fbpx
Blog

Beyond Equality: Mία πολλά υποσχόμενη συζήτηση γύρω από τις έμφυλες σχέσεις

Η συζήτηση για την έμφυλη ισότητα παρατηρούμε με συγκρατημένη αισιοδοξία ότι εμπλέκει όλο και περισσότερα άτομα. Όσο όμως όροι όπως τοξική αρρενωπότητα και έμφυλη βία θα κερδίζουν χώρο στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, τόσο θα γίνεται φανερό πως η συζήτηση δεν έχει λάβει τέλος. Σε αυτήν τη συζήτηση προκαλεί και προσκαλεί ο οργανισμός Beyond Equality μαθητές, εκπαιδευτικούς και όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ας ξεκινήσουμε με τις συστάσεις

Με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η μη κερδοσκοπική οργάνωση Beyond Equality παλεύει για μια κοινωνία περισσότερο ισότιμη. Μέσα από διαδραστικά εργαστήρια φιλοδοξεί να εμπλέξει όλο και περισσότερα άτομα στην αμφισβήτηση και αναθεώρηση των έμφυλων ρόλων και στερεοτύπων. Συντονίζεται, μάλιστα, με το φεμινιστικό ιδεώδες που θέλει την κοινωνία να πάψει να θέτει περιορισμούς στις γυναίκες στο βωμό της προστασίας τους και να στραφεί στην εκπαίδευση των αντρών για την πρόληψη της έμφυλης βίας. Έτσι, ομάδα-στόχο αποτελούν κυρίως άντρες κάθε ηλικίας. Από το χώρο του σχολείου και του πανεπιστημίου, μέχρι τον αθλητικό και εργασιακό ανοίγει «άβολες» συζητήσεις που άργησαν να γίνουν. Από το τι σημαίνει αρρενωπότητα και συναίνεση, μέχρι πώς μπορούμε να επιτύχουμε ουσιαστική ισότητα, όλα είναι μέσα στην ατζέντα.

Αναθεωρώντας τα έμφυλα στερεότυπα στην εκπαίδευση

Μαθητές

Ως οργανισμός που προσδοκά να μεταμορφώσει τις έμφυλες σχέσεις, δε θα μπορούσε να μην ξεκινήσει από το σχολείο. Στοχεύοντας σε μια ολιστική αλλαγή, το Beyond Equality εμπλέκει τόσο μαθητές, όσο και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Τα νεαρά αγόρια έχουν τη δυνατότητα να αναρωτηθούν και να συζητήσουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Η πρώτη ενότητα συζήτησης αφορά την καταπίεση των συναισθημάτων, τις προσδοκίες και την πίεση των συνομηλίκων. Στη δεύτερη ανοίγει ένας διάλογος για τις σχέσεις και τη σεξουαλικότητα. Διαχωρίζονται μάλιστα τοξικές από υγιείς αντιλήψεις και συμπεριφορές. Έχοντας αυτό το υπόβαθρο, ανοίγει ο δρόμος για τη συζήτηση γύρω από το σεξισμό και την έμφυλη βία. Σκοπός είναι τα αγόρια να διαμορφώσουν λύσεις για πιο ασφαλείς και ισότιμες σχέσεις.

Εκπαιδευτικοί

Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικοί ως πρότυπα για τους μαθητές τους, πρέπει πρώτα οι ίδιοι να αντιμετωπίσουν τα στερεότυπά τους. Ολοκληρώνοντας το σεμινάριο, θα μπορούν να αναγνωρίζουν τα έμφυλα στερεότυπα και πώς άθελά τους τα ενθαρρύνουν. Παράλληλα, θα μάθουν πώς να προωθούν υγιείς και ισότιμες σχέσεις. Το Beyond Equality βασίζεται στη φιλοσοφία πως μόνο ένα συνεργατικό μοντέλο θα μπορέσει να φέρει ουσιαστική αλλαγή. Σε αντίστοιχη φιλοσοφία κινείται και το πρόγραμμα που στοχεύει στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Διαμορφώνοντας θετικές στάσεις στον εργασιακό χώρο

Το έργο του Beyond Equality επεκτείνεται στον αμέσως επόμενο σημαντικό χώρο στη ζωή μας, τον εργασιακό. Τα εργαστήρια που απευθύνονται σε επαγγελματίες είναι ακόμα πιο πρακτικά. Σε πρώτο στάδιο στοχεύουν στη συνδιαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που δε θα δείχνει καμία ανοχή και μάλιστα θα προλαμβάνει την σεξουαλική παρενόχληση. Επίσης, θέτουν σε αμφισβήτηση τις παραδοσιακές αντιλήψεις για την αρρενωπότητα. Δείχνουν, μάλιστα, παράλληλα πώς αυτές επιδρούν αρνητικά στην απόδοση και τις εργασιακές σχέσεις. Ένα ακόμα ζήτημα που θέτουν επί τάπητος είναι τα έμφυλα στερεότυπα και η ψυχική ανθεκτικότητα. Το Beyond Equality συνεργάζεται με το προσωπικό εταιρειών για να δημιουργήσουν μαζί ένα πιο ασφαλή χώρο εργασίας.

Αφήνοντας θετικό αποτύπωμα στους αθλητές

Ο χώρος του αθλητισμού έχει ιδιαίτερη απήχηση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με τους αθλητές να αποτελούν πρότυπα και να διαμορφώνουν συνειδήσεις, η παρέμβαση σε αυτό το χώρο κρίνεται μεγάλης σπουδαιότητας. Το Beyond Equality προχώρησε σε μία συνεργασία με το ίδρυμα Kinetic. Το τελευταίο εκπαιδεύει και στηρίζει ευάλωτα άτομα 14-19 ετών μέσω της ποδοσφαιρικής δραστηριότητας. Μαζί, λοιπόν, προετοιμάζουν τους νεαρούς αθλητές να αντιμετωπίσουν τις έμφυλες πιέσεις. Παράλληλα, τους εμπνέουν και τους εφοδιάζουν με τα απαραίτητα εργαλεία για να έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινότητα.

Ο αντίκτυπος σε νούμερα

Από το 2013 που ξεκίνησε τη δράση του, το Beyond Equality έχει κατορθώσει πολλά. Ο εκπληκτικός αριθμός των 62 χιλιάδων και μερικών ακόμα συμμετεχόντων μας γεμίζει ελπίδα. Τα 2390 εργαστήρια θρέφουν την αισιοδοξία μας για το μέλλον της έμφυλης ισότητας. Μέσα σε 9 μόλις χρόνια έχει εκπαιδεύσει 500 εθελοντές ως πρότυπα. Μέχρι στιγμής 250 σχολεία και 25 χιλιάδες μαθητές παρακολούθησαν τα επιμορφωτικά εργαστήρια. Μάλιστα, το 92% αυτών τα αξιολογεί ως χρήσιμα και βοηθητικά. Στόχος μάλιστα είναι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια να έχει προσεγγίσει το μισό νεανικό πληθυσμό της Αγγλίας. Εμείς δε μπορούμε παρά να το ευχόμαστε.

Κλείνω με μια πρόταση του διευθύνοντος σύμβουλου του οργανισμού, Daniel Guinness, που εμπεριέχει όλη τη φιλοσοφία της δουλειάς τους.

«Boys won’t be boys, they’ll be what we teach them to be».

3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *