Συντάκτης: Χρήστος Χριστακίδης
Η Ρόζα Σάλαζαρ πρωταγωνιστεί ως ένα, φονικό αλλά ευαίσθητο, ανδροειδές στην νέα μετα-αποκαλυπτική ταινία του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ, υπό την εποπτεία του Τζέιμς Κάμερον.
Ο Τζέιμς Κάμερον είχε την μεταφορά του γιαπωνέζικου manga «Gunnm» στην μεγάλη οθόνη για πολλά χρόνια κλειδωμένη στο συρτάρι του. Μαζί με την ελληνοαμερικανίδα σεναριογράφο Λαέτα Καλογρίδις επικεντρώθηκε στο σενάριο της ταινίας και άφησε την σκηνοθεσία στα χέρια του Ρόμπερτ Ροντριγκεζ του “Sin City“, έτσι ώστε εκείνος να αφιερώσει περισσότερο χρόνο σε άλλα πρότζεκτ όπως τα σίκουελ του “Avatar“. Τελικά η ταινία βρήκε το δρόμο της προς τις κινηματογραφικές αίθουσες με τίτλο: “Alita: Battle Angel“.
Τριακόσια χρόνια μετά την “Πτώση”, ο κόσμος έχει διαχωριστεί ανάμεσα στους προνομιούχος και τους απλά επιζήσαντες. Οι πλούσιοι και ισχυροί μένουν σε μια εναέρια πόλη με το όνομα Ζάλεμ και δεν έχουν καμία σχέση με την Άιρον Σίτι, στην οποία μένει όλος ο υπόλοιπος κόσμος που έχει επιβιώσει.
Εκεί, ένας επιστήμονας, βρίσκει σε μια χωματερή το διαμελισμένο σώμα ενός θηλυκού ανδροειδούς και το επαναφέρει στη ζωή. Ξυπνώντας, η Alita, θα καταλάβει ότι δεν ζούσε μια συνηθισμένη ζωή και καθώς η μνήμη της επανέρχεται, πολλοί θα είναι αυτοί που θα προσπαθήσουν την εμποδίσουν από τον στόχο της, που δεν είναι άλλος από το να ανέβει στο Ζάλεμ.
Το “Alita: Battle Angel” θυμίζει μια συνηθισμένη ιστορία ενηλικίωσης ενός κοριτσιού που ψάχνει τη θέση του στον κόσμο. Η μεγάλη διαφορά σε αυτήν την ιστορία είναι πως η έφηβη Alita είναι ένα ανδροειδές. Οι σεναριογράφοι της ταινίας ωστόσο, προσπαθούν με νύχια και με δόντια να αναδείξουν την υπέρμετρη θνητότητα της ηρωίδας χρησιμοποιώντας στοιχεία που αρμόζουν σε μία πραγματική έφηβη. Τρυφερότητα προς τα ζώα, ενδιαφέρον για το άγνωστο αλλά και ρομαντισμό.
Αυτά τα στοιχεία συγκρούονται σε μεγάλο βαθμό με το υπόβαθρο της ηρωίδας, δημιουργώντας μία τεράστια αντίθεση ανάμεσα στην παλιά πολεμοχαρή και στην νέα ευαίσθητη φύση της. Παρόλο που σε αρκετά σημεία αυτή η αντίθεση είναι διασκεδαστική, σε άλλα οδηγεί σε ένα γλυκανάλατο αποτέλεσμα που δεν ταιριάζει στην badass πρωταγωνίστρια.
Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της ταινίας, η μεταμόρφωση της Ρόζα Σάλαζαρ σε ανδροειδές είναι άκρως επιτυχημένη.
Αυτό, μαζί με τα όμορφα σκηνικά αλλά και τις άρτια δομημένες σκηνές μάχης υπερισχύουν στην ταινία, η οποία μπορεί να χάνει αρκετά από κομμάτια του σεναρίου αλλά κερδίζει από την δράση. Στα σημεία που ο Ροντρίγκεζ πατάει το γκάζι και ξεχνάει να το αφήσει, το κοινό παρακολουθεί ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, αντάξιο αυτών του Κάμερον.
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η δυναμική της Ρόζα Σάλαζαρ ως Alita κλέβει την παράσταση. Γιατί είναι περίεργο; Διότι η ηθοποιός είχε μία κάμερα τοποθετημένη μπροστά στο πρόσωπο της και μέσω οπτικών εφέ μεταμορφώθηκε σε ανδροειδές. Η επιτυχία της μεταμόρφωσης λοιπόν, έγκειται στο γεγονός πως στα μάτια και στις εκφράσεις της Alita το κοινό αντιλαμβάνεται την ερμηνεία της Salazar.
Όσον αφορά τους υπόλοιπους χαρακτήρες, οι Κριστόφ Βαλτς, Τζένιφερ Κόνελι και Μαχέρσαλα Αλί δεν προσπαθούν ιδιαίτερα καθώς το ταλέντο και των τριών είναι υπεραρκετό για τους χαρακτήρες που υποδύονται. Η μοναδική ένσταση μας βρίσκεται στο πρόσωπο του νεαρού Κίναν Τζόνσον, που όσο προχωράει η ταινία χάνεται όλο και περισσότερο δίπλα στην Ρόζα Σάλαζαρ και δεν καταφέρνει να λάμψει σχεδόν καθόλου παρά το εκτεταμένο screen time που του δόθηκε.
Το “Alita: Battle Angel” έχει προβλήματα αλλά δεν είναι από τις ταινίες που θα μετανιώσετε βλέποντας στο σινεμά. Το εκτεταμένο marketing της 20th Century Fox σίγουρα θα παίξει σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση του κοινό στις αίθουσες σε μία ταινία με budget 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε το στούντιο θα πρέπει να σκεφτεί το μέλλον του σίκουελ στο οποίο από την πρώτη ταινία γίνεται γνωστό πως θα πρωταγωνιστήσει ένας αστέρας υψηλού βεληνεκούς.
Με την υποστήριξη του Cineplexx
0