fbpx
TFCinema

“Black Panther”: Άξιζε τελικά η αναμονή;

Συντάκτης: Χρήστος Χριστακίδης

Η origin ταινία του βασιλιά της Wakanda είναι μετρημένη, σοβαρή και κάπως διαφορετική από τις προηγούμενες του MCU, όμως υποκύπτει σε κάποια σφάλματα προσπαθώντας απεγνωσμένα να συνδυάσει το παραδοσιακό και το φουτουριστικό στοιχείο. 

Τα πράγματα σοβαρεύουν. Είμαστε μία ανάσα πλέον από το “Avengers: Infinity War“, την ταινία που αποτελεί την κατάληξη 18 ταινιών που είδαμε, όχι μια και δυο αλλά αμέτρητες φορές μέσα στα περασμένα 10 χρόνια.  Κάποιοι από τους Avengers θα μας αφήσουν χρόνους ή σε αυτήν την ταινία ή στο part 2 του 2019. Όσο, λοιπόν, ο Thanos ετοιμάζει τον στρατό του για την εισβολή και το “κυνήγι θησαυρού” του Απριλίου, εμείς είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον Black Panther της Wakanda, έναν από τους καινούριους Avengers, ο οποίος  μας κέντρισε το ενδιαφέρον στο “Captain America: Civil War“.

Ο νεαρός σκηνοθέτης Ράιαν Κούγκλερ, που γνωρίσαμε στο αξιοπρεπέστατο “Creed” του 2015, υπογράφει τη σκηνοθεσία του “Black Panther“, της ίσως πιο σοβαρής αλλά συνάμα και πιο χρωματιστής ταινίας του MCU μέχρι σήμερα. Εκτός από τον ήρωα και βασιλιά της όμως, γνωρίζουμε και βλέπουμε επιτέλους με τα μάτια μας και την Wakanda, τον τεχνολογικό παράδεισο της Αφρικανικής ηπείρου, για την οποία ακούσαμε πολλά μέσα από διάφορες αναφορές στις μέχρι τώρα ταινίες της Marvel. Η ταινία περιγράφει τα γεγονότα μετά το τέλος του “Civil War” του 2016, και ακολουθεί την επιστροφή του πρίγκηπα T’Challa στην πατρίδα του και τη στέψη του ως βασιλιάς.

Πλοκή

Μετά τον θάνατο του πατέρα του, του βασιλιά T’Chaka, ο πρίγκηπας T’Challa επιστέφει στην πατρίδα του, τη Wakanda, για να γίνει ο νέος βασιλιάς και προστάτης της. Οι ευθύνες που τον βαραίνουν είναι πολλές, καθώς η χώρα των αγροτών και των παραδοσιακών φυλών που ακούει στο όνομα Wakanda, είναι στην πραγματικότητα ένας τεχνολογικά εξελιγμένος παράδεισος χάρις στις τεράστιες ποσότητες  του πολυτιμότερου μετάλλου στη γη που κατέχει η χώρα, του βιμπράνιου. Αυτό το μυστικό όμως είναι καλά κρυμμένο εδώ και πολλά χρόνια και η αποτροπή της αποκάλυψης του είναι χρέος του Black Panter για αιώνες. Το χρέος αυτό θα καταλήξει σε μεγάλη πρόκληση για τον T’Challa, όταν θα εμφανιστεί ένας ύποπτος άγνωστος στη Wakanda, ο οποίος κουβαλάει ένα μυστικό από το παρελθόν το οποίο θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του βασιλιά και του λαού του.

Πρώτα Σχόλια

Οι προσπάθειες συνδυασμού της αφρικανικής κουλτούρας με την εξελιγμένη τεχνολογία είναι εμφανείς καθ όλη τη διάρκεια της ταινίας. Οι παραδοσιακές φορεσιές στέκονται δίπλα σε φουτουριστικά αεροσκάφη και οι ψάθινες σκηνές των αγροτών και των ιθαγενών βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τους πελώριους ουρανοξύστες και τα υπόλοιπα τεχνολογικά επιτεύγματα. Αυτοί οι συνδυασμοί όμως είναι αρκετά δύσκολο να είναι και πετυχημένοι, γιατί ενώ ο Κούγκλερ φάνηκε ότι ήθελε να προωθήσει περισσότερο το παραδοσιακό και ειδικότερα το αφρικανικό στοιχείο, επέλεξε όλο αυτό να δέσει με ορισμένες αμερικάνικες και “δυτικές” πινελιές.

Ναι, θα μου πείτε πως τα κόμικς του Black Panther δίνουν μια εξελιγμένη εικόνα ενός μέρους της Αφρικής που μοιάζει περισσότερο με τα πρότυπα του δυτικού κόσμου αλλά έχει και στοιχεία της ίδιας της αφρικανικής ηπείρου. Ο Κούλγκερ ,ωστόσο, δεν έμεινε εκεί. Οι -James Bond- σκηνές σε καζίνο, οι καταδιώξεις με γρήγορα αυτοκίνητα σε φωτισμένες μεγαλουπόλεις με απώτερο σκοπό τη διαφήμιση του μεγάλου σπόνσορα της ταινίας, αλλά και το αρκετό screen time ενός Αμερικανού πράκτορα της CIA,  είναι σίγουρο ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Παρ’ όλα αυτά, το “Black Panther” όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι του είναι άρτιο καθώς όλα τα ειδικά εφέ, τα CGI και οι σκηνές μαχής είναι εντυπωσιακές. Πόσο ευχαριστημένοι όμως μπορούμε να μείνουμε από πράγματα το οποία για την Marvel είναι αυτονόητα;

Ο πρωταρχικός στόχος του Κούλγκερ δεν ήταν να φτιάξει ακόμα μια superhero ταινία. Ήθελε να την κάνει πιο επίκαιρη από ποτέ και να θίξει θέματα που αφορούν όχι μόνο τους comicbook φαν της Marvel αλλά ένα μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού. Το εξ ολοκλήρου μαύρο καστ ηθοποιών, με εξαίρεση δυο-τρεις, ήταν ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο ο Κούλγκερ κέρδισε. Η αφρικανική κουλτούρα αναμείχθηκε ιδανικά με την αφροαμερικανική από το Oakland. Οι μπηχτές για τους λευκούς αποικιοκράτες ήταν πολλές, όμως το μήνυμα της ενότητας πέρασε και ο βασιλιάς μιας κλειστής κοινωνίας έδειξε να ενδιαφέρεται για θέματα που αφορούν τους πρόσφυγες και τους υπόλοιπους λαούς. Τέλος, το soundtrack επιμελημένο από τον ράπερ Κέντρικ Λαμάρ, ταίριαξε  με χαρακτηριστική ευκολία το RnB στοιχείο με τα παραδοσιακά ακούσματα των αφρικανικών λαών.

Χαρακτήρες

Ο βασιλιάς T’Challa, aka Black Panther, υποδυόμενος από τον Τσάντγουικ Μπόουζμαν, αποτελεί ένα αρκετά φρέσκο πρόσωπο το οποίο δίνει ενδιαφέροντα στοιχεία για το μέλλον, και του προσωπικού του franshise αλλά και ολόκληρου του MCU. Σχεδόν πάντα σοβαρός, με εξαίρεση τις συνομιλίες με την μικρή του αδερφή Σούρι (Λετίσια Ράιτ), και φορτωμένος από το βάρος της ηγεσίας του βασιλείου του, ο T’Challa συμπληρώνεται και συμπληρώνει ταυτόχρονα τον Black Panther. Μπροστά όμως στα προβλήματα του παρελθόντος τα βρίσκει σκούρα και η ανάγκη για βοήθεια δείχνει πως και ο φαινομενικά ισχυρός μπορεί από πάνθηρας να μεταμορφωθεί σε γάτο.

Ο Erik Killmonger, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας villain που δεν έχουμε ξαναδεί. Είναι ο άγνωστος που έρχεται από το πουθενά για να δημιουργήσει προβλήματα και να διαταράξει τη σχετική ηρεμία. Βέβαια, ο διαρκώς βελτιωμένος και στιβαρός Μάικλ Μπ. Τζόρνταν, προσδίδει το κάτι παραπάνω στον ρόλο, αλλά στο φινάλε δεν αποτελεί τον villain που θα θυμάσαι για πολύ καιρό. Τέλος, η ευχάριστη έκπληξη της ταινίας ήταν η Οκόγιε, την οποία υποδύεται η Ντανάι Γκουρίρα. Εκτός από στρατηγός του εξ ολοκλήρου γυναικείου στρατού της Wakanda, είναι η badass sidekick του Black Panther και μία πολύ σημαντική σύμμαχος των Avengers για τη κρίση που έρχεται.

Συνεπώς

Το “Black Panther” προσπάθησε να ακολουθήσει ένα δικό του μονοπάτι, διαφοροποιημένο από τα βατά των δέκα τελευταίων χρόνων του MCU. Εν μέρει το κατάφερε, και θα ικανοποιήσει ένα μεγάλο μέρος του κοινού. Όμως είναι άτυχο κυρίως σε θέμα συγκυριών, καθώς έρχεται μετά από το φανταστικό Thor του Νοεμβρίου και πριν από την επικότερη -ας ελπίσουμε- comicbook ταινία όλων των εποχών. Θα μείνει στην κινηματογραφική ιστορία για τα μηνύματα που θέλησε να περάσει και για την διαφορετική κουλτούρα που παρουσιάζει, όμως τα σφάλματα του μαζί με τις συγκυρίες που αναφέρθηκαν, δεν θα το κατατάξουν δυστυχώς ψηλά στις λίστες των απαιτητικών φαν της Marvel.

 

Με την υποστήριξη του Cineplexx


0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *