στο όνομα Dark Phoenix, βγήκε στις αίθουσες και είναι σίγουρο πως θα ξεχαστεί γρήγορα, πολύ γρήγορα.

Όταν, πριν λίγο καιρό, οριστικοποιήθηκε το deal της Disney με τη 20th Century Fox, για την απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη, όλοι οι φαν των κόμικς και των ταινιών της Marvel ονειρεύτηκαν την κινηματογραφική ενσωμάτωση των X-Men στο Marvel Cinematic Universe (που υπόκειται στη Disney). Το κινηματογραφικό franchise των X-men ξεκίνησε το 2000 με την ομώνυμη ταινία και από τότε μετρά 12 ταινίες μεταξύ των οποίων το συναρπαστικό “X-Men: Days of Future Past” του 2014 αλλά και οι δυο ταινίες του Deadpool.

Η επιθυμία της προσθήκης των X-Men στο σύμπαν των Avengers έχει εκφραστεί από ανθρώπους και των δύο στούντιο. Για να γίνει όμως αυτό, οι X-Men της Fox θα έπρεπε να ρίξουν την αυλαία που τους αρμόζει. Μια αυλαία που αντικατοπτρίζει όλη την επιτυχία των ταινιών που μας χάρισαν χαρακτήρες σαν τον Wolverine του Hugh Jackman. Μπορεί το 2016 να σκεφτόμασταν ότι αυτή η αυλαία δεν θα μπορούσε να είναι το “Apocalypse” . Μετά όμως από το “Dark Phoenix” , σίγουρα είπαμε πως καλό θα ήταν να αποχαιρετούσαμε τους X-Men τρία χρόνια πριν.

Ο Τζέιμς ΜακΑβόι ως Τσαρλς Εξέβιερ στο Dark Phoenix
Ο Τζέιμς ΜακΑβόι ως Τσαρλς Εξέβιερ στο Dark Phoenix

Πλοκή

Κατά τη διάρκεια μιας επικίνδυνης αποστολής διάσωσης στο διάστημα, η Τζιν Γκρέι βάλλεται από μια κοσμική δύναμη που τη μεταμορφώνει στην πιο ισχυρή μεταλλαγμένη που έχει υπάρξει ποτέ. Παλεύοντας με την ασταθή και αυξανόμενη δύναμή της αλλά και τους προσωπικούς της δαίμονες, η Τζιν βγαίνει εκτός ελέγχου και φέρνει στο χείλος της διάλυσης την οικογένεια των X-Men αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη.

H Σόφι Τέρνερ ως Τζιν Γκρέι στο Dark Phoenix

Σχόλια

Αν αναλογιστεί κανείς ότι ήδη έχουμε δει μια μέτρια εκδοχή του “The Dark Phoenix Saga” από τα comics των X-Men το 2006, στο “X-Men: The Last Stand” , είναι περιττό να πούμε ότι το “Dark Phoenix” έμοιαζε περιττό εξ αρχής. Ωστόσο, αυτό είναι σχετικό. Σε περίπτωση που κατάφερνε να συναρπάσει δεν νομίζω να εξέφραζαν και πολλοί αυτήν την άποψη μετά την προβολή του. Αυτό όμως δεν έγινε, οπότε ας προχωρήσουμε στα φετινά λάθη.

Στο “Dark Phoenix” όλα γίνονται γρήγορα. Ο πρωτάρης σκηνοθέτης, αλλά επί σειρά έτων σεναριογράφος σε ταινίες των X-Men, Σάιμον Κίνμπεργκ, εμβάθυνε ελάχιστα στο story από τα 40 τεύχη του “The Dark Phoenix Saga” . Να μην παρεξηγηθούμε, η ταινία είναι comic accurate, αλλά πατάει το γκάζι και αφήνει την θέση του οδηγού για να κοιμηθεί στο πίσω κάθισμα. Τελικά δεν τρακάρει, όμως φτάνει στον προορισμό της σε χρόνο μηδέν, χωρίς το κοινό να ευχαριστηθεί το ταξίδι.

Στιγμιότυπο από το Dark Phoenix

Σε κάποια σημεία η δράση είναι ευχάριστη αλλά μέχρι εκεί. Το “Dark Phoenix” δεν παρουσιάζει σχεδόν τίποτα από την αίγλη των πετυχημένων ταινιών των X-Men. Προχειρογραμμένοι διάλογοι, αδιάφορα twists και κενά, καινούρια και παλιά, που δεν καλύπτονται και δεν θα καλυφτούν και ποτέ, αφού αυτή είναι η τελευταία ταινία του franchise πριν την καινούρια εποχή.

Ερμηνείες

Η ανερχόμενη σταρ Σόφι Τέρνερ, δεν ήταν ποτέ η κατάλληλη επιλογή για τον ρόλο της Τζιν Γκρέι. Εκτός από το γεγονός πως δεν μπορεί και η ίδια να χαρίσει βάθος στον χαρακτήρα, καθώς η υποκριτική της είναι μετριοπαθής και ήπια, δεν την βοηθά και το κακό γράψιμο του χαρακτήρα. Μιλάμε για τον πιο ισχυρό χαρακτήρα του universe των X-Men, ο οποίος καταλήγει να είναι άχρωμος και αδιάφορος. Όλα αυτά σε μια ταινία επικεντρωμένη πάνω του. Στο “Dark Phoenix” , η Phoenix σίγουρα δεν είναι Dark και κοντεύει να μην είναι καν Phoenix.

H Σόφι Τέρνερ και η Τζέσικα Τσάστειν στο Dark Phoenix

Στους υπόλοιπους, τι μπορούμε να πούμε για τον Μάικλ Φασμπέντερ ως Μαγκνίτο και τον Τζέιμς ΜακΑβόι ως Τσαρλς Εξέβιερ; Οι δυο τους έχουν κουβαλήσει το franchise από το 2011 μέχρι σήμερα και τώρα, σε μια ταινία που θα ξεχαστεί μέσα σε ένα μήνα, καταφέρνουν να ξεχωρίσουν. Όπως κάνουν και σε κάθε ταινία λόγω του υπέρμετρου ταλέντου τους. Από τους υπόλοιπους του καστ ίσως ξεχωρίζει η καινούρια προσθήκη, Τζέσικα Τσάστειν, η οποία μπορεί να παίξει τα πάντα, αρκεί να είναι καλογραμμένα. Εδώ δεν είναι.

Το “Dark Phoenix” δεν είναι το τέλος που άξιζαν οι κινηματογραφικοί X-Men και θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα. Κάποια στιγμή θα βγει και το “The New Mutants” στις αίθουσες, το οποίο εμπνέει ένα ενδιαφέρον horror vibe αλλά πιθανόν να μη σχετίζεται καθόλου με το συγκεκριμένο storyline. Ας ελπίσουμε ότι μέσα στην ερχόμενη δεκαετία, τα Marvel Studios θα αποκαταστήσουν τη ζημιά.

Με την υποστήριξη του Cineplexx

rocketman
0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *