Το φετινό «Νόμπελ» αρχιτεκτονικής, όπως συχνά ονομάζεται το βραβείο Pritzker, απονεμήθηκε σε δύο γυναίκες, τις Yvonne Farrell και Shelley McNamara από την Ιρλανδία. Ο θεσμός κατάφερε με αυτή την απονομή να αναδείξει τις γυναίκες σε έναν επαγγελματικά ανρδοκρατούμενο χώρο. Είναι μάλιστα η μόλις τέταρτη φορά που γυναίκα βραβεύεται με το συγκεκριμένο βραβείο από τη θέσπισή του το 1979.
Το Βραβείο Pritzker
Το βραβείο Pritzker αποτελεί την ύψιστη αναγνώριση για έναν αρχιτέκτονα. Aπονέμεται για να τιμήσει την/τον εκάστοτε εν ζωή αρχιτέκτονα, του οποίου το έργο αντικατοπτρίζει το ταλέντο, τη δουλειά και την αφοσίωσή του προς το επάγγελμα, και έχει καταφέρει να συμβάλλει σημαντικά στην κοινωνία και τη διαμόρφωση του δομημένου χώρου μέσω της αρχιτεκτονικής. Εμπνευστής του βραβείου αυτού είναι ο Jay Pritzker. Ο ίδιος θεωρούσε πως αυτό θα αποτελούσε σημείο αναφοράς τόσο για την εξοικείωση του κοινού με την αρχιτεκτονική, όσο και για την έμπνευση μεταξύ των ίδιων των επαγγελματιών στο χώρο.
Οι φετινές νικήτριες: Yvonne Farrell & Shelley McNamara – Grafton Architects
Το φετινό γυναικείο δίδυμο του βραβείου αποτελείται από τις ταλαντούχες Yvonne Farrell και Shelley McNamara. Οι δύο Ιρλανδές είναι απόφοιτες του University College Dublin (UCD) από όπου ξεκίνησε και η συνεργασία τους. Έχοντας ιδρύσει το αρχιτεκτονικό γραφείο Grafton Architects το 1978, διαγράφουν ως ντουέτο μια λαμπρή πορεία στο χώρο της αρχιτεκτονικής. Το αρχιτεκτονικό τους έργο απλώνεται σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ των σημαντικότερων έργων τους συγκαταλέγονται τα Toulouse School of Economics, Universita Luigi Boccioni στο Μιλάνο, University Campus UTEC στη Λίμα, London School of Economics, αλλά και πλήθος project στην πατρίδα τους, την Ιρλανδία.
Μεγάλο κομμάτι της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας αποτελεί και η ακαδημαϊκή τους πορεία. Συγκεκριμένα, από το 1976 έως το 2006 δίδασκαν στο UCD. Παράλληλα, έχουν σημειώσει παρουσία σε πανεπιστήμια όπως το Ηarvard, το Yale και το EPFL της Λωζάνης.
Έχουν συμμετάσχει σε έναν αξιοσημείωτο αριθμό εκθέσεων, μεταξύ των οποίων: the Sensing Spaces Exhibition το 2014 στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου και ‘the Ogham Wall’ installation το 2015 στο Victoria & Albert Museum του Λονδίνου. Οι Grafton Architects έγιναν αποδέκτες του ασημένιου λέοντα στη Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας του 2012 για την έκθεση Architecture as New Geography. Το 2018 τους ανατέθηκε η επιμέλεια της έκθεσης της 16ης Biennale, με κύριο θέμα της το “FREESPACE”.
Καταξίωση σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο
Οι Farrell και McNamara είναι μόλις η τέταρτη και πέμπτη γυναίκα που βραβεύονται με το συγκεκριμένο βραβείο. Η επιτροπή στάθηκε σε αυτό, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως
«Πρόκειται για πρωτοπόρους σε έναν τομέα ο οποίος παραδοσιακά ελέγχεται από άντρες και είναι ακόμη και σήμερα ένα επάγγελμα κυριαρχούμενο από άντρες».
Τις εκθείασε μάλιστα ως ένα λαμπρό παράδειγμα, όχι μόνο για το αρχιτεκτονικό τους έργο, αλλά και για το ήθος και τη δοτικότητα που χαρακτηρίζει τις συνεργασίες τους. Η ίδια η McNamara αναφέρθηκε στην συνεχή προσπάθειά τους να βρουν χώρο στο επάγγελμά τους για τις αξίες του ανθρωπισμού της γενναιοδωρίας και της τέχνης σε κάθε περιβάλλον στο οποίο εργάζονται.
0