Συντάκτης: Χρήστος Χριστακίδης
Η πορεία και η πολυτάραχη ζωή του frontman των Queen, Freddie Mercury, μέχρι την θρυλική εμφάνιση του συγκροτήματος στο Live Aid το 1985 στο Γουέμπλεϊ.
Δεν λείπουν οι βιογραφικές ταινίες από το σινεμά τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα για ανθρώπους που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία, στον αθλητισμό, στη μουσική και στις τέχνες. Παλαιότερα τα κινηματογραφικά στούντιο δεν έπαιρναν το ρίσκο να αναθέσουν σε κάποιον να κάνει μια ταινία για έναν θρύλο. Είτε γιατί δεν έβρισκαν τους κατάλληλους ανθρώπους για το εγχείρημα, είτε γιατί δεν είχαν απλά τα κότσια να το κάνουν. Αυτός όμως που είχε τα κότσια να μιμηθεί έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του περασμένου αιώνα ήταν ο Ράμι Μάλεκ, ο οποίος στην ερμηνεία του ως Φρέντι Μέρκιουρι στο βιογραφικό δράμα για την πορεία των Queen, είναι συγκλονιστικός.
Το “Bohemian Rhapsody” είναι μια ταινία που πολλοί περίμεναν φέτος. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό έπαιξε και το εκτεταμένο μάρκετινγκ της 20th Century Fox για την ταινία, πράγμα λογικό αν αναλογιστείς το κόστος παραγωγής της. Κυρίως όμως, το κοινό περίμενε αγωνιωδώς να δει πώς θα διαχειριστούν οι συντελεστές ένα συγκρότημα που άλλαξε για πάντα τη μουσική και έγραψε ύμνους που ο κόσμος τραγουδάει καθημερινά μέχρι σήμερα. Ένα συγκρότημα τόσο αγαπημένο από τους παλιούς και τόσο θρυλικό στα μάτια των νεότερων.
Πλοκή
Το “Bohemian Rhapsody” περιγράφει την ραγδαία άνοδο του συγκροτήματος των Queen στην μουσική βιομηχανία την 15ετία μεταξύ 1970 και 1985 που οφείλονταν κυρίως στον Φαρούκ Μπουλσάρα, κατά κόσμον Φρέντι Μέρκιουρι, έναν ινδικής καταγωγής νεαρό τραγουδιστή που έλαμψε με το ταλέντο και την εκκεντρικότητα του. Η ταινία ακολουθεί την πορεία της βρετανικής μπάντας και του τραγουδιστή της και τα προβλήματα που δημιούργησε στη σχέση των μελών τους συγκροτήματος ο ιδιαίτερος και εγωκεντρικός χαρακτήρας του Μέρκιουρι. Όλα αυτά μέχρι τελικά να καταλήξει στην εξωπραγματική εμφάνιση τους το 1985 στο Γουέμπλεϊ, λίγα χρόνια πριν ο Μέρκιουρι χάσει τελικά την μάχη με τον ιό HIV.
Πρώτα Σχόλια
Το “Bohemian Rhapsody” δεν είναι σε καμία περίπτωση μια τέλεια βιογραφική ταινία. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε και η απόλυση του σκηνοθέτη Μπράιαν Σίνγκερ λίγο πριν ολοκληρωθούν τα γυρίσματα της ταινίας. Ο Ντέξτερ Φλέτσερ, που ανέλαβε στην θέση του Σίνγκερ, προσπάθησε σε μικρό χρονικό διάστημα να δέσει τα γεγονότα της ταραχώδους ζωής του Μέρκιουρι με τα τραγούδια και τις εμφανίσεις των Queen. Αυτό οδήγησε σε ένα ελαφρώς άτσαλο και επίπεδο αποτέλεσμα που όμως βοηθιέται σε μεγάλο βαθμό από την δυναμικότητα των τραγουδιών των Queen και του πρωταγωνιστή της ταινίας.
Δεν νομίζω ότι ο κόσμος θα ενδιαφερθεί σε αυτήν την ταινία για κάτι παραπάνω εκτός από το να νιώσει αυτό που ένιωθαν οι εκατομμύρια θεατές που είδαν ζωντανά τους Queen τον περασμένο αιώνα. Το “Bohemian Rhapsody” είναι μια ατελείωτη συναυλία που απλά διακόπτεται από τις δραματικές και έντονες σκηνές της ζωής του Μέρκιουρι. Κάποιες από αυτές μπορεί να είναι ανακριβείς ,κάποιες υπερβολικές και κάποιες πράγματι συγκινητικές. Μικρή σημασία έχει. Στην επόμενη συναυλία και στο επόμενο στούντιο ηχογράφησης που βλέπει το κοινό, ξεχνάει τα πάντα. Νιώθει ότι βρίσκεται εκεί, ανάμεσα στον κόσμο που τραγουδάει μαζί του. Μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει και η ερμηνεία του Μέρκιουρι στα τραγούδια που ακούγονται, αλλά στην ταινία τα εύσημα για την γοήτευση του κοινού παίρνει ο Ράμι Μάλεκ.
Ερμηνείες
Ο αιγυπτιακής καταγωγής Αμερικανός ηθοποιός δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ίδιος με τον Μέρκιουρι αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν ήταν διαβασμένος στην ερμηνεία του. Μιμείται κάθε μικρή λεπτομέρεια από τις κινήσεις του τραγουδιστή στις εμφανίσεις του συγκροτήματος και η εκφραστικότητα των μεγάλων και στρογγυλών ματιών του κάνουν το κοινό να μην παίρνει τα μάτια του από πάνω του. Αυτή η ίδια εκφραστικότητα ήταν ένα από τα όπλα του Μέρκιουρι πάνω στη σκηνή.
Ο Μάλεκ δεν έχει την δυνατότητα να τραγουδάει όπως ο Μέρκιουρι αλλά παρουσιάζει την ενεργητικότητα και την τρέλα του καλλιτέχνη δημιουργώντας μια αλληλένδετη σχέση μεταξύ τους. Όσον αφορά τις συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές, η ερμηνεία του είναι επίσης εξαιρετικά προσεγμένη. Τέλος, θα ήταν λάθος να μην αναφερθούμε στο γεγονός ότι το κάστινγκ των ηθοποιών που υποδύονται τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος είναι εντυπωσιακό, καθώς καθένας από αυτούς μοιάζει εξωπραγματικά με τον άνθρωπο που υποδύεται.
Συνεπώς
Η ταινία αρχίζει και τελειώνει με τη συναυλία του Live Aid, το αποκορύφωμα της πορείας των Queen και μία από τις καλύτερες μουσικές εμφανίσεις της ιστορίας. Το τελευταίο εικοσάλεπτο της ταινίας θα παλεύετε να μη τραγουδάτε δυνατά τους στίχους του “We are the Champions” και των υπόλοιπων ύμνων. Θα νιώσετε ότι είστε και εσείς 33 χρόνια πριν στο Γουέμπλεϊ, και θα παρακολουθήσετε έναν άνθρωπο που όταν βρισκόταν στη σκηνή ξεχνούσε τα πάντα και έκανε αυτό που ήταν γεννημένος να κάνει, να τραγουδάει για τον κόσμο. Κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και δείτε αυτήν την ταινία, το αξίζει ο Μάλεκ αλλά κυρίως, το άξιζε ο Μέρκιουρι και οι Queen.
Με την υποστήριξη του Cineplexx
0