fbpx
AbroadTravel

Βολιβία: H χώρα που μπορείς να περπατήσεις στον ουρανό

Αδιαμφισβήτητα η Βολιβία είναι ένας προορισμός που δύσκολα αποτελεί προτεραιότητα στην ταξιδιωτική λίστα κάποιου. Ένας προορισμός μακρινός, δύσκολα προσβάσιμος και για πολλούς επικίνδυνος. Γενικά είναι πολλοί οι λόγοι που μπορεί να βρει κάποιος για να αποφύγει μια επίσκεψη στη Βολιβία. Και υπάρχουν και πολλοί που ξεχνούν εντελώς την ύπαρξή της. Κι όμως, είναι μια χώρα που κρύβει τέτοιες ομορφιές στο εσωτερικό της που όμοιες της αποκλείεται να συναντήσει κανείς αλλού.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν πας Βολιβία

Η πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Παζ, κατέχει τον τίτλο της πρωτεύουσας με το μεγαλύτερο υψόμετρο στον κόσμο. Φημίζεται για τις υπαίθριες αγορές της –mercados. Φημίζεται επίσης για το φαγητό της και τα παιδιά των δρόμων που εντοπίζονται σε κάθε γωνία της πόλης στην προσπάθεια τους να κερδίσουν μερικά χρήματα.

Χτισμένη μέσα σε μια κοιλάδα, αντικρίζοντας τη Λα Παζ από ψηλά απολαμβάνει κανείς μια πανοραμική θέα. Το κόκκινο χρώμα υπερισχύει, λόγω των τουβλόχτιστων και μισοτελειωμένων σπιτιών που απαρτίζουν το τοπίο. Γυναίκες με παραδοσιακές ενδυμασίες και μαύρα στρογγυλά καπελάκια βρίσκονται πίσω από πάγκους με φρούτα. Το κυκλοφοριακό κομφούζιο και οι θορυβώδεις κόρνες των αυτοκινήτων που οι οδηγοί χρησιμοποιούν χωρίς δεύτερη σκέψη, σε βάζουν απευθείας στο κλίμα της πρωτεύουσας.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που επισκέπτεται κάποιος τη Λα Παζ  μπορεί να αντιληφθεί τη φτώχεια και τις δύσκολες συνθήκες ζωής που έχουν να αντιμετωπίσουν εκεί οι άνθρωποι. Παρόλο που είναι μια πόλη που δεν προσφέρει πολλά, αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη, έστω και για μια μέρα. Έτσι, μπορεί να δει κανείς τη διαφορετικότητα και τους έντονους ρυθμούς της ζωής εκεί .

Συνεχίζοντας το ταξίδι μας εκτός Λα Παζ

Λίγες ώρες μακριά από τη θορυβώδη Λα Παζ όμως, βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα τοπία στον κόσμο. Η Salar de Uyuni, ή αλλιώς η μεγαλύτερη ξηρή λίμνη στον κόσμο, είναι δικαιολογημένα ο πιο δημοφιλής προορισμός της Βολιβίας. Aποτελεί μια τεράστια έκταση στο νότιο τμήμα της χώρας κάθε κομμάτι της οποίας σκεπάζεται από τόνους ακατέργαστου αλατιού. Πάνω σε αυτήν την έκταση μπορείς να περπατήσεις, να οδηγήσεις, να χοροπηδήσεις και να βγάλεις φωτογραφίες που θα αφήσουν εποχή.

Η δική σου μοναδική περιπέτεια σε περιμένει

Ξεκινώντας από την πόλη Uyuni με έναν οδηγό και ένα 4×4 αρχίζει η περιπέτεια και η περιήγηση επί της λίμνης. Την πρώτη φορά που φτάνει κάποιος μπροστά στο κάτασπρο και αχανές αυτό τοπίο, είναι πολύ εύκολο να μαγευτεί από τη μοναδικότητα της φύσης και από την εξαιρετικά μεγάλη έκταση του λευκού που δε συναντά κανένα τέλος στον ορίζοντα. Σου προκαλεί τη ψευδαίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποιο βουνό καλυμμένο από χιόνι και όχι από αλάτι. Η Salar de Unuyi είναι από τα πιο ενδιαφέροντα φυσικά τοπία που θα μπορούσε να συναντήσεις.

Ροζ φλαμίνγκο, λάμα, κάκτοι και ξερά δέντρα ξεπροβάλλουν στη μέση του πουθενά. Σου υπενθυμίζουν την αγριότητα του τοπίου ενώ παράλληλα ένα χωριό κάπου στα μισά αυτής της τεράστιας έκτασης είναι ολοκληρωτικά χτισμένο από αλάτι. Τόσο τα πατώματα των σπιτιών όσο και τα έπιπλα τους είναι φτιαγμένα από καθαρό αλάτι και οι περαστικοί τουρίστες έχουν τη δυνατότητα να μείνουν σε αυτά και να ζήσουν μια διαφορετική αλλά καθόλα αυθεντική εμπειρία.

Οι εκπλήξεις στη Salar δεν σταματάνε εδώ

Αξεπέραστο είναι και το θέαμα που προσφέρει ο βραδινός ουρανός πάνω από τη Salar. Η έλλειψη της φωτορύπανσης στο γύρω χώρο και το απόλυτο σκοτάδι που επικρατεί διατηρεί τον ουρανό καθαρό και δημιουργεί ένα υπέρλαμπρο σύμπλεγμα από αστέρια που εκπέμπουν άπλετο φως. Ένα φως που σε ταξιδεύει σε μια άλλη πραγματικότητα.

Τυχεροί είναι όσοι θα πετύχουν την περίοδο των βροχών κατά την επίσκεψη τους στη Salar. Το νερό που πέφτει δημιουργεί λιμνάσματα πάνω στην απέραντη έκταση και το φως του ουρανού με τα σύννεφά του αντανακλούν στο έδαφος. Κάπως έτσι σου προκαλούν την αίσθηση ότι ο κόσμος έχει γυρίσει ανάποδα και ότι εσύ τελικά περπατάς στον ουρανό. Το φυσικό αυτό φαινόμενο δεν εντοπίζεται πουθενά αλλού στη γη. Όσοι έχουν την ευκαιρία να το ζήσουν σίγουρα θα έχουν να θυμούνται κάτι αξέχαστο από το ταξίδι τους.

Όπως και οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, έτσι και η Βολιβία έχει το δικό της χρώμα και τα δικά της μοναδικά φυσικά τοπία. Καθένα από αυτά την κάνουν ξεχωριστή και της προσδίδουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Μπορεί η πρόσβαση να είναι δύσκολη, αλλά αδιαμφισβήτητα αξίζει. Αφιερώστε μερικές μέρες προκειμένου να γνωρίσετε αυτήν την τεράστια έρημο από αλάτι και να βρεθείτε κάτω από τον μαγευτικό νυχτερινό ουρανό της.

Συντάκτρια / Φωτογράφος: Φωτιάδου Εβίνα

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *