ARCH & the City

Casa Mérida: Η μακρόστενη κατοικία με τις αναφορές στους Μάγια

Συχνά, ένα αρχιτεκτονικό δημιούργημα πρεσβεύει περισσότερες αξίες από την κάλυψη της απαραίτητης ανάγκης για στέγη. Αναφορές σε ιστορικά στοιχεία, πολιτισμούς, παραδόσεις εγείρουν το ενδιαφέρον του κατοίκου, ενώ δίνουν έμπνευση στην αρχιτεκτονική σύνθεση. Δεν είναι λίγες οι φορές, άλλωστε, που στοιχεία του παρελθόντος «ζωντανεύουν» μέσω των ερμηνειών της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Στο Μεξικό, μια κατοικία καταφέρνει να εκμεταλλευτεί πλήρως το χώρο λαμβάνοντας έμπνευση από τον πολιτισμό των Μάγια. Ο λόγος για την Casa Mérida.

Η ομώνυμη πόλη του Μεξικό αποτελεί την ευρύτερη περιοχή ανάπτυξης του αρχαίου πολιτισμού. Έτσι ο αρχιτέκτονας, Ludwig Godefroy, άντλησε από αυτόν έμπνευση, κάνοντας δυνατή την προσαρμογή της Casa Mérida στο φυσικό περιβάλλον.

Casa Mérida: Η μακρόστενη κατοικία με τις αναφορές στους Μάγια

Η προσαρμογή στο οικόπεδο με την άντληση ιστορικών στοιχείων

Οι ιδιαίτερες διαστάσεις του οικοπέδου απαίτησαν προσεκτικές λύσεις στις γεωμετρίες και τη διάταξη των χώρων. Η οργάνωση γίνεται με βάση ένα κεντρικό άξονα που διατρέχει όλο το οικόπεδο, κάτι που βασίζεται στην πολεοδομία των Μάγια. Συγκεκριμένα, μέσω των Sacbe, ενός δικτύου δρόμων, διαφορετικές κοινότητες κατάφερναν να ενωθούν. Έτσι, η μία χρήση διαδέχεται την άλλη, με το εσωτερικό να έρχεται σε άμεση επαφή με το εξωτερικό. Στο οικόπεδο διαστάσεων 8 επί 80 μέτρων (!), η πρόσβαση σε όλους τους χώρους καθίσταται δυνατή μέσω του κεντρικού άξονα. Μάλιστα, η τοποθέτηση εξωτερικών χώρων ανάμεσα στους εσωτερικούς προσφέρει φυσικό αερισμό. Πρόκειται για ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό, μιας και στην περιοχή επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

Casa Mérida: Η μακρόστενη κατοικία με τις αναφορές στους Μάγια

Οι αυστηρές γεωμετρίες

Η Casa Mérida χαρακτηρίζεται από στιβαρούς, σχεδόν μονολιθικούς όγκους. Έχουν μεγάλο ύψος, το οποίο διακόπτουν τα διαμπερή ανοίγματα που ενώνουν τους χώρους μεταξύ τους. Οι όγκοι συνυπάρχουν με το ψηλό και συμπαγή περιμετρικό φράχτη, η παρουσία του οποίου κρίνεται απαραίτητη στο αστικό περιβάλλον όπου βρίσκεται η κατοικία. Ο κήπος, που παραδοσιακά βρίσκεται στο πίσω μέρος του σπιτιού, εδώ μετακινείται στην είσοδο, ώστε να λειτουργεί ως ενδιάμεση ζώνη μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου χώρου.

Τα σύγχρονα υλικά

Οι υφές αντλούν έμπνευση από τον αρχαίο πολιτισμό των Μάγια, αλλά και από το ξηρό περιβάλλον. Χρησιμοποιείται ευρέως το εμφανές σκυρόδεμα, τόσο σε τοίχους όσο και σε δάπεδα. Το σκυρόδεμα, αλλά και οι ξύλινες επενδύσεις που το διακοσμούν, έχουν κατασκευαστεί στην Mérida. Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μια σύγχρονη μεθερμηνεία της in-situ κατασκευής. Όλα τα υλικά που επιλέχθηκαν, αν και μοιάζουν απλά, κρύβουν απίστευτη ομορφιά, μιας και αποτυπώνεται πάνω σε αυτά το πέρασμα του χρόνου.

Οι καφέ και γκρι χρωματικοί τόνοι, διακόπτονται από το μπλε που προσδίδει στο χώρο το υδάτινο στοιχείο της πισίνας και η διακόσμηση στο εσωτερικό της κατοικίας. Επίσης, σημειακή φύτευση προσθέτει ενδιαφέρον στο κατά τα άλλα βραχώδες και ξηρό έδαφος.

Casa Mérida: Η μακρόστενη κατοικία με τις αναφορές στους Μάγια

Ο οικολογικός σχεδιασμός

Όσο αποκομμένη φαίνεται η κατοικία από την πόλη, τόσο και παραπάνω είναι στην πραγματικότητα. Ο στόχος για τη δημιουργία ενός εντελώς ανεξάρτητου σπιτιού, ώθησε τον αρχιτέκτονα στην υιοθέτηση οικολογικών τεχνολογιών. Νερό αντλείται από το υπέδαφος αλλά και τη βροχή, και συλλέγεται σε δεξαμενές που λειτουργούν ως υπαίθρια γλυπτά. Ταυτόχρονα, τα βρώμικα ύδατα διοχετεύονται για το πότισμα του κήπου. Η ενέργεια που καταναλώνεται παράγεται από φωτοβολταϊκά πάνελ.

Φωτογραφίες: Rory Gardiner
3
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *