fbpx
CinemaCultureTFCinema

‘Burning’: Ένα παιχνίδι με τη φωτιά, τον έρωτα και την αβεβαιότητα

Πολλές φορές αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που καθορίζει μια πολύ καλή ταινία. Είναι η ιστορία της; Οι χαρακτήρες και η εξέλιξη τους; Είναι το νόημα της;  Ίσως το τέλος; Δεν ξέρω αν σου τυχαίνει και εσένα, αλλά μερικές ταινίες ξέρω ότι θα μου αρέσουν πριν καν τις δω. Δύο-τρεις γραμμές περιγραφής, μια ενδεχομένως ενδιαφέρουσα αφίσα (σπάνια, αλλά στη προκειμένη περίπτωση έτυχε) και για κάποιο λόγο σκέφτομαι «Αυτή πρέπει να τη δεις τώρα!».

Έτσι κάπως τυχαία και χαζεύοντας στο Cinobo, ανακάλυψα το Burning (2018) ή αλλιώς «Το παιχνίδι με τη φωτιά»

Ήξερα ότι θα μου αρέσει. Αλλά αυτό που σίγουρα δεν περίμενα όσο έβλεπα την ταινία είναι πως δεν θα μπορούσα να πάρω τα μάτια μου από την οθόνη. Εδώ, λοιπόν, θα σου μιλήσω για μια ρομαντική ιστορία, ένα ερωτικό τρίγωνο και ένα ψυχολογικό θρίλερ. Όλα σε μια ταινία που από την αρχή της θα σε καθηλώσει. Burning, λοιπόν, ένα έργο του Lee Chang-dong που δεν είχα ιδέα ποιος είναι μέχρι να δω αυτή τη ταινία. Μετά βέβαια κατάλαβα πως αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος μου.

H ταινία βασίστηκε σε μια ιστορία του Haruki Murakami, με τίτλο ‘Barn Burning’, την οποία μπορείς να διαβάσεις εδώ

Ο βασικός χαρακτήρας της ταινίας, ο Jong-su (Yoo Ah-in) επίδοξος συγγραφέας μυθιστορημάτων συναντά τυχαία στο δρόμο τη Hae-mi (Jeon Jons-seo) μια κοπέλα που κάποτε έμεναν στην ίδια γειτονιά. Αφού έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη επικοινωνία και σχέση, η Hae-mi ετοιμάζεται να φύγει για την Αφρική. Τότε ζητάει από τον Jong-su να κρατήσει τη γάτα της. Εκείνος, όντας διακριτικά ερωτευμένος μαζί της δέχεται και την περιμένει, όμως εκείνη επιστρέφει πίσω μαζί με τον Ben (Steven Yeun). Ο Ben, ένας νέος καλοντυμένος φανερά πλούσιος και μυστήρια ήρεμος τύπος προβληματίζει αρκετά τον Jong-su. Πρόκειται για τον τρόπο ζωής του, τη συμπεριφορά του, αλλά και το γεμάτο αινίγματα παγωμένο χαμόγελο του. Στα μάτια του είναι ένας Great Gatsby.

Η ιστορία αυτών των τριών νέων ανθρώπων εξελίσσεται αργά, αλλά παράλληλα τόσο έντονα δημιουργώντας ερωτήματα γύρω από το νόημα της ζωής

Θα δεις έντονους παραλληλισμούς, παρομοιώσεις και αλληγορίες σε μια διαρκή αναζήτηση της αλήθειας και της λύτρωσης μέσα από μια ταινία πραγματικής εξιλέωσης. Θα νιώσεις βαθιά την αγωνία του Jong-su, θα σε παρασύρει η ανέμελη boheme ματιά της Hae-mi, θα εντυπωσιαστείς από τη σχεδόν διάφανη ψυχρότητα του Ben. Σίγουρα, όμως, θα σε μαγέψει η φανταστική φωτογραφία του Hong Kyung-pyo (Parasite) και η μουσική του Mowg. Πρόκειται για έναν ιδανικό συνδυασμό σε μια ιστορία σαν κι αυτή.

Έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο ο Lee Chang-dong μόλις σου δείξει κάτι, λίγο αργότερα να το παίρνει πίσω. Μια διαρκής αβεβαιότητα ακολουθεί όχι μόνο τον πρωταγωνιστή, αλλά και τον ίδιο τον θεατή. Το Burning θα σου δείξει όλα όσα χρειάζεται για να αντιληφθείς πως «η ζωή είναι ένα μυστήριο», όπως λέει και ο Jong-su σε μια στιγμή της. Όμως, μόνο όταν η ταινία ολοκληρωθεί, θα καταλάβεις γιατί ολόκληρη η σημασία της έγκειται σε αυτά τα τελευταία λεπτά.

7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *