fbpx
BlogMade in Greece

Ένα διήμερο εθελοντισμού στο καταφύγιο του Αρκτούρου

Ο Αρκτούρος, η αστική, μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οργάνωση είναι ευρέως γνωστή για την χρόνια συνεισφορά της στην προστασία της πανίδας και χλωρίδας. Ειδικότερα, για τις σημαντικές δράσεις της στην προστασία των άγριων ζώων και συγκεκριμένα της καφέ αρκούδας. Γνωρίζεις, όμως, ότι μπορείς να συμβάλεις κι εσύ στη διατήρηση αυτής της περιβαλλοντικής οργάνωσης μέσω της συμμετοχής σου στο εθελοντικό πρόγραμμα;

Προσωπικά, δεν γνώριζα ότι ο Αρκτούρος προσφέρει αυτή τη δυνατότητα στον κόσμο. Μπορεί ο καθένας να γίνει ενεργό μέλος της ομάδας και να βοηθήσει έμπρακτα στις εγκαταστάσεις του στο Νυμφαίο. Μόλις το πληροφορήθηκα, αποφάσισα χωρίς δεύτερη σκέψη να το δοκιμάσω και να δηλώσω συμμετοχή. Μεταξύ μας, υπάρχει καλύτερος συνδυασμός από την φύση και τα ζώα;

Φτάνοντας στο καταφύγιο του Αρκτούρου

αρκτούρος

Από την πρώτη κιόλας στιγμή ξεκινήσαμε δουλειά. Με τις υποδείξεις του εκπαιδευτή, βοηθήσαμε στο τάισμα των αρκούδων. Πρόκειται για μια υπέροχη εμπειρία, καθώς έρχεσαι πολύ κοντά με τα ζώα και παρατηρείς την συμπεριφορά τους. Το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν βλέπεις την αντίδραση τους στην θέα του φαγητού, είναι ότι τελικά δεν θυμίζουν και τόσο τον χαριτωμένο ήρωα των παιδικών μας χρόνων. Και ό,τι ξέρεις για τις αρκούδες και το μέλι, ξέχνα το. Είναι ικανές να φάνε τα πάντα, εκτός από μέλι.

Αφού βοηθήσαμε ως ομάδα εθελοντών στον καθαρισμό του χώρου, όπου μετέφεραν τα τελάρα με τα τρόφιμα, ο εκπαιδευτής μας ενημέρωσε για την οργάνωση, τον σκοπό της και μας έδωσε ορισμένες βασικές πληροφορίες για την καφέ αρκούδα. Σειρά, ύστερα, είχε το κατάστημα με τα αναμνηστικά. Λόγω της μεγάλης διέλευσης των επισκεπτών η παρουσία των εθελοντών εκεί κρινόταν απαραίτητη. Οι κύριες αρμοδιότητες είναι η τακτοποίηση των ρούχων και των υπόλοιπων αναμνηστικών και η εξυπηρέτηση των πελατών.

Η ξενάγηση στο καταφύγιο

αρκτούρος

Εκεί ως εθελοντής μπορείς να βοηθήσεις στην υποδοχή των επισκεπτών, στον έλεγχο των εισιτηρίων και στον συντονισμό του κοινού. Έχεις, συνεπώς, την ευκαιρία να επικοινωνήσεις με τον κόσμο, να ακούσεις τις εντυπώσεις τους αλλά και να ανταλλάξεις απόψεις. Αυτή η ξενάγηση στο καταφύγιο και η  επικοινωνία με τον κόσμο μας έκανε να αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο τον σκοπό της οργάνωσης. Πόσο μάλλον να αντιληφθούμε τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς και το πόσο αυτή τελικά εκτιμάται.

Η εθελοντική μου εμπειρία στον Αρκτούρο ήταν χωρίς αμφιβολία μοναδική. Και πιστεύω είναι και για οποιονδήποτε άλλον βρεθεί στην ίδια θέση. Τόσο γιατί έχει αυτή την άμεση επαφή με το περιβάλλον αλλά και γιατί συνειδητοποιεί την επιτακτική ανάγκη να το διατηρήσουμε ζωντανό. Η αίσθηση ότι βοηθάς και εσύ στην προστασία των κακοποιημένων αρκούδων της Ευρώπης με αυτό τον τρόπο, ταξιδεύοντας απλά στο μαγικό Νυμφαίο και συμμετέχοντας στις εξωτερικές εργασίες, είναι απερίγραπτη.

Αν λοιπόν, είσαι διστακτικός σχετικά με το αν αξίζει να το δοκιμάσεις,  θα σου έλεγα απλά «Go for it!». Ο Αρκτούρος περιμένει.


Φωτογραφίες: arcturos.gr

Δείτε επίσης: Όλυμπος: Μια διήμερη εκδρομή με στόχο τη θέα της κορυφής

0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *