fbpx
Art

8 καθηλωτικά art installations που καθόρισαν το 2019

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019, οι περισσότεροι καλλιτέχνες κατάφεραν να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν μέσω των πιο εντυπωσιακών art installations. Από τους Vahit Tuna και Lorenzo Quinn που τόνισαν τις κοινωνικές τους ανησυχίες μέχρι τα έργα του Banksy και της JR που εξερεύνησαν τα επίκαιρα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της ένοπλης βίας.

Φτιάξαμε λοιπόν μια μικρή λίστα με τα κορυφαία art installations από όλο τον κόσμο!

Field of Light At Sensorio του Bruce Munro

Ο βραβευμένος Βρετανός καλλιτέχνης Bruce Munro δημιουργεί εδώ και 15 χρόνια αυτά τα πανέμορφα και μοναδικά φωτισμένα τοπία. Η καλλιτεχνική του τάση στοχεύει στην ανάδειξη της κοινής ανθρώπινης εμπειρίας μέσω διασυνδεδεμένων λαμπερών σφαιρών. Στο Field of Light at Sensario, ο ίδιος χρησιμοποίησε 60.000 λαμπάκια LED σ’ ένα αγρόκτημα κρασιού στην Καλιφόρνια με απότερο σκοπό την χαλάρωση των θεατών και την απόλαυση ενός θεάματος που θα τους επιτρέψει να επέλθει ένα αίσθημα εσωτερικής ειρήνης και αρμονίας.

Theory of Time του DAKU

O DAKU έχει γίνει αρκετά γνωστός μέσω του ιδιόμορφου τρόπου χρήσης των εγκαταστάσεων τέχνης του: φώς και σκιά. Ετσι μελετά προσεκτικά το φως του ήλιου και εγκαθιστά λέξεις που μπορούν να προβληθούν στο σύνολό τους σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ενώ δημιουργεί συχνά αυτά τα κομμάτια στις προσόψεις των κτιρίων, στο Theory of Time γέμισε ολόκληρο το δρόμο στο Panjim, Goa με κείμενα. Φράσεις όπως Time is a great teacher και Time is an illusion κάνουν το έργο του Ινδού καλλιτέχνη απίστευτα αλλιγορικό.

Louvre Pyramid Illusion του JR

O γνωστός καλλιτέχνης του δρόμου JR έκανε κάτι φαντασμαγορικό για την 30η επαίτειο της πυραμίδας του Λούβρου. Με τη βοήθεια 4.000 εθελοντών, τοποθέτησε 2.000 φύλλα χαρτιού για να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι η Πυραμίδα ανυψωνεται από ένα λατομείο. Ο ίδιος ο JR έγραψε σχετικά στο Twitter:

Οι εικόνες, όπως η ζωή, είναι εφήμερες. Μόλις επικολληθούν, το έργο τέχνης ζει μόνο του. Ο ήλιος στεγνώνει την ελαφριά κόλλα και με κάθε βήμα, οι άνθρωποι σκίζουν κομμάτια από το εύθραυστο χαρτί. Η διαδικασία αφορά στη συμμετοχή εθελοντών, επισκεπτών και των συλλεκτών ενθυμίων.”

Building Bridges του Lorenzo Quinn

O Lorenzo Quinn δημιούργησε για τη Biennale της Βενετίας το 2019, το project Building Bridges που βασίζεται σε ένα μήνυμα ”ένταξης” το οποίο αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα σε αυτές τις διχαστικες περιόδους που βιώνουμε. “Κάθε ζευγάρι αυτών των χεριών του γλυπτού γιορτάζει μία από τις έξι παγκόσμιες ανθρώπινες αξίες: τη Φιλία, για να οικοδομήσουμε το μέλλον μαζί· τη Σοφία, για τη λήψη αμοιβαίων επωφελών αποφάσεων· τη Βοήθεια, για να στερεώσουμε διαρκείς σχέσεις μέσα στον χρόνο· την Πίστη, για να εμπιστευτούμε την καρδιά μας και την προσωπική μας αξία· την Ελπίδα, για να επιμείνουμε σε αξιόλογες προσπάθειες και την Αγάπη, τον θεμελιώδη σκοπό όλων των πραγμάτων».

Gross Domestic Product του Banksy

Ο πιο διάσημος και πιο μυστηριώδης καλλιτέχνης του κόσμου επέστρεψε με ένα απροσδόκητο έργο. Ο γνωστός σε όλους Banksy χρησιμοποίησε την έκθεση ως εκθεσιακό χώρο για να παρουσιάσει αντικείμενα όπως κούπες διακοσμημένες με εικονικά μοτίβα και χάρτινα χαλιά ραμμένα από πρόσφυγες σε ελληνικό στρατόπεδο κράτησης. Τελικά, οι αγοραστές είχαν τη δυνατότητα να καταχωρήσουν το ενδιαφέρον τους για αντικείμενα μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Gross Domestic Product.

To νόημα πίσω από τη συγκεκριμένη κίνηση του γνωστού καλλιτέχνη, ήταν απλό και πρακτικό. Ουσιαστικά μια γνωστή εταιρεία προσπαθεί να πάρει τον νόμιμο έλεγχο του ονόματος Banksy. Προκειμένου ο ίδιος να προστατεύσει τον εαυτό του, ακολούθησε μια σύσταση ενός δικαστή να ξεκινήσει τη δική του γραμμή επώνυμων εμπορευμάτων. Ο ίδιος ο Banksy δήλωσε:

“Συνεχίζω να ενθαρρύνω τον καθένα να αντιγράψει, να δανειστεί, να κλέψει και να τροποποιήσει την τέχνη μου για διασκέδαση, ακαδημαϊκή έρευνα ή ακτιβισμό. Απλά δεν θέλω να έχουν αποκλειστική επιμέλεια του ονόματός μου “.

Και ναι, είμαστε μαζί του!

Forest of Resonating Lamps – One Stroke, Cherry Blossoms από το studio teamLab

To ιαπωνικό στούντιο teamLab είναι γνωστό για τις απίστευτες εγκαταστάσεις που διερευνούν τη σχέση των ανθρώπων με τον κόσμο μέσω της τέχνης. Η διαδραστική εγκατάσταση Forest of Resonating Lamps αποτελείται από χιλιάδες λαμπτήρες γυαλιού τύπου Murano. Αυτές ακολουθούν τις κινήσεις των επισκεπτών με το φως που οι ίδιοι εκπέμπουν. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση One Stroke, Cherry Blossoms αποτίει φόρο τιμής στα διάσημα άνθη της κερασιάς της Ιαπωνίας που ανθίζουν κάθε άνοιξη.

VIGIL της Jenny Holzer

H καλλιτέχνιδα Jenny Holzer χρησιμοποίησε την καλαισθησία της για να ρίξει φως στο θέμα της ένοπλης βίας μέσω κειμένων που παρουσίασε σε κτίρια του Rockefeller Center της Νέας Υόρκης. Στη προσωρινή εγκατάσταση της έκανε χρήση ορισμένων κειμένων από επιζώντες της ένοπλης βίας, καθώς και εκείνων που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα από πυροβολισμούς. Στο VIGIL η Jenny άφοβα έθιξε ένα από τα πιο σοβαρά και φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν το αμερικάνικο έθνος.


0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *