fbpx
EventsPeople

Αναζητώντας τη «Μέθεξη» παρέα με τους curators του φετινού TEDxAUTH

Η επιτυχημένη συνταγή του TEDxAUTH μετράει ήδη μια πενταετία και αμέτρητες δημιουργικές ιδέες. Φέτος δοκιμάζει να αναμετρηθεί με την έννοια της «METHEXIS» και μάς προσκαλεί σε αυτό το ταξίδι. Βέβαια, το ταξίδι κάθε TED event ξεκινά από τους ανθρώπους του. Ο Νάσος Κόκκινος και η Βίβιαν Παπαοικονόμου ως οι curators της φετινής διοργάνωσης μοιράζονται μαζί μας τις σταθερές και τις εκπλήξεις της μαζί με τις δικές τους προσδοκίες.

Ποιοι είναι οι πυλώνες του TEDxAUTH;

Νάσος: Πυλώνας όλων των TED (technology, entertainment and design) events αποτελεί η διάδοση ιδεών που αξίζουν να διαδοθούν• εξ ου και το γνωμικό «Ideas worth spreading» που διέπει όλη την δράση τους -και κατά συνέπεια και τη δική μας. «Στυλοβάτες» του TEDxAUTH είναι, λοιπόν, οι καινοτόμες και διαφορετικές ιδέες, οι ιδέες που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Πέραν αυτού, οι πρώτες λέξεις που μου έρχονται στο μυαλό, είναι δύο: «δημιουργικότητα» και «επαγγελματισμός». Χωρίς αυτές τις δύο έννοιες να αποτελούν τα θεμέλιά μας, το έργο μας δεν θα ήταν το ίδιο. Βασικός, όμως, συντελεστής για την πραγματοποίηση μίας τόσο σπουδαίας εκδήλωσης είναι και οι άνθρωποι πίσω από το event του TEDxAUTH. Είναι το κλίμα ομαδικότητας και η συνέπεια κάθε υποομάδας, που φέρνει ένα άρτιο αποτέλεσμα διεθνούς βεληνεκούς και υψηλότερου κάθε χρόνο επιπέδου.

Ποια είναι η κεντρική ιδέα της φετινής διοργάνωσης;

Βίβιαν: Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος όλα θα κινηθούν γύρω από το θέμα μας: τη μέθεξη -ή METHEXIS, όπως μας αρέσει να την αποκαλούμε. Η μέθεξη, λοιπόν, σχετίζεται με την πραγμάτωση, την πληρότητα που αισθανόμαστε τη στιγμή που το όνειρο γίνεται πραγματικότητα, τη στιγμή που οι κόποι μας ανταμείβονται και αισθανόμαστε την απόλυτη γαλήνη της ολοκλήρωσης. Είναι το ταξίδι -με τελικό προορισμό για φέτος το event μας!

Μέσα από ποια διαδικασία καταλήξατε σε αυτήν;

Νάσος: Κάθε χρόνο, η εκάστοτε οργανωτική ομάδα χωρίζεται σε επιμέρους υποομάδες, επιφορτισμένες με την υλοποίηση ενός συγκεκριμένου κομματιού της διοργάνωσης. Μία από αυτές, λοιπόν, η υποομάδα των «Speakers’ Coach», είναι η αρμόδια για την εύρεση του θέματος, αλλά και των ομιλητών. Μετά από πολύ brainstorming σχετικά με τα γεγονότα των καιρών μας, την ποιότητα ζωής -της δικής μας ηλικίας και όχι μόνο- και τις τάσεις της εποχής σε όλους τους τομείς, καταλήξαμε ότι η «Μέθεξη» είναι αυτό που μας αντιπροσωπεύει φέτος.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TEDxAUTH (@tedxauth)

Τι να περιμένουμε μετά την «Ευδαιμονία» και την «Ίριδα» των 2 τελευταίων χρόνων;

Βίβιαν: Σίγουρα δύο εντελώς διαφορετικά από τα προηγούμενα έτη events -pre και main event-, ξεκινώντας από τα πιο βασικά στοιχεία: τον χώρο και τον τρόπο διεξαγωγής τους. Εκτός αυτού, διαφορετική θα είναι όλη η TEDx εμπειρία. Φέτος ερχόμαστε με φρέσκες ιδέες, δημιουργικά workshops και -αδιαμφισβήτητα- ένα δυνατό θέμα-ομπρέλα μέσω του οποίου είμαστε σίγουροι ότι η διάδοση ιδεών που αξίζει να διαδοθούν θα επιτευχθεί με τον καλύτερο τρόπο!

Πόσο έχει μεγαλώσει η απήχηση της διοργάνωσης από το 2018 που συστάθηκε η ομάδα;

Νάσος: Το TEDxAUTH ήταν μια διοργάνωση που το κοινό «αγκάλιασε» από την αρχή. Ωστόσο, η απήχησή του σήμερα, σε σύγκριση με το πρώτο έτος λειτουργίας της ομάδας, έχει εκτοξευθεί τόσο σε πανελλήνιο επίπεδο, όσο και σε διεθνές επίπεδο-κάτι που μας χαροποιεί απίστευτα. Το γεγονός αυτό φαίνεται άλλωστε από την αγάπη και την τάση για συμμετοχή στα events μας που δείχνει ο κόσμος, αλλά και από τους λογαριασμούς μας στα social media: αυτή τη στιγμή το TEDxAUTH είναι το πρώτο σε ακολούθους πανεπιστημιακό TEDx στην Ευρώπη και το τρίτο κατά σειρά πανευρωπαϊκά! Είμαστε πολύ τυχεροί, γιατί εισπράττουμε από συνεργάτες -εντός και εκτός TEDx- εξαιρετική ανατροφοδότηση και βλέπουμε ότι το ενδιαφέρον για τη διοργάνωση, αλλά και γενικότερα για τα TEDx events, αυξάνεται αρκετά κάθε χρόνο.

Πότε και πού θα παρακολουθήσουμε το φετινό TEDxAUTH;

Βίβιαν: Μιας και φέτος είμαστε όλο εκπλήξεις, το main event του TEDxAUTH αλλάζει venue και υποδέχεται το κοινό του στην Αποθήκη Δ, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, στις 19 Μαρτίου και ώρα 10.00 π.μ.

Ποια events θα το πλαισιώσουν;

Νάσος: Όπως γνωρίζει το πιστό κοινό του TEDxAUTH, το main event δεν παρέχει μόνο μία σειρά ομιλιών, ικανών να εμπνεύσουν όσους τις παρακολουθήσουν, αλλά προσφέρει πληθώρα δράσεων και έξω από την αίθουσα. Συγκεκριμένα, ένας attendee θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει δημιουργικά workshops, τα οποία θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. Επιπλέον, εκπρόσωποι φοιτητικών ομάδων, εταιρειών και οργανισμών θα βρίσκονται στον χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, έτοιμοι να συντονίσουν μικρές δραστηριότητες για το κοινό και να απαντήσουν σε κάθε του ερώτηση σχετικά με τη δράση τους. Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε και το υπέροχο after party που θα ανοίξει τις πόρτες του μετά την ολοκλήρωση των sessions το ίδιο απόγευμα.

Για ποιο πράγμα ανυπομονείτε περισσότερο φέτος;

Βίβιαν: Είναι μάλλον αδύνατο να ανυπομονούμε μόνο για μία στιγμή! Οι εντυπώσεις του κοινού, τα χαμόγελα, οι συζητήσεις στα διαλείμματα, αλλά και ο τελειωτικός χορός του after party δίνουν σε εμάς και στους/ις ομιλητές/ριες μας το κίνητρο που χρειαζόμαστε για να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια μας -και, εν τέλει, την ικανοποίηση ότι όλα έγιναν όπως τα είχαμε οραματιστεί τόσους μήνες πριν.

Ως curators της φετινής διοργάνωσης τι σας έχει εμπνεύσει περισσότερο στη διαδικασία της προετοιμασίας;

Νάσος: Η έμπνευση για εμάς έρχεται από εκείνους τους ανθρώπους, χωρίς τους οποίους τίποτα δε θα ήταν το ίδιο: τους organizers και τους εθελοντές μας! Τα Σαββατιάτικα πρωινά meetings μας, οι ατελείωτες συζητήσεις, η μικρή ιδέα που γίνεται, σταδιακά, μεγάλη είναι όλα αυτά που, αν δεν υπήρχαν, δε θα υπήρχε το TEDxAUTH. Χωρίς αυτούς, η έμπνευση δεν υπάρχει!

Τέλος, ποια θα είναι για σας η επιτυχία του TEDxAUTH 2023; Τι είναι αυτό που προσδοκάτε να περάσει σε εμάς που θα το παρακολουθήσουμε;

Βίβιαν: Στόχος μας είναι να πετύχουμε αυτό που αποτελεί και τον ακρογωνιαίο λίθο του TED και του TEDxAUTH: να μεταδώσουμε ιδέες που μπορούν να εμπνεύσουν. Θέλουμε κάθε θεάτρια και θεατής να φύγει από την Αποθήκη Δ με μία νέα, αλησμόνητη εμπειρία. Είναι αμέτρητα τα ερεθίσματα που προσφέρει ένα TEDxAUTH event και ελπίζουμε πως θα αποτελέσουμε το έναυσμα για να βρει ο καθένας και η καθεμία τον δρόμο προς τη δική του/ης μέθεξη!

5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *