fbpx
BlogTFC PICKS

Η Airplants με το έργο της αποδεικνύει ότι τα φυτά δεν είναι άλλη μία τάση της εποχής

Λέγεται πως σήμερα υπάρχει ένα love affair μεταξύ των millennials και των φυτών εσωτερικού χώρου. Αλλού θα δεις να ονομάζεται “μόδα” κι αλλού “τρόπος ζωής”. Όπως και να’χει, τα φυτά και η φροντίδα τους αποτελούν βασικό συστατικό της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων σήμερα. Εμείς γνωρίσαμε έναν άνθρωπο στη ζωή του οποίου τα φυτά -και η φύση γενικότερα- έπαιξαν καθοριστικό ρόλο από μικρή ηλικία. Όταν ο Βασίλης Σέμκος αποφάσισε το 2015 να ξεκινήσει την Airplants, δεν είχε ιδέα σε πόσα σπίτια θα κατάφερναν να φτάσουν τα φυτά τα οποία ο ίδιος φρόντιζε.

Fast-forward στο σήμερα και η Airplants διαθέτει φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, εργαλεία για την φροντίδα τους καθώς και ό,τι χρειάζεσαι για να διακοσμήσεις το σπίτι σου έχοντας ως βάση τα φυτά. Γι’αυτό ζητήσαμε από τον ίδιο τον Βασίλη να μας αφηγηθεί την ιστορία που οδήγησε στη δημιουργία της Airplants.

Ο Βασίλης Σέμκος αφηγήθηκε την ιστορία της Airplants

“Η ιδέα ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια περίπου, σε ένα ταξίδι που είχα κάνει στο εξωτερικό και είδα για πρώτη φορά τα αερόφυτα. Εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ από την ιδιαίτερη ομορφιά τους. Το γεγονός ότι υπάρχουν φυτά που δεν έχουν ρίζες και δεν χρειάζεται να βρίσκονται μέσα στο χώμα με ενθουσίασε. Δεν τα γνώριζα, παρόλο που όλη μου τη ζωή την έχω περάσει μέσα στα φυτά. Έτσι σκέφτηκα πως σίγουρα θα είχε ενδιαφέρον να τα γνωρίσουν και οι υπόλοιποι άνθρωποι εδώ στην Ελλάδα”.

Tα πολλαπλά οφέλη της επαφής μας με τη φύση

“Πιστεύω πως ένας χώρος με πράσινο μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας. Τα τελευταία χρόνια, ιδίως στις πόλεις, χάσαμε τη σύνδεση μας με τη φύση. Από την πρώτη μέρα που δημιούργησα την Αirplants, ήθελα τα φυτά να μπορούν να ταξιδέψουν σε κάθε σημείο της Ελλάδας με ασφάλεια, ώστε ο καθένας να έχει πρόσβαση σε αυτά. Ήθελα να υπάρχει σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση σε σχέση με τα φυτά στο σπίτι, ώστε να είναι εύκολο για τον καθένα να μεγαλώσει τα δικά του φυτά, χωρίς να χρειάζεται να είναι plant expert.

Δεν θα πω πως το ταξίδι αυτό ήταν εύκολο. Ιδίως όταν είσαι ο πρώτος που το κάνει και σε πρακτικό επίπεδο αποστολών και σε συμβουλευτικό επίπεδο. Άξιζε όμως κάθε στιγμή. Αυτό συνεχίζω και κάνω μέχρι σήμερα. Εξέλιξη και βελτίωση σε κάθε κομμάτι της Αirplants.

Βρίσκομαι από πολύ μικρή ηλικία μέσα στα φυτά, οπότε ήταν το φυσικό μου περιβάλλον. Στο σήμερα πάντως συνεχίζω και εντυπωσιάζομαι από τον τρόπο που βρίσκει κάθε φυτό να μεγαλώσει, να βγάλει νέα φύλλα, να αντιδράσει στις εξωτερικές συνθήκες σε όποιο σημείο κι αν το βάλουμε. Η φύση βρίσκει πάντα τον τρόπο. Αυτό με εντυπωσιάζει σίγουρα”.

Πλέον ο κόσμος άρχισε να βλέπει τα φυτά όπως τους αξίζει

“Οι άνθρωποι τα βλέπουν πλέον σαν παρέα μέσα στο σπίτι, σαν μία καθημερινή ενασχόληση, σαν ψυχοθεραπεία, σαν να έχεις κάτι ζωντανό στο σπίτι και να παρακολουθείς την ανάπτυξη του μέρα με τη μέρα. Κάτι σαν κατοικίδιο, χωρίς όμως τα δύσκολα tasks ενός κατοικίδιου και χωρίς τεράστιο πένθος στην απώλεια. Η δημοφιλία τους βέβαια έγινε ακόμη πιο έντονη στις περιόδους των lockdown, γιατί ο κόσμος έμεινε άπειρες ώρες στο σπίτι και ασχολήθηκε με την διακόσμηση και τη φροντίδα τους”.

Δεν ξέρω αν υπάρχουν μύθοι, υπάρχει όμως σίγουρα αμάθεια και παραπληροφόρηση.

“Από την αρχή της δημιουργίας της Αirplants, έδωσα μεγάλη βάση στη σωστή πληροφόρηση μέσα από το site, αλλά και στην συμβουλευτική γύρω από τα φυτά. Σήμερα πλέον διαθέτουμε συμβουλευτική γραμμή βοήθειας για το κοινό, ώστε να μπορεί ο καθένας να καλεί και να ενημερώνεται σωστά και έγκυρα για τα φυτά του. Θέλω οι άνθρωποι που παίρνουν τα φυτά μας να τα έχουν στο χώρο τους για χρόνια. Να τα βλέπουν να μεγαλώνουν υγιή κάθε μέρα”.

Το κυριότερο όφελος είναι η καθαρή ατμόσφαιρα στο χώρο

“Τα φυτά είναι ρυθμιστές οξυγόνου και υγρασίας. Μπορούν να βοηθήσουν ακόμη και σε περιπτώσεις ανθρώπων με αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης, καθαρίζουν τις τοξίνες του αέρα. Αυτά είναι τα μετρήσιμα οφέλη. Υπάρχουν και άλλα μη μετρήσιμα, όπως προανέφερα, η χαρά του να τα βλέπεις να εξελίσσονται, να μεγαλώνουν, να βγάζουν νέα, αλλά ακόμη και το αισθητικό αποτέλεσμα που δημιουργούν στο χώρο. Είναι “φυσικά” διακοσμητικά”.

Τα εργαστήρια της Airplants

“Όπως ανέφερα, πάντα με ενδιέφερε η σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση γύρω από το φυτό. Έχοντας ως γνώμονα αυτό, αλλά και την ανάγκη των ανθρώπων να βρεθούμε ξανά σε ομάδες και να μοιραστούμε τα κοινά μας ενδιαφέροντα, ξεκινήσαμε αυτά τα workshops μαζί με μια ακόμη εταιρία στη Θεσσαλονίκη.

Κάθε εβδομάδα, μία με δυο φορές, βρισκόμαστε, μαθαίνουμε, μοιραζόμαστε, σηκώνουμε μανίκια και φτιάχνουμε. Μέχρι τώρα έχουμε ολοκληρώσει DIY workshops για terrarium, kokedama, macramé και συνεχίζουμε με Christmas edition, ενώ παράλληλα προσθέτουμε κι άλλα στη θεματολογία”.

Τα επόμενα βήματα της Airplants

“Αυτά που κάνουμε ήδη, να τα κάνουμε ακόμη καλύτερα. Αυτό ζητάω από τον εαυτό μου. Επίσης, υπάρχει στο πλάνο κι ένα σημείο εξυπηρέτησης ακόμη, σε κεντρικότερο σημείο στην Ελλάδα, ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα τις αποστολές, αλλά και αυτούς που θέλουν να δουν για να διαλέξουν. Θα το μάθετε όμως όταν θα είναι έτοιμο.

Φυσικά, πολλές φορές τις επόμενες κινήσεις μου τις καθορίζει ο κόσμος. Το community που έχουμε “χτίσει” μέσα σε αυτά τα χρόνια είναι ο πιο αξιόπιστος οδηγός μου. Βλέπω, παρακολουθώ τις προθέσεις και τις αντιδράσεις τους και επαναπροσδιορίζω κάθε φορά του στόχους μου. Δίνω μεγάλη βάση στο feedback που παίρνω από το community. Είμαστε πλέον αρκετά μεγάλη ομάδα plantlovers και συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε κι εμείς μαζί με τα φυτά μας”.

Τελικά, Βασίλη, πόσο εύκολο είναι να φέρουμε το πράσινο στα διαμερίσματα της πόλης;

Πολύ εύκολο! Μπαίνεις στο www.airplants.gr διαλέγεις, σύμφωνα με το σημείο που θα το βάλεις, ποιο φυτό σου αρέσει, ενημερώνεσαι για την καταλληλόλητα, το παραγγέλνεις και σου το στέλνουμε μέσα στις επόμενες ημέρες. Ποτέ δεν ήταν ευκολότερο!

Βρες της Airplants:
Website Instagram Facebook

1
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *