fbpx
Blog

Clowns Without Borders: Η οργάνωση που θέλει να κάνει τα παιδιά όλου του κόσμου να γελούν

Ήρθε και πάλι η αγαπημένη μας στιγμή του χρόνου, τα Χριστούγεννα. Είτε συμφωνείς μαζί μας, είτε όχι, δεν μπορείς να αρνηθείς πως αυτή η εποχή έχει κάτι το ξεχωριστό. Λίγο οι χριστουγεννιάτικες διακοπές, τα στολίδια και τα δώρα και φυσικά τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, όλα μοιάζουν λίγο πιο χαρούμενα. Εμείς λοιπόν για να ενισχύσουμε αυτό το αίσθημα αφιερώνουμε αυτό το άρθρο στην Clowns Without Borders. Πρόκειται για μια ανθρωπιστική οργάνωση που έχει αλλάξει τη ζωή πολλών παιδιών από το 1993 μέχρι σήμερα. Τι καλύτερο από το να βλέπεις τις καλές πράξεις που συμβαίνουν στον κόσμο, ιδιαίτερα όντας στο πνεύμα των Χριστουγέννων; Διάβασε παρακάτω για να μάθεις περισσότερα για το έργο τους και να νιώσεις λίγο καλύτερα, γνωρίζοντας πως πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν να προσφέρουν σε αυτό τον κόσμο.

Λίγα λόγια για την ιστορία της οργάνωσης Clowns without Borders

Η Clowns Without Borders εμφανίστηκε σαν ιδέα για πρώτη φορά το 1993, στην Ισπανία και συγκεκριμένα στη Βαρκελώνη. Όλα ξεκίνησαν όταν μερικά παιδιά μάζεψαν χρήματα για να στείλουν ένα διάσημο κλόουν, τον Tortell Poltrona, σε προσφυγικές κατασκηνώσεις στην Κροατία, η οποία βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση. Τα παιδιά αυτά ήταν μαθητές στο σχολείο Projecte της Βαρκελώνης και επικοινωνούσαν με παιδιά από την Κροατία μέσω αλληλογραφίας. Όταν οι φίλοι τους από τις κατασκηνώσεις τους έγραψαν πως “μας έχει λείψει το γέλιο”, τα παιδιά πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και επικοινώνησαν με τον κλόουν.

Το πρότζεκτ τους πέτυχε περισσότερα απ’όσα περίμεναν τα παιδιά. Περισσότερα από 4.000 παιδιά μαζεύτηκαν για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση. Aυτή η επιτυχία απέδειξε στον Poltrona πως υπάρχει ανάγκη για κλόουν και διασκέδαση σε στιγμές κρίσης. Ίδρυσε τότε την Clowns Without Borders και έκτοτε χρησιμοποιεί το χιούμορ ως μέσο ψυχολογικής υποστήριξης για κοινότητες που έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες. Οι αποστολές στην Κροατία συνεχίστηκαν με νέους κλόουν να παίρνουν μέρος στις εκδηλώσεις. Παράλληλα, η οργάνωση εξαπλώθηκε και σε άλλες χώρες στα επόμενα χρόνια όπως η Γαλλία, η Σουηδία και οι ΗΠΑ. Από το 1993 έως σήμερα η Clowns Without Borders έχει πραγματοποιήσει 127.500 πρότζεκτ σε 123 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γιατί κλόουν και όχι κάτι άλλο;

Διαβάζοντας αυτό το άρθρο μπορεί να αναρωτήθηκες: Γιατί η οργάνωση δουλεύει με κλόουν; Δεν μπορούν να διασκεδάσουν τα παιδιά με άλλο τρόπο; H Clowns Without Borders έχει απαντήσει στο ερώτημα αυτό. Είναι αφοσιωμένοι στο έργο τους και θέλουν να κάνουν τα παιδιά να γελάνε. Πολύ συχνά παιδιά που έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες και ζουν σε δύσκολες καταστάσεις δεν έχουν την ευκαιρία να παίξουν ή να διασκεδάσουν. Όμως μέσα από το παιχνίδι είναι που μαθαίνουν, χτίζουν ανθρώπινες σχέσεις, αρχίζουν να εμπιστεύονται και να νοιάζονται. Όταν στερούνται το παιχνίδι, είναι πιο δύσκολο να εξελιχθούν και να ξεφύγουν από τις τραυματικές καταστάσεις του παρελθόντος τους. Έτσι, η Clowns Without Borders προσπαθεί να επαναφέρει το γέλιο στη ζωή των παιδιών και να τα βοηθήσει να επουλώσουν τις πληγές τους. Να ζήσουν δηλαδή, όπως έχουν δικαίωμα, σαν παιδιά.

Η οργάνωση σήμερα

Η Clown Without Borders συνεχίζει έως και σήμερα το έργο της, με πολλά πρότζεκτ της να τρέχουν την ίδια στιγμή. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα τους συνεργάζονται με κοινότητες που βρίσκονται σε κατάσταση κρίσης. Ο όρος κρίση μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, αλλά οι ίδιοι τονίζουν πως δεν κρίνουν ποιο είδος κρίσης προκαλεί περισσότερο πόνο ή χρειάζεται περισσότερη προσοχή. Είναι εκεί για τους τους ανθρώπους που ζουν σε αυτή την κατάσταση για να τους προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη.

Επιπλέον συνεργάζονται με εξειδικευμένο προσωπικό, γιατρούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς για να προσφέρουν ό,τι περισσότερο μπορούν στις κοινότητες που τους χρειάζονται. Οι τοπικές οργανώσεις τους καλούν κι εκείνοι αποδέχονται τις προσκλήσεις τους. Όπως αναφέρουν, “μερικές φορές οι εκδηλώσεις με κλόουν δεν είναι κατάλληλες για συγκεκριμένες καταστάσεις ή κρίσεις”. Με σεβασμό στον πόνο των συνανθρώπων τους, απαντούν όσο πιο γρήγορα μπορούν και δουλεύουν σκληρά για να χαρίζουν χαμόγελα.

Πώς μπορείς εσύ να βοηθήσεις

Αν θέλεις και εσύ να συμμετέχεις σε αυτή την υπέροχη προσπάθεια, υπάρχει τρόπος. Αρχικά μπορείς να ρίξεις μία ματιά στα πρότζεκτ που έχουν πραγματοποιηθεί και συνεχίζουν μέχρι σήμερα στην ιστοσελίδα. Έπειτα υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορείς να συμμετέχεις: είτε να γίνεις εθελοντής, είτε να συνεργαστείς μαζί τους ως performer. Και για τις δύο επιλογές θα πρέπει να συμπληρώσεις την αντίστοιχη φόρμα με τα στοιχεία και τους λόγους για τους οποίους θέλεις να δουλέψεις μαζί τους.

Ένας ακόμα πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να συνεισφέρεις είναι να κάνεις μία χρηματική δωρεά. Η Clowns Without Borders στηρίζεται σε αυτές τις δωρεές για να πραγματοποιήσει το έργο της σε ολόκληρο τον κόσμο. Μπορείς να επιλέξεις να δωρίσεις χρήματα μία φορά ή μηνιαία και φυσικά εσύ επιλέγεις το ποσό. Σίγουρα μία τέτοια κίνηση δεν είναι εφικτή για κάθε άτομο, αλλά αν έχεις την ευκαιρία προτείνουμε να το σκεφτείς. Τι καλύτερο από μια τέτοια πράξη στο πνεύμα των Χριστουγέννων;

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *