fbpx
ArtBlog

Albert Uderzo, ευχαριστούμε για τα πρώτα κόμικς της παιδικής μας ηλικίας

Στη βιβλιοθήκη των παιδικών μας αναμνήσεων βρίσκεται σίγουρα κάτι σχετικό με το γαλατικό χωριό, με το μαγικό φίλτρο και τους ήρωες με κατάληξη –ιξ. Οι περισσότεροι περιμέναμε την κυριακάτικη εφημερίδα για να τα αποκτήσουμε. Μερικοί ντυθήκαμε έτσι τις Απόκριες. Άλλοι περάσαμε τα καλοκαιρινά μας βράδια βλέποντας τις περιπέτειες τους στην τηλεόραση ή το βίντεο. Ή μπορεί και όλα αυτά μαζί. Και φυσικά αναφέρομαι στη σειρά των εικονογραφημένων βιβλίων του Asterix. Πίσω από αυτή τη δημιουργία κρύβεται ο ταλαντούχος Albert Uderzo, με τον από καιρό θανόντα René Goscinny.

Σήμερα και μόλις ένα μήνα πριν τα 93 γενέθλιά του, η μεγάλη αυτή φιγούρα της εικονογράφησης έφυγε από τη  ζωή ύστερα από καρδιακή προσβολή, αφήνοντας μια τεράστια παρακαταθήκη.

Σκεφτήκαμε πως μια αναδρομή στην πορεία του είναι το ελάχιστο ευχαριστώ για όλες αυτές τις παιδικές αναμνήσεις που μας χάρισε.

Τα πρώτα χρόνια

Ο Albert Uderzo γεννήθηκε το 1927 στη Γαλλία από Ιταλούς γονείς που μετακόμισαν εκεί λίγα χρόνια νωρίτερα. Ήδη από το νηπιαγωγείο ξεχώρισε για την καλλιτεχνική του κλίση. Οι επιρροές του ήταν τα αμερικανικά κόμικς, όπως αυτά του Walt Disney. Οι σχολικές του επιδόσεις δεν ήταν αξιοσημείωτες, με εξαίρεση τα καλλιτεχνικά. Σύντομα οι γονείς του ανακάλυψαν ότι έπασχε από αχρωματοψία, πράγμα οξύμωρο σκεπτόμενοι την πρωτοφανή αγάπη του για τη ζωγραφική και το σχέδιο. Αυτό φυσικά δεν τον σταμάτησε να δημιουργεί, ενώ χρησιμοποιούσε ταμπέλες για να ξεχωρίζει τα χρώματα.

Η συνάντηση με τον Goscinny

Συνάντηση σταθμός για την πορεία του αποτέλεσε αυτή με τον René Goscinny, το 1951. Μια ζεστή φιλία έμελλε να εξελιχθεί σε μια δημιουργικότατη συνεργασία που άλλαξε τον κόσμο της εικονογράφησης. Το 1959 ένωσαν τις δυνάμεις τους και πρωτοπαρουσίασαν στο γαλλικό κοινό τον Asterix, μέσα από το περιοδικό Pilote. Η τεράστια επιτυχία που γνώρισε ανέρχεται σε 300.000 αντίτυπα. Έμπνευση του Uderzo ήταν να συντροφεύει τον Asterix ένας πιστός και τόσο διαφορετικός -σε διαστάσεις και προσωπικότητα- σύντροφος, ο Obelix. Από κει και πέρα τίποτα δεν έμοιαζε ότι μπορεί να ανακόψει την πορεία των δύο ηρώων, ειδικά οι Ρωμαίοι.

Η μοναχική επαγγελματική πορεία

Το τέλος αυτής της συνεργασίας ήρθε με έναν θλιβερό και απροσδόκητο τρόπο. Το 1977 και σε ηλικία μόλις 51 ετών πέθανε ο Goscinny. Ο Uderzo δεν άφησε όμως τους ήρωές τους χωρίς πνοή συνεχίζοντας πλέον να γράφει πέρα από να σχεδιάζει μόνο. Δεν εκδόθηκε, όμως, ούτε ένα βιβλίο χωρίς την τιμητική αναφορά στην προσφορά του Goscinny.

Η σύνταξη

Σε ηλικία 84 ετών ο Albert Uderzo αποφάσισε πως είναι η ώρα να ξεκουραστεί παραδίδοντας την πένα του στις επόμενες γενιές. Η Unesco τον κατέταξε στη 10η θέση με τους πιο πολυμεταφρασμένους Γάλλους συγγραφείς.

Το αντίο

Σήμερα, οι θαυμαστές του ανά τον κόσμο τον αποχαιρέτησαν με διαδικτυακά μηνύματα. Ο κωμικός Chris Addison γράφει «πολύ λίγων ανθρώπων η δουλειά θα μου δώσει ποτέ την ευχαρίστηση που μου έδωσε η δική του από όταν ήμουν παιδί».  Ο επίσης εικονογράφος Rafael Albuquerque τον ευχαριστεί, γιατί «μαζί του (Asterix) έμαθα για την έκφραση περισσότερα από κάθε άλλον».

Οι περιπέτειες του Asterix δεν τελειώνουν με το θάνατό του Uderzo, αλλά τίποτε δε θα είναι πλέον το ίδιο.

4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *