Music

Daily Music: Εβδομαδιαίος Μουσικός Οδηγός Επιβίωσης #4

Δευτέρα

Ο Baxter Dury επέστρεψε με το έκτο του προσωπικό album και το I’m Not Your Dog συγκαταλέγεται στα πιο όμορφα new wave κομμάτια. Όπως λέει ο ίδιος: «Το I’m Not Your Dog είναι ένα κομμάτι με πολλές αναφορές στην ταινία 2001: A Space Odyssey του Kubrick, όπου υπάρχει αρκετός χώρος για να δράσεις αλλά είναι συνάμα τόσο κλειστοφοβικός. Αυτός ο χώρος καταλαμβανεται από αυτούς που δείχνουν με ειλικρίνεια τη ζωή τους στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και σε αυτούς που πιάνονται επ’ αυτοφόρω να βρίσκονται σε αυτά ανελλιπώς» . Πιο επίκαιρος από ποτέ ο Baxter τραγουδά για την κοινωνική αποξένωση.

Τρίτη

Όλοι ενθουσιαστήκαμε με τη νέα κυκλοφορία του The Boy την προηγούμενη εβδομάδα εν μέσω καραντίνας. Το νέο του άλμπουμ έχει τίτλο Αντιλόπη και όλα τα τραγούδια -εκτός από ένα που γράφτηκε τον περασμένο Ιούνιο για το φιλμ “ When I Smile My Eyes Close ” του Daniel Bolda- γράφτηκαν εν μέσω της κοινωνικής απομάκρυνσης των ημερών. Το εξώφυλλο έχει φιλοτεχνηθεί από το Νίκο Πάστρα.  Στο πρώτο κομμάτι του τραγουδιού που έχει τίτλο “Το αγαπημένο μας μέρος στη Γη” ο Boy τραγουδάει:

“Και όταν μετρήσουμε πόσοι μείναμε πίσω θα πούμε ένα αχ / και θα πάρουμε το δρόμο για το κοντινότερο μπαρ/ Χτυπάμε τα πόδια μας στο ρυθμό/Πιάσε με δυνατά για να μη σου φύγω/Θέλω να μένω μόνη μου τελευταία/Θέλω απλά να βλέπω τα βίντεο/ Θα μετρήσουμε μέχρι το τρία1 και θα πούμε ταυτόχρονα/το αγαπημένο μας μέρος στη Γη/1-2-3 Εδώ. Μαζί σου.”

Τετάρτη

Δύο χρόνια μετά, οι Bicep επιστρέφουν με νέο κομμάτι εν ονόματι ATLAS . Οι ίδιοι διευκρυνίζουν για την πηγή του κομματιού: «Το Atlas ήταν η προσπάθειά μας να συνοψίσουμε κάποιες από τις πιο ευφορικές στιγμές που βιώσαμε σε αυτή την περιοδεία μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια. Αισθανόμαστε βέβαια ότι αυτές οι στιγμές είναι πολύ μακριά για όλους μας τώρα, αλλά ελπίζουμε ότι το νέο μας κομμάτι θα χρησιμεύσει ως κάποια μορφή αποσπάσεως της προσοχής μας μέσα σε όλο αυτό το χάος». Το νέο τους single είναι προς το παρόν διαθέσιμο μόνο σε ψηφιακή μορφή και θα κυκλοφορήσει σε 12″ βινύλιο μέσω της Ninja Tunes στις 3 Απριλίου.

Πέμπτη

Ομολογώ ότι δεν είχα ακούσει ποτέ στη ζωή μου τον Daniel Norgren. O Daniel είναι Σουηδός και παράγει μουσική μες στο σπίτι του, όπως επίσης ανήκει και σε μια πολύ μικρή δισκογραφική εταιρεία που φέρει το όνομα Superpuma Records. To Moonshine Got Me, ένα ερωτικό κομμάτι χαράς και ευγνωμοσύνης μπορεί να σε συντροφεύσει αυτή την δύσκολη ημέρα.

Παρασκευή

Η M.I.A. είναι ευρέως γνωστή για τα κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα που προσπαθεί να περάσει μέσω των τραγουδιών της. Και αυτή τη φορά επέστρεψε με ένα νέο κομμάτι και πάλι φτιαγμένο και ραμμένο για τις καταστάσεις που βιώνουμε παγκοσμίως. Πιο συγκεκριμένα, τον ιό Covid-19. Στο πειραματικό αυτό τραγούδι, η M.I.A. αναβιώνει το επαναστατικό πνεύμα της, μιλώντας για την σημερινή κατάσταση του κόσμου: “Η ζωή αλλάζει, είναι ένα παράξενο πράγμα / είσαι έτοιμος για το τι φέρνει ο χρόνος;”.

Σάββατο

H Dom La Nena ίσως να μην είναι και πολύ γνωστή ή εμπορική. Αλλά ήρθε καιρός να την γνωρίσεις. To 2013 κυκλοφορεί το ντεμπούτο της, τον δίσκο ELA και μας ταξιδύει σε έναν άλλο κόσμο, σίγουρα πιο ήρεμο, με τους δικούς της προσωπικούς ρυθμούς.

Κυριακή

Ο Chet Baker δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Οι Κυριακές ανήκουν στη τζαζ. Απλά απολάυστε το I am a fool to want you μέρα που είναι και θα με θυμηθείτε.

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα με περισσότερες μουσικές εδώ, στο TFC Magazine!

2
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *