fbpx
ArtStreet Art

Banksy: Δημιουργικά φαντάσματα της νύχτας

Συντάκτης: Ορέστης Βούλγαρης

Banksy! Το όνομα και μόνο είναι αρκετό για να φέρει στο μυαλό κάποια από τα ωραιότερα γκράφιτι που έχει δεί κανείς. Πρωτότυπες δημιουργίες, διεσπαρμένες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου και σε όλες τις γωνίες των πόλεων, ξυπνάνε ως ανάμνηση. Είτε είχες την τύχη να θαυμάσεις κάποιο από τα έργα του από κοντά είτε όχι, είναι δεδομένο οτι οι ζωγραφιές του Banksy δε περνάνε απαρατήρητες, ακόμη κι όταν αποτυπώνονται σε ένα απλό κομμάτι χαρτί.

Όπως έχουμε πει και σε προηγούμενο άρθρο, στη ζυγαριά μεταξύ τέχνης και βανδαλισμού, η πλάστιγγα γέρνει συνήθως προς το δεύτερο. Ο Banksy, ωστόσο, βλέποντας μέσα από τα μάτια ενός καλλιτέχνη που έχει υποφέρει για την τέχνη του, θεωρεί το γκράφιτι ως το εντιμότερο είδος τέχνης! Είναι μια τέχνη που δεν επιδέχεται περιορισμούς και προϋποθέσεις. Εκτίθεται στο ακροατήριο του δρόμου και κανείς δε ξενερώνει με την τιμή του εισιτηρίου.

Το έργο του

Μέσα από το έργο του, ο Banksy προσπαθεί να ενσαρκώσει την αγανάκτηση που ριζώνει μέσα του και τον τρώει. Είναι μια αγανάκτηση που τρέφεται από την καταπίεση και την αδικία που επικρατεί στον κόσμο. Από διαφημιστικές εταιρίες μουτζουρώνουν κτίρια και λεωφορεία με τεράστια σλόγκαν, υποχρεώνοντας τον κόσμο στη θέασή τους, μέχρι ανθρώπους που σφαγιάζονται στο βωμό οικονιμικών συμφερόντων.

Τα μεγαλύτερα εγκλήματα, κατά τον Banksy, δε διαπράττονται από ανθρώπους που παραβαίνουν τους κανόνες, αλλά από αυτούς που τους τηρούν. Έτσι και αυτός, υποστηρίζοντας οτι οι τοίχοι ήταν ανέκαθεν το καλύτερο μέρος για να δημοσιεύσει ένας καλλιτέχνης τη δουλειά του, υπηρετεί πιστά εδώ και αρκετά χρόνια την “παράνομη” τέχνη του δρόμου. Με τους τοίχους για όπλο, ξεκίνησε έναν “πόλεμο” με σκοπό να απαντήσει με τον δικό του μοναδικό τρόπο σε όλα αυτά που του επιβάλλουν παθητικά να δέχεται…

Οι πρωταγωνιστές

Έχοντας αστείρευτη έμπνευση, βρίσκει πάντα ευφάνταστους τρόπους για να στηλιτεύσει τις άδικες πινελιές της καθημερινότητας. Ήρωές στα έργα του συνήθως αστυνομικοί αλλά και αρουραίοι. Η επιλογές αυτές φυσικά δεν είναι τυχαίες. Διαπράττωντας ένα “έγκλημα” καθ όλη τη διάρκεια της ζωής του, έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη άποψη για τους διώκτες του. Όσο για τους αρουραίους, είναι ζώα που ζουν ανάμεσά μας, σε σιωπηλή απόγνωση ενώ οι άνθρωποι τα μισούν και τα καταδιώκουν. Έχουν παρ’ όλα αυτά την δύναμη να γονατίσουν ολόκληρους πολιτισμούς.

Και για το τέλος σας φύλαξα το καλύτερο. Ένα challenge από τον ίδιο τον Banksy. Φαντάσου μια πόλη, όπου τα γκράφιτι δεν είναι παράνομα, μια πόλη όπου όλοι μπορούν να ζωγραφίζουν όπου τους κάνει κέφι. Μια πόλη που κάθε δρόμος είναι καλυμμένος από εκατομμύρια χρώματα και μικρές φράσεις. Όπου η αναμονή σε μια στάση λεωφορείου δεν είναι ποτέ βαρετή. Μια πόλη που μοιάζει με πάρτυ  στο οποίο είναι προσκεκλημένοι οι πάντες. Φαντάσου μια τέτοια πόλη και μην ακουμπάς πια στον τοίχο – είναι φρεσκοβαμμένος!

Πολλοί άνθρωποι δε παίρνουν πρωτοβουλίες επειδή δε τους το είπε κανείς

 


0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *