fbpx
CinemaTFCinema

Concrete Cowboy: Μια συνηθισμένη ιστορία σε ένα ασυνήθιστο φόντο

Ο Idris Elba και ο Caleb McLaughlin πρωταγωνιστούν στο Concrete Cowboy, μια ιστορία πατέρα-γιου με φόντο τους σύγχρονους καουμπόηδες της οδού Φλέτσερ στη Βόρεια Φιλαδέλφεια.

Δεν είναι απαραίτητο για μια ταινία να περάσει στο φάσμα του μεταφυσικού για να μας μεταφέρει σε πρωτόγνωρους κόσμους και να μας περιγράψει ιστορίες που δεν φανταζόμασταν πως θα ζωντανέψουν μπροστά στα μάτια μας. Αυτά είναι και άλλωστε κάποια από τα στοιχεία που κάνουν το σινεμά του πραγματικού τόσο ελκυστικό. Η εξερεύνηση του άγνωστου. Το να ξέρεις ότι αυτό που βλέπεις, έχει βάσεις κάπου εκεί έξω και πως η έμπνευση του προήλθε από κάτι που ποτέ δεν είχες ξανακούσει, αλλά τώρα θες να μάθεις τα πάντα γι’ αυτό.

Όπως και οι περισσότεροι, αγνοούσαμε την ύπαρξη των σύγχρονων καουμπόηδων της Βόρειας Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ. Το Fletcher Street Urban Riding Club λειτουργεί εδώ και περίπου έναν αιώνα. Ευθύνεται, μάλιστα, για τη διάδοση των παραδόσεων και των συνήθειων των έγχρωμων καουμπόηδων της οδού Fletcher. Πλήρως λειτουργικοί στάβλοι με άλογα και σύγχρονοι καουμπόηδες που τα προσέχουν καθημερινά, εναντιώνονται εδώ και δεκαετίες στον εξευγενισμό. Στο Concrete Cowboy, ο πρωτάρης σκηνοθέτης Ricky Staub, μας ταξιδεύει στους δρόμους που ακόμα και σήμερα καβαλάνε τα άλογα τους.

Πλοκή

Η ταινία ακολουθεί τον Cole (Caleb McLaughlin), ένα έφηβο που αποβάλλεται από το σχολείο του στο Ντιτρόιτ και αναγκάζεται να πάει να μείνει με τον απομακρυσμένο πατέρα του στη Βόρεια Φιλαδέλφεια. Ο πατέρας του βρίσκει παρηγοριά στην αποκατάσταση αλόγων για σύγχρονους καουμπόηδες της πόλης, στην οδό Fletcher, μια αφροαμερικάνικη κοινότητα που έχει προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στους κατοίκους της για περισσότερα από 100 χρόνια. Διχασμένος ανάμεσα στον αυξανόμενο σεβασμό για την κοινότητα του πατέρα του και την φιλία του με τον ξάδελφό του τον Smush (Jharrel Jerome), ο Cole αρχίζει να βάζει άλλες προτεραιότητες στη ζωή του καθώς οι στάβλοι της οδού Fletcher απειλούνται από τον εξευγενισμό.

Αν κάνεις στην άκρη τους καουμπόηδες, το Concrete Cowboy αποτελεί ένα γνώριμο, οικογενειακό δράμα για την δύσκολη σχέση ενός αποξενωμένου πατέρα με το γιο του

Όλα αυτά συμβαίνουν στα γκέτο της Βόρειας Φιλαδέλφειας. Πρόκειται για ένα συνηθισμένο πλαίσιο για όσους έχουν δει ταινίες που εξερεύνησαν τις δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι νέοι της αφροαμερικάνικης κοινότητας σε αναλόγα μέρη. Το twist της ταινίας λοιπόν, είναι οι καουμπόηδες.

Ο Staub επέλεξε, μεταξύ άλλων, να προσθέσει στο καστ πραγματικούς καβαλάρηδες της οδού Fletcher. Το γεγονός έδωσε άλλη βαρύτητα στον αγώνα του οποίου γινόμαστε μάρτυρες κατά τη διάρκεια της ταινίας. Η αντίσταση τους και οι προσκόλληση στα έθιμα και τις συνήθειες που έμαθαν από τους μεγαλύτερους, μετατρέπει αυτό το όχι και τόσο ασυνήθιστο, οικογενειακό δράμα, σε μια ιστορία εξιλέωσης για τους ίδιους. Επιτέλους, ο κόσμος ακούει την ιστορία τους.

Ωστόσο, το Concrete Cowboy αναλώνεται -δυστυχώς- περισσότερο στα υπόλοιπα θέματα του

Αυτά που έχουμε ήδη δει δεκάδες φορές. Δεν μας αναλύει το πώς η κοινότητα των καβαλάρηδων έχει αποτελέσει άσυλο για τους νέους της περιοχής εδώ και δεκαετίες. Δεν εμβαθύνει στην ζωή των καουμπόηδων και στέκεται σε επιφανειακές ιστορίες. Μπορεί οι ερμηνείες των πρωταγωνιστούν να υποστηρίζουν ιδανικά τη δραματικότητα του σεναρίου αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, σίγα σιγά τα κλισέ κάνουν την εμφάνιση τους. Έτσι, η κατάληξη της ιστορίας μοιάζει αποφασισμένη στα 3/4 της ταινίας.

Ο νεαρός Caleb McLaughlin μετατρέπεται σε έναν δυναμικό και γοητευτικό πρωταγωνιστή

Αποδεικνύει έτσι πως το Stranger Things ήταν μόνο η αρχή. Ο Idris Elba δεν παίζει πολύ αλλά όσο παίζει, κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλά. Οι δραματικοί ρόλοι του ταιριάζουν γάντι. Το απέδειξε στις πέντε σεζόν του Luther, αλλά και στο Beasts of No Nation (2015). Η σκηνή όπου ο Harp περιγράφει στον Cole τον τρόπο που ο μικρός πήρε το όνομα του ήταν ότι καλύτερο είχε να δώσει ερμηνευτικά η ταινία. Ταιριαστό δίδυμο που αποδεικνύει πως τα λεφτά που χαραμίζει το Netfllix στο casting των ταινιών του, δεν πάνε χαμένα.

Το Concrete Cowboy περιέχει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα που έχουμε δει τον τελευταία καιρό. Ωστόσο, διαλέγει τον λάθος δρόμο για να το απεικονίσει. Η πρωτοτυπία χάνεται, όπως στις γνώριμες ιστορίες που έχουμε δει κατά καιρούς. Οι φωνές των καβαλάρηδων της οδού Fletcher καλύπτονται από την ανάγκη του Xόλιγουντ για επανάληψη. Οι καλές ερμηνείες των πρωταγωνιστών και η ενδιαφέρουσα φωτογραφία του Minka Farthing-Kohl έρχονται μαζί με τους καουμπόηδες και τα λίγα στοιχεία για τη ζωή τους, για να σώσουν την παρτίδα.

2
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *