fbpx
Music

To Birmingham και οι Black Sabbath

Συντάκτρια: Ζωή Βέργου

Εισαγωγή

Αποφάσισα να σας συστηθώ Δευτέρα, μια ιδιαίτερη μέρα για όλους μας εκεί έξω και να προσπαθήσω να την κάνω λίγο πιο ευχάριστη.

Την πρώτη μου Δευτέρα λοιπόν στην ομάδα του TFC, θα θυμηθώ το Birmingham, πόλη βόρεια του Λονδίνου, με πληθυσμό κοντά το 1.000.000. Είχα την ευκαιρία να ζήσω για ένα διάστημα σε αυτή την καθαρά βιομηχανική πόλη, την γεμάτη διαφορετικούς πολιτισμούς, η οποία δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο να σου προσφέρει, αφού δεν την χαρακτηρίζει και κάτι.

Παρόλα αυτά κερδίζεις πολλά, κυρίως από την συναναστροφή σου με ανθρώπους άλλων πολιτισμών. Γκρίζα αγγλοσαξονική αρχιτεκτονική, που στην αρχή τη θαυμάζεις και μετά σου προκαλεί κούραση. Όσο για το φαγητό, ο παράδεισος του junk food.Αν είσαι και φαν της σειράς Peaky Blinders, τότε ξέρεις σε τι αναφέρομαι. Πάνω κάτω είναι όπως όλη η Αγγλία.

Το λάθος είναι όταν κάποιος θέλει να την συγκρίνει με το Λονδίνο. Όχι, το Λονδίνο είναι μια άλλη Αγγλία, δεν έχει καμία σχέση με το υπόλοιπο νησί. Για κάποιον όμως που αγαπά την rock και heavy metal μουσική σκηνή, η Αγγλία και το Birmingham αποτελούν είναι ιδανικό προορισμό.

Γέννηση και τέλος των Black Sabbath

Στο Birmi άλλωστε γεννήθηκε η ιστορική μπάντα των Black Sabbath το 1968, με την αρχική σύνθεση των Ozzy Osbourne ως κύρια φωνή, τον κιθαρίστα Tony Iommi, τον μπασίστα Geezer Butler και το ντράμερ Bill Ward. Η μπάντα υπέστη αρκετές αλλαγές κατά την διάρκεια της πορείας της, με μοναδικό σταθερό μέλος τον Iommi. Το όνομά τους είναι παρμένο από την ομώνυμη ταινία τρόμου του Μάριο Μπάβα, το 1963. Από τους Black Sabbath έχουν περάσει πολλοί σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως οι Ronnie James Dio -R.I.P-, ο Ian Gillan (Deep Purple) και άλλοι, δίνοντας ο καθένας ένα διαφορετικό στίγμα.

Οι Black Sabbath δεν ήταν και οι αγαπημένοι των κριτικών. Παρόλα αυτά τα singles τους έφταναν ψηλά στα charts τόσο της Βρετανίας όσο και της Αμερικής. Το περιοδικό “Rolling Stone” τους κατέταξε στην 85η θέση της λίστας με τους εκατό σπουδαιότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών, ενώ εντάχθηκαν στο Rock and Roll Hall of Fame το 2006. Έχουν πουλήσει περισσότερους από εβδομήντα εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως και θεωρούνται οι δημιουργοί της heavy metal.

Τον Σεπτέμβριο του 2011, ανακοινώνεται η επανένωση του συγκροτήματος με την αρχική της σύνθεση και παράλληλα ξεκινάνε την ηχογράφηση ενός νέου δίσκου. Μετά από πολλές περιοδείες το συγκρότημα ανακοινώνει πως η τελευταία τους συναυλία θα δοθεί τον Ιούνιο του 2016, βάζοντας έτσι ένα τέλος στην ιστορική πορεία του συγκροτήματος. Βέβαια τα τραγούδια τους θα συνεχίσουν να κερδίζουν οπαδούς, αφού κανένα συγκρότημα δεν

έχει καταφέρει να τους ξεπεράσει.

Προς τιμήν του Ozzy

Το 2016 το Μπέρμιγχαμ αποφασίζει να τιμήσει τον Ozzy, την αρχική φωνή του συγκροτήματος με την χαρακτηριστική βραχνάδα, που πάντα ξεχωρίζεις, δίνοντας το όνομά του σε ένα από τα βαγόνια του τραμ της πόλης. Ο ίδιος το θεωρεί μεγάλη τιμή και την ημέρα της ονοματοθεσίας πλήθος φαν συγκεντρώνονται για να τον δουν από κοντά και να φωτογραφηθούν μαζί του.

Θα κλείσω το άρθρο με το τραγούδι που ξεχωρίζω από τους Black Sabbath-Heaven and Hell που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1980, την περίοδο που η κύρια φωνή του συγκροτήματος ήταν ο Ronnie James Dio.
https://www.youtube.com/watch?v=idn50Xj_CiY


0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *