fbpx
CURRENT OBSESSIONSPeople

Bastet Jewelry Studio: Μέσα από τα κοσμήματα η Μαρίνα ερμηνεύει τον κόσμο γύρω της

O χώρος του κοσμήματος είναι ένας από αυτούς που φιλοξενούν τις πιο όμορφες ιστορίες ανθρώπων που αγάπησαν την τέχνη τους και την πήγαν ένα βήμα παρακάτω. Μία τέτοια ιστορία είναι και αυτή της Μαρίνας, της δημιουργού του Bastet Jewelry Studio στην καρδιά της Αθήνας. Σε μία πρώτη μας κουβέντα, η Μαρίνα μάς λέει ότι έφτιαχνε κοσμήματα από πάντα, από όταν ήταν παιδί. Αυτή η αγάπη για τη δημιουργία μετουσιώθηκε αργότερα σε ένα brand το οποίο ξεχωρίζει για τις ιδιαίτερες γραμμές στα κοσμήματά του. Σήμερα, σου δίνουμε την ευκαιρία να γνωρίσεις λίγο καλύτερα τη Μαρίνα και το δεύτερο σπίτι της, το Bastet Jewelry Studio.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα κοσμήματα υπήρχαν πάντα στη ζωή της Μαρίνας. Όπως αναφέρει και η ίδια:

«Έφτιαχνα κοσμήματα από παιδί, για εμένα, τις φίλες μου, τη μαμά μου, και γενικά δούλευα πολύ με τα χέρια και τη φαντασία μου, με χειροτεχνίες, πηλό ή ζωγραφική. Έφτιαχνα πράγματα για να εκφραστώ. Παρατηρούσα τον κόσμο και προσπαθούσα να τον καταλάβω, να τον ερμηνεύσω, μέσα από κατασκευές και ζωγραφιές. Ήμουν πολύ τυχερή γιατί οι γονείς μου, από όταν ήμουν ακόμα σε πολύ μικρή ηλικία, επιδοκίμαζαν τη δημιουργικότητά μου, και με παρότρυναν, με κάθε ευκαιρία, να ασχοληθώ με αυτή μου την κλίση».

Κάπως έτσι προέκυψαν οι σπουδές στην Αγγλία, οι οποίες και πυροδότησαν ακόμα περισσότερο αυτό το ενδιαφέρον για τη σύγχρονη τέχνη και το design. Βέβαια, μεσολάβησαν πολλά, όπως μας λέει Μαρίνα, μέχρι τη δημιουργία του δικού της brand. Bazaar, εκθέσεις και αγορές χειροτεχνών, μαθήματα αργυροχρυσοχοΐας, αλλά και πολλές και διαφορετικές δουλειές για τον βιοπορισμό της.

«Η δουλειά μου άρχισε να αλλάζει, να εξελίσσεται και να αποκτά όλο και πιο ξεκάθαρο χαρακτήρα. Μέσα από την ανταπόκριση που έβλεπα ότι είχε, φύτρωσε μέσα μου ο σπόρος του να κάνω κάτι «δικό μου», κάτι πιο σταθερό και αποκλειστικό με το κόσμημα. Τότε προέκυψε και η ανάγκη για ένα όνομα, και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το Bastet σαν brand. Ήθελα να έχω τον δικό μου χώρο, πέρα από το εργαστήριο μου, οπού θα μπορώ να εκθέτω τη δουλειά μου σε μόνιμη βάση. Έναν χώρο που θα στεγάζει studio και showroom/shop μαζί, έναν χώρο ανοιχτό για τον κόσμο, το δεύτερο σπίτι μου, όπως το λέω».

Η έμπνευση πίσω από τις δημιουργίες του Bastet

Αν ρίξεις μία ματιά στο e-shop του Bastet ή περάσεις από το studio στην οδό Παναγιώτου Αναγνωστοπούλου 38, θα δεις ότι η Μαρίνα εμπνέεται τις δημιουργίες της από όσα την περιβάλλουν. Πράγματι, όπως μας λέει κι εκείνη, τα πάντα γύρω της αποτελούν μία αστείρευτη πηγή έμπνευσης. Ωστόσο, με βάση τις 7 συλλογές κοσμημάτων που είναι διαθέσιμες σήμερα στο Bastet, μπορούμε να παρατηρήσουμε μία ιδιαίτερη αδυναμία στη φύση και το σύμπαν.

«Ο ήλιος, το φεγγάρι, τα άστρα, τα άλλα τα άστρα που ξαπλωμένοι στην άμμο περιμένουμε να πέσουν για να κάνουμε ευχή, η θάλασσα, το shining path που διαγράφεται στην επιφάνεια της από τον ήλιο, ο ιστός που κάνει η αντανάκλαση της στο βυθό, τα βότσαλα, τα βράχια και ο μικρόκοσμος τους, ολόκληρες πολιτείες σχηματίζονται πάνω τους, το ίδιο και στους κορμούς των δέντρων με τα βρύα, τα φύλλα, τα λουλούδια, τα βουνά, τα έντομα, τα ζώα, η βροχή, το κρύο, η ζέστη. Όλα αυτά που βλέπω και αυτά που δε βλέπω, αλλά ξέρω πως είναι εκεί και προσπαθώ να καταλάβω. Τα κοσμήματά μου είναι η δική μου ερμηνεία του κόσμου γύρω μας. Έτσι προέκυψαν και οι 7 συλλογές που όλες μαζί συνθέτουν τον κόσμο Bastet. Γη, Νερό, Φωτιά, Αέρας και Αιθέρας, πέντε συλλογές εμπνευσμένες από τα πέντε στοιχεία από τα οποία αποτελείται ο κόσμος. Μύθοι, ή αλλιώς η μυθολογία Bastet, δηλαδή κοσμήματα εμπνευσμένα από ιστορίες, μύθους ή μυθικά πρόσωπα. Και τέλος, Λόγια, μια συλλογή από λέξεις που αποτυπώνουν σκέψεις και συναισθήματα».

Όσα συμβαίνουν πίσω από τον πάγκο του εργαστηρίου

Πολλ@ από εμάς αγαπάμε τα χειροποίητα κοσμήματα. Πόσ@ όμως γνωρίζουμε τη διαδικασία που ακολουθείται κάθε φορά ώστε να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κόσμημα; Ένα από τα πρώτα πράγματα που ξεχωρίσαμε στο Bastet ήταν η προτίμησή του σε recycled και reclaimed υλικά. Ρωτήσαμε, λοιπόν, τη Μαρίνα να μας μιλήσει για αυτή τη διαδικασία, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο βρίσκει τα υλικά της.

«Το ασήμι, με το οποίο κυρίως δουλεύω, είναι ένα μέταλλο που μπορείς να το λιώσεις και να το ξαναχρησιμοποιήσεις, πράγμα που σημαίνει πως οποιοδήποτε κόσμημα κατασκευασμένο από ασήμι μπορεί να ανακυκλωθεί και να δημιουργηθεί ένα άλλο καινούργιο κόσμημα. Αυτό ακριβώς κάνω. Είτε πρόκειται για χυτό κόσμημα, οπού το λιώσιμο θα γίνει στο χυτήριο, είτε πρόκειται για φύλλο μετάλλου, όπου το λιώσιμο θα γίνει στον πάγκο με φλόγιστρο, παλαιότερα κοσμήματα, κοσμήματα που δεν πέτυχαν, εξαρτήματα, αλυσίδες κλπ. τα λιώνω και χρησιμοποιώ το μέταλλο για να φτιάξω κάτι καινούριο. Το ίδιο ισχύει και για τα χυτά κοσμήματα από ορείχαλκο (μπρούτζο).

Παλιότερα, είχα την τάση να μαζεύω ένα σωρό υλικά που ίσως κάποια στιγμή χρειαστούν κάπου, ευτυχώς εδώ και 3 χρόνια έχω απαλλάξει τον εαυτό μου από αυτή τη συνήθεια. Ανακυκλώνω και επαναχρησιμοποιώ τα πάντα. Ακόμα και τα κοσμήματα που κάνω με χάντρες, πέτρες, γυαλί και ατσάλινα εξαρτήματα, προσπαθώ τα υλικά που χρησιμοποιώ να προέρχονται από παλαιότερα κοσμήματα που τα έχω αποσυναρμολογήσει. Είναι πολύ λίγα τα μη ανακυκλωμένα υλικά που θα προμηθευτώ, όπως ημιπολύτιμες πέτρες, ζιρκόν, μαργαριτάρια και κάποια εξαρτήματα, αλλά και πάλι φροντίζω να προέρχονται από προμηθευτές με μικρές επιχειρήσεις όπως η δική μου».

Η μικρή παραγωγή και τα made-to-order κοσμήματα

Για κάθε ένα από τα διαθέσιμα σχέδια που θα βρεις στο Bastet, είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ότι η Μαρίνα ξεκινά φτιάχνοντας ένα μόνο κόσμημα. Όταν αυτό πουληθεί, τότε μπαίνει στη διαδικασία να το ξαναφτιάξει. Όσο για τα δαχτυλίδια, αν αυτό που είναι διαθέσιμο στο κατάστημα δε σου κάνει, θα χρειαστεί να κάνεις υπομονή περίπου 10 μέρες, ώστε η Μαρίνα να φτιάξει ένα στα μέτρα σου.

Αυτός είναι ο τρόπος της για να κρατά την παραγωγή του Bastet σε μικρό μέγεθος, αλλά και να προσδίσει σε κάθε κόσμημα τη μοναδικότητα που του αναλογεί. Όπως μας λέει κι εκείνη, ίσως σε κάποια μάτια αυτός ο τρόπος δουλειάς να φαίνεται παλαιομοδίτικος, ή ότι δεν ανταποκρίνεται στους ρυθμούς της σημερινής αγοράς. Σίγουρα, όμως, είναι ο δικός της τρόπος, καθώς αντιμετωπίζει το κόσμημα σαν ένα μικρό έργο τέχνης.

Και κάπου εκεί έρχεται η αγαπημένη μας ερώτηση: Πώς μοιάζει μία τυπική μέρα στο Bastet;

«Μια τυπική μέρα στο Bastet χωρίζεται σε πρωί και απόγευμα. Το πρωί, πριν ανοίξω, θα ασχοληθώ με την καθαριότητα του χώρου και στη συνέχεια, αφού ανοίξω, θα φτιάξω καφέ, θα δω το πλάνο μου και θα ξεκινήσω τη δουλειά στον πάγκο. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα σχεδιάσω ή θα φτιάξω κάποιο καινούριο κόσμημα. Η δουλειά στον πάγκο του αργυροχρυσοχόου μπορεί να είναι οποιαδήποτε άλλη εργασία, όπως το γυάλισμα, η επισκευή, η αποσυναρμολόγηση ή ακόμα και το λιώσιμο κοσμημάτων. Tο απόγευμα, αν δεν έχω κάποιο μάθημα, θα ασχοληθώ με πιο χαλαρές δουλειές όπως τα φυτά, το e-shop ή τα social media. Εννοείται, βέβαια, πως από τη στιγμή που λειτουργώ με συνεχές ωράριο καταστημάτων, μέσα στη μέρα θα μπει και κόσμος για να χαζέψει ή και να αγοράσει κάτι. Άλλωστε, στο shop εκτός από τη συλλογή Bastet, έχω και μια μικρή συλλογή από τσάντες και fashion κοσμήματα».

Λίγα λόγια για τα σεμινάρια κατασκευής κοσμημάτων στο studio του Bastet

Την προηγούμενη σεζόν, η Μαρίνα ξεκίνησε για πρώτη φορά ένα παράλληλο project με σεμινάρια κατασκευής κοσμημάτων στον χώρο του studio. Αυτά τα σεμινάρια, λοιπόν, διαρθρώνονται σε δύο κύκλους: για αρχάρια άτομα (διάρκειας 30 ωρών) και για προχωρημένα (διάρκειας 12 ωρών). Στον κύκλο των αρχαρίων κάθε συμμετέχουσα και κάθε συμμετέχων ξεκινά από το μηδέν και μαθαίνει να κατασκευάζει κοσμήματα με βάση το μέταλλο χρησιμοποιώντας τις βασικές τεχνικές της αργυροχρυσοχοΐας. Φυσικά, δεν χρειάζεται να έχει καμία προηγούμενη εμπειρία στην κατασκευή κοσμημάτων ή στο σχέδιο.

Στον κύκλο τον προχωρημένων, οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες μαθαίνουν τη διαδικασία κατασκευής κοσμημάτων με τη μέθοδο του χαμένου κεριού, αυτό που αλλιώς ονομάζεται χυτό κόσμημα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μικρογλυπτική σε κερί και απευθύνεται σε όσα άτομα γνωρίζουν ήδη τις βασικές τεχνικές αργυροχρυσοχοΐας.

«Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για μια πολύ ωραία και δημιουργική εμπειρία, γιατί πραγματικά μαθαίνεις μια τέχνη που δεν ξέρεις ποτέ πώς μπορεί τελικά να την εξελίξεις. Προσωπικά, είμαι πολύ περήφανη για όλα τα κορίτσια που παρακολούθησαν τους προηγούμενους κύκλους – ναι, κορίτσια όλα! Έκαναν φοβερή δουλειά και τις ευχαριστώ πολύ που με εμπιστεύτηκαν».

Μαρίνα, εσύ ποιο κόσμημα δεν αποχωρίζεσαι ποτέ στην καθημερινότητά σου;

«Δεν είναι ένα, είναι πολλά! Συγκεκριμένα, δύο βραχιόλια στο αριστερό μου χέρι και τα δαχτυλίδια μου, δύο σε ένα δάχτυλο αριστερά, τρία σε ένα δάχτυλο δεξιά κι ένα κρεμασμένο σε αλυσίδα στον λαιμό μου. Αν με δεις χωρίς αυτά, κάτι έχει γίνει, να ανησυχήσεις!»

Ο φετινός Σεπτέμβριος βρίσκει τη Μαρίνα ανανεωμένη έπειτα από τις καλοκαιρινές διακοπές της και εν μέσω ανακαίνισής του studio. Παράλληλα, προετοιμάζει τα φετινά σεμινάρια, ενώ έχει και μία ακόμα ιδέα στα σκαριά. Κύριο μέλημά της προς το παρόν, είναι ο χώρος του Bastet να μεγαλώσει, ώστε να φιλοξενεί πιο άνετα τα μαθήματα. Όσο για το αν θα δούμε κάποια νέα συλλογή κοσμημάτων, θα δείξει. Οι επτά είναι ήδη αρκετές για να γνωρίσεις το έργο της και τα κοσμήματά της!

Ανακάλυψε το Bastet Jewelry Studio
Website | Instagram | Facebook

1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *