fbpx
ArtCultureCURRENT OBSESSIONSPeople

Cavadias Art: Για τη visual artist & designer Δάφνη Καββαδία, οι τέχνες είναι το σπίτι της

Τι σημαίνει τέχνη για εσένα; Ίσως έχεις επιλέξει να βλέπεις την καθημερινότητά σου ως τέχνη και να την προσεγγίζεις με αυτόν τον τρόπο. Από την άλλη, η τέχνη μπορεί να αποτελεί μία διέξοδο από αυτή την καθημερινότητα και όσα τη βαραίνουν. Έχοντας αυτά στο μυαλό ξεκινήσαμε μία κουβένα με τη Δάφνη Καββαδία, μία visual artist και designer με έδρα την Αθήνα. Όπως θα δεις και παρακάτω, τα σχέδια της αποπνέουν μία γαλήνη, μία ωραία αισθητική και μία μινιμαλιστική διάθεση. Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα καθορίζουν την τέχνη της Δάφνης, γι’αυτό αξίζει να γνωρίσεις την ίδια και το έργο της μέσα από τη συζήτηση που είχαμε μαζί της.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Πότε ξεκίνησε η ενασχόληση σας με τις τέχνες; 

Είμαι Visual Artist και Designer με βάση την Αθήνα. Η τέχνη ήταν πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Από μικρή με γοήτευε και εξακολουθεί να με γοητεύει με τις δυνατότητες που μου δίνει και τους ορίζοντες που μου ανοίγει. Ο χώρος αυτού του είδους  δημιουργίας είναι πραγματικά ο χώρος που νιώθω σαν στο σπίτι μου. Μέσα από αυτόν εκφράζομαι, απαθανατίζω όμορφες στιγμές της ζωής και δημιουργώ νόημα για τον εαυτό μου και τους άλλους. Αναζήτησα ακαδημαϊκή εκπαίδευση για να επεκτείνω περαιτέρω τις γνώσεις μου και να εξερευνήσω τις δεξιότητες μου ως καλλιτέχνης, και ολοκλήρωσα πτυχίο BA Honors στη Φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Bournemouth (2016). Από τότε, επέστρεψα στην Αθήνα όπου και συνέχισα να δουλεύω πάνω στην τέχνη μου, αλλά επεκτάθηκα περισσότερο και στον τομέα του branding, του design και του web design.

Έχω συμμετάσχει σε αρκετές εκθέσεις όπως η The Breeder Gallery, η ArtNumber23 Gallery και η ‘Exit Velocity’ FREE RANGE, στην παλιά ζυθοποιία Truman, στο Λονδίνο.

Θα λέγατε ότι στις τέχνες σας οδήγησαν κάποιοι άνθρωποι και καταστάσεις ή μία εσωτερική σας ανάγκη για δημιουργία;

Είναι αλήθεια πως αυτό που με οδηγεί περισσότερο είναι μια εσωτερική ανάγκη, παρά μια παρότρυνση από το εξωτερικό μου περιβάλλον. Για εμένα η τέχνη είναι σαν μια “γλώσσα” συνολικής έκφρασης. Μέσα από αυτή επικοινωνώ, αντιλαμβάνομαι και αποτυπώνω τα πράγματα.

Beige Collection

Ποιες εικόνες και τι αντικείμενα σας κρατούν συντροφιά στο χώρο δημιουργίας σας; Από πού αντλείτε καθημερινά έμπνευση για τα έργα σας; 

Στιγμές μέσα στο χρόνο, σκέψεις, σύμβολα, νοήματα, συναισθήματα, αποτελούν την πηγή της δημιουργικής μου σκέψης, το ξεκίνημα του κάθε έργου μου. Δεν προκαθορίζω ποτέ το αποτέλεσμα. Προχωρώ αυθόρμητα, αφήνοντας το συναίσθημα ελεύθερο να πάρει μορφή και η μορφή να αποκαλύψει νόημα. Προσαρμόζομαι στις επιθυμίες και τις απαιτήσεις της μορφής όσο αυτή φανερώνεται, παραμένοντας ανοιχτή στις προκλήσεις που παρουσιάζονται και στις αλλαγές που απαιτούνται. Πόσο βάθος να δώσω; Ποιες καμπύλες να ελευθερώσω; Ποιες γωνίες να φωτίσω; 

Το ενδιαφέρον μου επικεντρώνεται στα θετικά στοιχεία της ανθρώπινης εμπειρίας – στο ρομαντισμό που κρύβει, την ομορφιά που εμπεριέχει η πολυπλοκότητα της, και το βάθος που τη χαρακτηρίζει. Ο ρεαλισμός δεν μπορεί να είναι μόνο αρνητικός, αφού η ρεαλιστική πραγματικότητα της ανθρώπινης εμπειρίας δεν είναι μονοσήμαντα πεσιμιστική. Προσεγγίσω την πολυπλοκότητα και το βάθος αυτής της εμπειρίας μέσα από μία αντίστοιχα πολύπλευρη τεχνοτροπία, με δημιουργίες βασισμένες στη σύνθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής, στο συνδυασμό διαφορετικών υλικών όπως και την καλλιτεχνική μεταποίηση.

Επιθυμώ να συμμετέχω στη διαμόρφωση και προώθηση εναλλακτικών προτάσεων για τη θεώρηση της σύγχρονης πραγματικότητας. Είτε μέσα από το πρίσμα του δημιουργού είτε μέσα από αυτό του θαυμαστή της τέχνης, γιατί η τέχνη έχει τη δυνατότητα να διεισδύει στο τρόπο σκέψης των ανθρώπων και να επηρεάζει απόψεις, προτείνοντας διαφορετικές ερμηνείες της πραγματικότητας και διαφορετικούς τρόπους αναζήτησης νοήματος.

Endless Collection

Πώς μοιάζει η δημιουργική διαδικασία εν μέσω πανδημίας;

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας η δημιουργική διαδικασία ήταν σε μεγάλο βαθμό η ίδια. Βέβαια, είχα περισσότερο χρόνο να αφιερώσω στη διαδικασία αυτή καθ’αυτή – περισσότερο χρόνο να ερευνήσω τις σκέψεις μου και να πειραματιστώ με τεχνικές και χρώματα. Ωστόσο, οι δυσκολίες της πανδημίας περιόρισαν την σκέψη ως πηγή έμπνευσης και το κίνητρο για δημιουργία. Χωρίς ερεθίσματα η κάθε μέρα αποτελεί ρουτίνα και όπως για όλους τους άλλους, το σπίτι έγινε κάποια στιγμή μονότονο και ανέκφραστο σαν εμπειρία. Ένιωσα εγκλωβισμένη στον ίδιο κύκλο πραγματικότητας και χρειάστηκε αρκετές φορές να πιέσω τον εαυτό μου να δουλέψει.

Ήταν επίσης πολύ πιο δύσκολο να έχω πρόσβαση σε υλικά, πιο δύσκολο να ανακαλύψω νέους προμηθευτές ή παραγωγούς συγκεκριμένων υλικών. Από τη στιγμή που δεν μπορούσα να βγώ από το σπίτι έπρεπε να περιοριστώ μόνο σε ό,τι υπήρχε online. Αυτό προκάλεσε καθυστερήσεις στην παραγωγή και αργότερα στη αποστολή των έργων στους ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Βέβαια, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία, μπορώ τώρα να πω ότι οι άνθρωποι γύρω μου ήταν η πραγματική πηγή έμπνευσης της δουλειάς μου. Συνέχισαν, και συνεχίζουν να με ωθούν να ξεπεράσω τις αμφιβολίες και τους φόβους μου, να εμπιστευτώ τη διαδικασία δημιουργίας στο να με ωθεί μπροστά και έτσι να παραμείνω πιστή σε αυτό που μου αρέσει να κάνω. Αν δεν ήταν αυτοί, δεν θα είχα την ελευθερία, το προνόμιο και την πολυτέλεια να κάνω αυτό που κάνω.

Havoc Collection

Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε το δικό σας e-shop για τα έργα σας;

Δημιούργησα το site και το e-shop μου για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, ήθελα ένα online portfolio της δουλειάς μου που να αντιπροσωπεύει το ποια είμαι και τι κάνω. Αρχικά σχεδίασα και ανέπτυξα το site μόνη μου με τρόπο που να αναδεικνύει την αισθητική μου, τις υπηρεσίες που παρέχω και το portfolio των πελατών μου. Το e-shop ήρθε αργότερα, αφού απέκτησα περισσότερη αυτοπεποίθηση. Αφού ξεπέρασα τους αρχικούς μου φόβους, το να έχω ένα e-shop φάνηκε η πιο εύκολη και πρακτική λύση. Να και κάτι στο οποίο βοήθησε η πανδημία.

Είναι εύκολο να δημιουργήσεις και να συντηρείς ένα e-shop. Δεν έχει κάθε νέος δημιουργός την οικονομική πολυτέλεια να ανοίξει το δικό του φυσικό κατάστημα, και δεν υπάρχουν εργαλεία που να διευκολύνουν νέους σε καινούργια εγχειρήματα.

Ένα e-shop σου δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσεις ένα ευρύτερο κοινό στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, 24 ώρες το 24ωρο.  Σου επιτρέπει να προωθείς αποτελεσματικά τη δουλεία σου, να διαχειρίζεσαι την επικοινωνία σου, να πραγματοποιείς συνεργασίες αλλά και να διαμορφώνεις οικονομικά οφέλη για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές όπως προσφορές, εκπτώσεις και ούτω καθεξής. Μπορείς να εστιάσεις την προσοχή σου, όχι μόνο στην προώθηση συγκεκριμένων έργων, αλλά και στην εξατομίκευση της εμπειρίας των πελατών σου. Επίσης μέσα από ένα site μπορείς να γνωρίσεις καλύτερα τους αγοραστές σου και να αναπτύξεις πιο αποτελεσματικές marketing campaigns.

Όλα αυτά τα οφέλη είναι πολύ σημαντικά για όποιον σκέφτεται να ανοίξει ένα e-shop. Δυστυχώς πολλοί πιστεύουν ότι ένα site αυτόματα παρέχει αναγνωρισιμότητα και οικονομικά οφέλη. Αυτό βέβαια δεν είναι αλήθεια. Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα είναι απλώς ένα ψηφιακό κατάστημα. Χρειάζεται προώθηση και επικοινωνία μέσα από τις δυνατότητες που σου δίνονται από τον ίδιο τον ψηφιακό χώρο όπως τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, αλλά και έξω από αυτόν. Ένα site δεν παύει να είναι ένα κατάστημα και είναι δική σου ευθύνη να φέρεις κόσμο σε αυτό.

Σε γενικές γραμμές θεωρώ πως η ύπαρξη ενός e-shop, εκτός από ψηφιακή καλλιτεχνική έκθεση, αποτελεί επίσης επένδυση και ευκαιρία για ανάπτυξη.

UNTITLED

Παρατηρώ πως τα έργα της Beige Collection τα περιγράφετε με 3 λέξεις: Simplicity, Comfort, Individuality. Είναι αυτές οι 3 λέξεις που σας καθοδηγούν και στη ζωή σας καθημερινά; Τι σημασία έχουν για εσάς οι 3 αυτές έννοιες;

Το ‘Simplicity’, και ‘Comfort’ αντικατοπτρίζουν την αξία και το νόημα πίσω από τη χρωματική παλέτα που έχω επιλέξει για τη συλλογή. Η χρωματική παλέτα έχει σκοπό να  εκφράσει μια αίσθηση άνεσης, και κομψότητας,  – κάτι άνετο και απλό αλλά ταυτόχρονα πολυεπίπεδο και με κίνηση. Η έννοια του ‘Individuality’ αντανακλά τον τρόπο που καθορίζουμε την αίσθηση του εαυτού μας και της μοναδικότητας μας, αλλά μέσα από αυτή την απλότητα και άνεση.

Δεν χρησιμοποιώ αυτές τις τρεις λέξεις στην καθημερινή μου ζωή. Συνειδητοποίησα, ενώ προσπαθούσα να ονομάσω και να ορίσω τα έργα αυτής της συλλογής, ότι αυτές οι τρεις λέξεις εκφράζουν αυτό που εγώ αναζητώ αυτή τη στιγμή. Βρίσκομαι σε ένα στάδιο όπου προσπαθώ να ορίσω την δημιουργική μου ταυτότητα, και ταυτόχρονα να αναπτύξω έναν χώρο μέσα στον οποίο θα βρω την αίσθηση άνεσης που θα με προκαλέσει να αναπτυχθώ.

Δεν ήταν πρόθεση μου να χρησιμοποιήσω αυτές τις λέξεις, είτε για τη δημιουργία είτε για τον ορισμό της συλλογής. Ήταν μια συνειδητοποίηση εκ των υστέρων. Όπως ανέφερα προηγουμένως, τα έργα μου αποτελούν μια μορφή έκφρασης και επικοινωνίας – δεν προσδιορίζω μια αρχική πρόθεση ούτε προκαθορίζω το τελικό αποτέλεσμα. Μόνο μετά από προβληματισμό και αμφισβήτηση κατάλαβα τι κρατούσα μέσα μου και προσπαθούσα να εκφράσω.

Έχοντας ζήσει στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, πού πιστεύετε ότι είναι καλύτερα για έναν άνθρωπο των τεχνών; Υπάρχουν εδώ οι δυνατότητες για να κάνετε όσα ονειρεύεστε;

Όπου κι αν πας, ο αγώνας ενός καλλιτέχνη είναι ο ίδιος. Όπου κι αν βρίσκεσαι, θα αντιμετωπίσεις δυσκολίες και προβλήματα. Εναπόκειται στον άνθρωπο, τον δημιουργό κάθε είδους τέχνης, να αναζητήσει τις ευκαιρίες. Οι ευκαιρίες δεν προσγειώνονται στην αγκαλιά μας, πρέπει να βγούμε έξω και να τις αναζητήσουμε, να αμφισβητήσουμε τον εαυτό μας και να ανακαλύψουμε τις ευκαιρίες που ταιριάζουν στις επιθυμίες και τις ανάγκες μας.

Το αν υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες στο εξωτερικό έναντι της Ελλάδας είναι μία συζήτηση που δεν έχει τέλος. Κάποιοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες στο εξωτερικό, και αυτό μπορεί να ισχύει. Η Ελλάδα από ορισμένες απόψεις υστερεί σε πολλά, ωστόσο, βασική διαφορά αποτελεί ο πολιτισμός μας – ο τρόπος ζωής, οι άνθρωποι, η φύση και οι σχέσεις που μπορείς να δημιουργείς. Σε αυτόν το τόπο εγώ νιώθω μεγαλύτερη ελευθερία, ιδιαίτερα στο να εκφράζομαι με ειλικρίνεια. Γι’αυτό η Ελλάδα είναι για εμένα μία αστείρευτη πηγή έμπνευσης.

Ίσως είναι πιο δύσκολο να βρεθούν ευκαιρίες στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά νιώθω ότι είναι καλύτερα για εμένα εδώ, τόσο για την καλλιτεχνική μου έκφραση όσο και για τη συναισθηματική και ψυχική μου ευεξία.

Passion & Pain

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι άλλο επάγγελμα θα μπορούσατε κάνετε αν δεν είχατε ασχοληθεί με τις τέχνες;

Η τέχνη όπως και οποιαδήποτε έκφραση δημιουργικότητας μπορούν να εφαρμοστούν οπουδήποτε. Χρειάζεται βέβαια να αναπτύξεις δεξιότητες απαραίτητες στους διαφορετικούς τομείς. Εγώ διοχετεύω το πάθος μου για το σχεδιασμό και την visual communication, όπως και το ταλέντο μου στη σύνθεση, στον χώρο της διαφήμισης όπου συνεργάζομαι με νέους επαγγελματίες αλλά και καθιερωμένες επιχειρήσεις για τη δημιουργία μοναδικών brands και web experiences.

Το κάνω αυτό, γιατί ας είμαστε ειλικρινείς, η τέχνη είναι μια δαπανηρή ενασχόληση. Η ζωή του καλλιτέχνη είναι μια διαρκής πάλη μεταξύ της ελεύθερης έκφρασης και της ανάγκης για επιβίωση.

Χρειάζεσαι σωματικά, ψυχικά, και πνευματικά αποθέματα. Ο ευρύτερος εργασιακός χώρος παρέχει οικονομική ασφάλεια αν και πολλές φορές παρεμβαίνει στις δημιουργικές προθέσεις. Παρ΄όλα αυτά, με την οικονομική υποστήριξη από άλλους τομείς εξίσου δημιουργικούς, μου δίνεται η δυνατότητα να διευρύνω την ποιότητα αλλά και την ποικιλία των υλικών που χρησιμοποιώ και να πειραματιστώ πιο ελεύθερα.

Υπάρχει κάποιο έργο σας μέχρι σήμερα που ξεχωρίζετε για συγκεκριμένο λόγο; Ή κάποια πολύ σημαντική στιγμή;

Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο έργο που να ξεχωρίζω περισσότερο από ένα άλλο. Το καθένα είναι εξίσου σημαντικό και με την ίδια βαρύτητα όσον αφορά το νόημα που εμπεριέχει. Κάθε έργο τέχνης/συλλογή δημιουργήθηκε σε διαφορετικό στάδιο ζωής και όταν κοιτάζω τη δουλειά μου συνολικά, βλέπω μια αλλαγή αισθητικής που αντικατοπτρίζει την προσωπική μου ανάπτυξη και εξέλιξη. Τα προηγούμενα κομμάτια μου, όπως το «Passion & Pain» ή το «Havoc» είναι πολύ διαφορετικά από τα τελευταία μου, όπως το «Beige or Endless Collection». Καθώς ωριμάζω, θα ωριμάζει και το έργο μου. Με το πέρασμα του χρόνου, όπως όλοι οι άνθρωποι, αποκτώ νέες εμπειρίες, νέες επιθυμίες, και γνωρίζω καλύτερα τον εαυτό μου. Υποθέτω πως όσο ανακαλύπτω τον εαυτό μου θα ανακαλύπτω και νέες πτυχές στην καλλιτεχνική μου έκφραση. Και όσο ωριμάζω σαν έκφραση θα ωριμάζω και σαν προσωπικότητα – αυτά τα δύο πάνε παρέα.

Fluid Motion

Αν είχατε την ευκαιρία να συνεργαστείτε με κάποια σπουδαία καλλιτέχνιδα, ποια θα επιλέγατε;

Πώς να απαντήσω πραγματικά σε αυτή την ερώτηση; Υπάρχουν τόσοι πολλοί σπουδαίοι καλλιτέχνες με τους οποίους θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ. Πάντα θαύμαζα τους ζωγράφους της Αναγέννησης αλλά και αυτούς του Σουρεαλισμού. Από τους Fragonard, da Vinci, Michelangelo, Botticelli, Caravaggio στους Dali, Frida, Picasso, Ντυσάν, και Μαγκρίτ. Δύο πολύ διαφορετικά φάσματα πραγματικά μεγάλων δημιουργών. Από τη μία, έμφαση στο ωραίο και τον ρομαντισμό, και από την άλλη στην αμφισβήτηση των κατασκευαστικών κανόνων, τον αυτοματισμό και την ατομικότητα – και οι δύο περίοδοι εξίσου εμπνευσμένες. Οποιοσδήποτε από αυτούς θα ήταν για μένα μεγάλος δάσκαλος και εμπνευστής!

Έχετε πλάνα για επόμενες προσθήκες στο Cavadias Art;

Πάντα υπάρχει χώρος για δημιουργία και σίγουρα έχω νέα πράγματα στα σκαριά. Αναπτύσσω αυτόν τον καιρό νέες print συλλογές και original έργα τέχνης. Επίσης, η συλλογή μου θα εμπλουτιστεί με κομμάτια σχεδιασμένα για τη διακόσμηση του σπιτιού που όμως έχουν την ιδιαιτερότητα του να είναι eco-friendly. Αυτά θα κυκλοφορήσουν με την έναρξη του νέου έτους. Θα είναι μια εντελώς νέα κατεύθυνση της δουλειάς μου. Υπάρχουν επίσης πολύ ενδιαφέρουσες συνεργασίες στα σκαριά, με άλλους ομοϊδεάτες δημιουργικούς και πάλι με την έναρξη της νέας χρονιάς.

Βέβαια ομολογώ πως ένα μου μεγάλο όνειρο, μέσα στα πλαίσια ανάπτυξης του Cavadias Art, είναι να δημιουργήσω ένα χώρο/στούντιο όχι μόνο για προσωπική εργασία, αλλά έναν χώρο δημιουργικό και ανοιχτό σε καλλιτέχνες και επισκέπτες. Πιστεύω πως ένα ανοιχτό στούντιο επιτρέπει την ανταλλαγή απόψεων και δημιουργικών εκφράσεων, σημαντικά στοιχεία για την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής σκέψης γενικότερα. Επίσης, ένας χώρος ανοιχτός και στην ευρύτερη κοινότητα ενισχύει τον ρόλο της τέχνης στην καθημερινότητα του πολίτη και τη σχέση του καθημερινού ανθρώπου με αυτήν. Ακριβώς όπως ένας θερμός αναγνώστης επισκέπτεται το βιβλιοπωλείο ή τη βιβλιοθήκη για να περιηγηθεί στα τελευταία έργα ενός συγγραφέα, έτσι και ένα ανοιχτό στούντιο μπορεί να λειτουργεί σαν μια πλούσια πηγή τέχνης και δημιουργικότητας. Όσο περισσότερα στούντιο υπάρχουν σε μια περιοχή, τόσο ισχυρότερη γίνεται η καλλιτεχνική κοινότητα!

Ανακάλυψε το Cavadias Art:
Website | Instagram | Facebook

5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *