fbpx
Art

Η Chu Sin Hang χρωμάτισε τις αγαπημένες της ταινίες με τις αποχρώσεις της Pantone

Συντάκτρια: Μαρίνα Ζιγνέλη

Μπορεί να έχει σχεδιάσει με βάση τα πιο έντονα χρώματα του κόσμου, η ίδια όμως επιμένει ότι αν η ζωή της ήταν χρώμα θα ήταν μαύρο. Ίσως και γι’αυτό να βλέπει όλα τα άλλα τόσο φωτεινά. Η Chu Sin Hang ή αλλιώς @thesamuraibun είναι η σχεδιάστρια που κατάφερε να εντάξει στην τέχνη της τα χρώματα της γνωστής εταιρείας Pantone.

Η ίδια αποτυπώνει την αγαπημένη της σκηνή από μια αγαπημένη της ταινία και έπειτα της προσδίδει μια συγκεκριμένη απόχρωση. Κι αν το δεις αυτό με τα μάτια θα σου μείνει για πάντα καρφωμένο στο μυαλό. Ας πούμε ότι για μένα η σκηνή με τον Ryan Gosling και την Emma Stone σε εκείνο το παγκάκι στο La La Land θα είναι πάντα “Empire Yellow” και τίποτα άλλο. Και το Τιτανικός φυσικά “Navagio Bay”, μην λέμε τα αυτονόητα.

Δεν θα πω ότι κινήσαμε γη και ουρανό, για να μην με πεις υπερβολική. Αλλά όσο να πεις το γεγονός ότι μιλήσαμε με την Chu Sin Hang που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Χονγκ Κονγκ, το λες και υπερατλαντικό. Όχι για κάποιον άλλον λόγο, απλά έπρεπε να μας λύσει ορισμένες απορίες.

Πότε ξεκίνησες να σχεδιάζεις; Πότε ήταν η πρώτη φορά που αισθάνθηκες ότι πρέπει να μοιραστείς μια ιστορία μέσα από τα σχέδια σου;

Όχι πολύ παλιά. Μόλις το 2016 ξεκίνησα να σχεδιάζω και να μοιράζομαι τα έργα μου στις διάφορες πλατφόρμες των social media.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα να χρησιμοποιήσεις την χρωματική παλέτα της Pantone για τα έργα σου;

Η σειρά με τα σχέδια πάνω στα χρώματα της Pantone ξεκίνησε ως μια προσωπική προσέγγιση για τις ταινίες που μου άρεσαν περισσότερο. Διαλέγω το χρώμα που είναι είτε θεματικά είτε αισθητικά συνδεδεμένο στη σκηνή που ήδη έχω σχεδιάσει. Με ένα πολύ διαφορετικό σύστημα για την κατάταξη των χρωμάτων της, η Pantone προσπαθεί να δώσει ένα κανονικό όνομα στα χρώματα της, πέρα από απλά έναν κωδικό. Κάποιες αποχρώσεις έχουν ονόματα όπως “Serenity”, “Mood indigo” ή “Stargazer”. Με το να τα ονομάζει έτσι, τους δίνει ζωή και τα κάνει -κατά τη γνώμη μου- πολύ πιο επικοινωνιακά. Όντας εγώ η ίδια λάτρης των ταινιών αλλά και της σειράς χρωμάτων της Pantone, απλά οδηγήθηκα πολύ φυσικά στο να δημιουργήσω την σειρά FILMTONE.

Έχει κάθε ταινία το δικό της μοναδικό χρώμα; Πρόκειται για τα συναισθήματα που προκαλεί;

Ναι, συμβαίνει αυτό. Στον κινηματογράφο, τα χρώματα χρησιμοποιούνται συνήθως για να ορίσουν τον τόνο και την διάθεση των εικόνων στην οθόνη. Έτσι κι εγώ εμπνέομαι για να εκφράσω τα συναισθήματα μου για διάφορες ταινίες μέσα από τα χρώματα της Pantone.

Παρατήρησα ότι τελευταία τα post σου περνούν από μια παστέλ φάση. Αυτό σημαίνει κάτι για σένα ή για τις ταινίες;

Εγώ απλά διάλεξα τα χρώματα τυχαία! Φαντάζομαι είναι απλά σύμπτωση που αυτό το παστέλ υπάρχει τελικά.

Δεν δημοσιεύεις καμία προσωπικήσου φωτογραφία στα διάφορα social media. Πώς είναι να σε μαθαίνει ο κόσμος για την τέχνη σου και μόνο;

Θεωρώ πως είναι σημαντικό να διαχωρίζω τη δική μου ζωή από τη ζωή στα social media. Αισθάνομαι τεράστια ευγνωμοσύνη που οι άνθρωποι εκτιμούν τα έργα μου.

Τελευταία θεωρούμε ότι τα social media τρώνε πολύ από τον χρόνο μας. Σκρολάρουμε ώρες ατέλειωτες χωρίς κάποιο νόημα. Για σένα πως έχουν λειτουργήσει τα social media μέχρι στιγμής;

Χωρίς αμφιβολία, τα social media απορροφούν πολύ από τον χρόνο μου. Την ίδια στιγμή όμως τα βρίσκω ένα εξαιρετικό μέρος για έμπνευση για τη δουλειά μου, για να κάνω φίλους σχεδιαστές από όλον τον κόσμο και για να μοιράζομαι τα έργα μου με πολύ περισσότερους ανθρώπους από τους φίλους μου.

Αν η ζωή σου ήταν ταινία, τι χρώμα θα ήταν;

Πιθανότατα μαύρο. Αν κάθε μέρα της ζωής μου είχε ένα διαφορετικό χρώμα, η μίξη όλων αυτών θα έβγαζε μαύρο.

0

Leave a Reply

Your email address will not be published.