Συντάκτρια: Ζωή Βέργου
Όχι και πολύ ευχάριστο το άρθρο της εβδομάδας, καθώς ο Stephen Hawking άφησε την τελευταία του πνοή στις 14 Μαρτίου, σε ηλικία 76 ετών.
Ο διάσημος Βρετανός αστροφυσικός, πέρα από την συνεισφορά του στην επιστήμη και την κοινωνία ήταν επίσης γνωστός για την αγάπη του στη μουσική. Αν και ο ίδιος δήλωνε λάτρης της κλασικής μουσικής, δεν ήταν λίγες οι φορές που παρευρέθη σε rock και pop συναυλίες, όπως αυτή των Depeche Mode ή των Status Quo.
Πέρα όμως από αυτό, με τον τρόπο του έχει καταφέρει να εισχωρήσει και στον μουσικό κλάδο, αφού ο ιδιαίτερος τρόπος ομιλίας του έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς καλλιτέχνες. Συγκεκριμένα ένα δείγμα της φωνής του προστέθηκε σε δυο κομμάτια των Pink Floyd, το “Keep Talking” από το “The Division Bell” (1994) και το “Talkin’ Hawin’” από το “The Endless River ” (2014). Αλλά και οι U2 έχουν δανειστεί τη φωνή του σε κάποια από τα κομμάτια τους.
Δεν είναι εξάλλου περίεργο, καλλιτέχνες να προσθέτουν δείγματα από ομιλίες διάσημων πολιτικών, επιστημόνων, ηθοποιών, ακτιβιστών κλπ. στις δουλειές τους. Πολλές φορές έχουμε ακούσει τη φωνή του Martin Luther King Jr. ή του Charlie Chaplin σε τραγούδια. Είναι πολλοί επίσης που το κατακρίνουν και σε αυτό το σημείο θα ήθελα ανοιχτά να διαφωνήσω μαζί τους, όπως και με αυτούς που λένε ότι οι διασκευές κλασικών κομματιών αποτελεί βεβήλωση. Οι διασκευές παλαιών και διαχρονικών κομματιών ή η προσθήκη λόγων, ομιλιών κλπ που ανέφερα παραπάνω, αποτελεί έναν αξιόλογο τρόπο διάδοσης αυτών των κομματιών και σε νεότερες γενιές. Αν ο παραγωγός που αναλαμβάνει να δουλέψει πάνω τους τα σεβαστεί, δεν βρίσκω το λόγο που είναι κακό.
Εάν ο Paulo Nutini δεν έβαζε στο τραγούδι “Iron Sky” (2014) μέρος της ομιλίας του Charlie Chaplin από την ταινία “ο Δικτάτορας”, κάποιοι νεότερης ηλικίας ενδεχομένως να μην μάθαιναν ποτέ ποιος ήταν. Ή όταν ο Γερμανός DJ και παραγωγός Bakermat στο κομμάτι του “One Day” (2012), πρόσθεσε δείγμα της αξέχαστης ομιλίας του Martin Luther King Jr. “I have a Dream”, για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αμερική του 1963, κάποιοι δεν θα άκουγαν ποτέ την ομιλία του. Και η αλήθεια είναι πως τα κομμάτια αυτά απογειώθηκαν.
Επομένως, ας μην κλείνουμε τα αυτιά μας στις αλλαγές. Και όπως έχουμε ξαναπεί η μουσική δεν έχει όρια, σύνορα, κουτάκια, αλυσίδες και περιορισμούς.
Listen, Live, Love like the spectacular figures above!
0