fbpx
Tv-serious

Bonsoir, Elliot.

Συντάκτρια: Βασιλική Κατίδου

Εάν δεν έχεις δει το Mr.Robot, λογικό ο τίτλος να σε ξενίζει λίγο. Αν πάλι το έχεις παρακολουθήσει μέχρι και το φινάλε του 1ου κύκλου, τότε φαντάζομαι θα σε έχει σημαδέψει -εμένα φρόντισαν οι φίλοι μου για αυτό και με το παραπάνω. Ο λόγος, όπως κατάλαβες, για το Mr.Robot, μια σειρά που ξεκίνησε να προβάλλεται το 2015 και ανανεώθηκε για 2η σεζόν πριν καν παιχτεί στην τηλεόραση -say whaaaat? Τιμώντας τις ρίζες της, η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται αρχικά μέσω διαδικτύου, αποκτώντας εξαιρετική απήχηση και αλλάζοντας το τοπίο στην τηλεόραση. Η 3η σεζόν έρχεται τον Οκτώβρη του 2017. Πραγματικά, αργεί πολύ και τα ερωτήματα είναι αρκετά για να αντέξω. Ας ξεκίνησω να εξηγώ, λοιπόν -με λίγη έμπνευση από τα πραγματικά ονόματα των επεισοδίων, σε περίπτωση που αναρωτηθείς αργότερα.

 

>cd /d c:\windows\System32\story.exe

A life of a hacker is a life of loneliness -in this case, pure madness.

Ο Elliot -aka Rami Malek, που αν σπας το κεφάλι σου να θυμηθείς που τον είδες, η απάντηση είναι Μια Νύχτα Στο Μουσείο– είναι ένας τεχνικός ασφάλειας σε μια εταιρεία cyber-security. Με απλά λόγια, δουλειά του είναι να δοκιμάζει την αντοχή των δικτύων εταιριών σε cyber-επιθέσεις . Το βράδυ βέβαια είναι ένας κοινός, συνηθισμένος hacker. Kidding, άμα ήταν ένας συνηθισμένος τύπος δεν θα υπήρχε και σειρά. Συνεπώς, λάβε ως παραμέτρους την κατάθλιψη,την κοινωνική αγχώδη διαταραχή και τις παραισθήσεις που βιώνει και ο αλγόριθμός σου είναι έτοιμος. Κι αν θέλεις να τον βελτιστοποιήσεις, πρόσθεσε ως κριτήριο τις ικανότητές του, που σύντομα θα αλλάξουν τον cyber-κόσμο του 21ου αιώνα. Μάλιστα, πρόκειται για ένα είδος κοινωνικοοικονομικής μεταρρύθμισης που μόνο η εξέλιξη της τεχνολογίας θα μπορούσε να καταστήσει ποτέ πιθανή.

 

>cd /d c:\windows\System32\atmosphere.exe

Όταν ακούς την φράση Mr.Robot, θα πρέπει στο μυαλό σου να τρέχουν οι παρακάτω εντολές, με ακρίβεια ψηφίων:

>Παρακολούθηση και προβληματισμός

>Αναζήτηση νοήματος, πολλαπλές υποθέσεις

>Εκνευρισμός και απόκτηση ενδιαφέροντος

>Επανάληψη

Το Mr.Robot είναι μια σειρά που δημιουργεί συναισθηματική απόσταση, πνιγηρό περιβάλλον, μελαγχολική διάθεση και επαναλαμβανόμενη πνευματική δυσφορία στα πρώτα επεισόδια. Σε τραντάζει και ταυτόχρονα σε ακινητοποιεί, σε διχάζει, σε εξιτάρει και σε οδηγεί σε μέρη της σκέψης και της λογικής σου που προτιμάς αδρανή. Σε απομακρύνει και σε τραβάει πάνω του, κυρίως γιατί σε δελεάζει με την επαναστατική cyber-ταυτότητά του και το μικρό, ποτέ αρκετό, glimpse στην ζωή ενός hacker. Σου κάνει teasing με την δύναμη που μπορεί να έχει κάποιος στα χέρια του, που βασίζεται καθαρά στην ευφυΐα και διαφέρει στην εκτέλεση της -όχι επιδείξεις δύναμης, όχι επιδέξιοι διάλογοι, αλλά μπρουταλιστική δύναμη, στην πιο εναλλακτική μορφή που συνάντησες: αυτή του προγραμματιστή. And, oh boy, is he powerful. Όσο για τους υπόλοιπους χαρακτήρες, ο καθένας έχει ένα storyline που, άλλοτε συμπίπτει με αυτή του πρωταγωνιστή και άλλοτε χαράζει διαφορετική πορεία. Αλλά, όπως πάντα στην ζωή, όλες οι πορείες θα καταλήξουν να τέμνονται sooner or later, έστω και αν πρόκειται για ένα, μοναδικό σημείο.

 

>cd /d c:\windows\System32\upsanddowns.exe

Ωραίος παπαγάλος, btw.

Για μένα, η σειρά αυτή βαδίζει πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί, συνυφασμένο με την έννοια της αντίθεσης. Από την μια πλευρά, σε διεγείρει πνευματικά με το εξαιρετικά elaborate σενάριο της, σε γοητεύει μυώντας σε στον κόσμο του κυβερνοχώρου και σε αναστατώνει σε ανύποπτες στιγμές. Από την άλλη, σε κρατάει πάντα σε μια απόσταση που σε εμποδίζει από το κλασικό παιχνίδι της ταύτισης του θεατή. Σε περιορίζει σε ένα διαρκώς κρύο, αποστειρωμένο και απομονωμένο περιβάλλον. Ο σκοπός της σκηνοθεσίας αλλά και της εκάστοτε ερμηνείας είναι ακριβώς αυτός και το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρα θριαμβευτικό. Πετυχαίνει μια ατμόσφαιρα εμποτισμένη με άγχος, κρύα χρώματα, παράξενους διαλόγους και ακόμα πιο παράξενες αντιδράσεις από τους χαρακτήρες. Ίσως αψυχολόγητες, ίσως όμως και υπερβολικά ανθρώπινες.

Μέσα στο όλο παιχνίδι της ατμόσφαιρας που παίζει, το Mr.Robot μερικές φορές χάνει. Σαν ένα bug σε πρόγραμμα, οι σεναριακές -φαινομενικά- παύσεις καταλήγουν να κουράζουν. Όσο για το εάν προσπαθεί να κάνει retracing στον βηματισμό του, φαίνεται πως το αγνοεί, ίσως γιατί αυτό το στοιχείο που του προσδίδει την επιτυχία είναι και αυτό με το μεγαλύτερο ενδεχόμενο σφάλματος. Μέχρι να καταλήξει στο σημείο που θέλει, πρέπει να θέσει το κατάλληλο background, αλλά ο κόσμος του διαδικτύου, στον οποίο βασίζεται, προχωράει με τεράστιο ρυθμό κι αν θέλει να τον υπηρετεί, ας θυμηθεί πως όποιος μένει πίσω αναπόφευκτα χάνει. Still, τα φινάλε των 2 σεζόν του δεν θα σε απογοητεύσουν. Τα cliffhangers είναι πιο έντονα από ποτέ, η ιστορία κορυφώνεται και τελικά διακλαδίζεται όλο και περισσότερο.

 

>cd /d c:\windows\System32\conclusion.exe

Το Mr.Robot είναι μια σειρά που επιτάσσει μια περιγραφή άξια της ταυτότητάς του: παγερή, αλλά εξωπραγματικά ελκυστική. Σε μια ψυχαγωγία βασισμένη σε υπεραπλουστευμένες έννοιες και προβλέψιμους διαλόγους, το Mr.Robot σου προκαλεί μια σύγχυση εθιστική. Αν θες κάτι χαλαρό ή χαρούμενο, stay away -και αν αποφασίσεις να μην του δώσεις καμία ευκαιρία, fair enough.

Πάντως, αν αισθάνεσαι τον κόσμο του διαδικτύου κοντά σου, guess again -είναι τρομακτικά αυτά που δεν ξέρεις. Μα ακόμα τρομακτικότερα;

Αυτά που μπορείς να μάθεις.

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *