fbpx
AbroadBlogPeople

Η A Greek In Paris μάς πηγαίνει βόλτα στο δικό της Παρίσι

Η Χαρά Νέτου, το πρόσωπο πίσω από το A Greek In Paris, μας μιλά για την μετακόμιση της στο φωτεινό Παρίσι και μας προτείνει μέρη για μια ηλιόλουστη βόλτα στο κέντρο, αλλά και εκτός της πόλης.

Θα θέλαμε να μάθουμε μερικά πράγματα για εσένα

Είμαι η Χαρά, είμαι από την Ξάνθη και είμαι 27 χρονών. Σπούδασα στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, στη Φιλοσοφική σχολή, όπου είχα πάρει κατεύθυνση παιδαγωγικά. Ουσιαστικά από εκεί βγαίνεις, συνήθως, φιλόλογος Β’βάθμιας εκπαίδευσης. Όταν σκεφτόμουν τι θα κάνω μετά, κάπως προέκυψε η Γαλλία και έτσι μετακόμισα εδώ το 2017. Μόλις ήρθα, ξεκίνησα το μεταπτυχιακό μου πάνω στην εκπαίδευση ενηλίκων και πιο συγκεκριμένα πάνω σε ένα κομμάτι που λέγεται instructional design. Ουσιαστικά αφορά τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τον Αύγουστο θα κλείσω πέντε χρόνια που μένω στο Παρίσι και θα ξεκινήσω την διαδικασία για να πάρω γαλλική υπηκοότητα.

Η μετακόμιση σου στο Παρίσι ήταν κάτι που είχες σχεδιάσει ή έτυχε;

Τυχαίο δεν ήταν σίγουρα! Από μικρή ηλικία σκεφτόμουν ότι θα ήθελα να ζήσω στο εξωτερικό, αλλά δεν ήξερα αν θα ήταν μόνιμο ή όχι. Ήταν κάτι που το γυρόφερνα στο μυαλό μου. Τώρα θα μου πεις, γιατί στη Γαλλία και όχι κάπου αλλού. Η αλήθεια είναι πως εγώ στο σχολείο δεν μιλούσα καθόλου γαλλικά. Αργότερα, όταν ήμουν στο πανεπιστήμιο, είχα σχέση με έναν Γάλλο. Ουσιαστικά πηγαινοερχόμουν στο Παρίσι, οπότε είχα ανακαλύψει μια άλλη πλευρά του. Περνούσα τα καλοκαίρια εδώ, είχα δει ότι μου αρέσει ο τρόπος ζωής και είχα εξοικειωθεί με το μέρος, κάτι που έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στη μετέπειτα απόφασή μου. Επομένως, όσο ήμουν στο πανεπιστήμιο και για περίπου δυόμιση χρόνια έμαθα γαλλικά και έκανα τις διαδικασίες για πτυχίο, καθώς στην Γαλλία απαιτούν επίπεδο τουλάχιστον Γ1 για να μπεις σε γαλλικό μεταπτυχιακό. Μετά από αυτό ήμουν έτοιμη να μετακομίσω.

Άρα, μέσα σε δυόμιση χρόνια έμαθες τη γλώσσα και μετακόμισες

Γενικά, είμαι άνθρωπος που εύκολα μπορώ να πιαστώ με κάτι και να το αφήσω, να μην το πάω μέχρι τέλους. Θυμάμαι όταν μάθαινα γαλλικά, τα κίνητρα μου ήταν πολύ έντονα, δούλεψα πολύ και η διαδικασία φάνηκε να κυλά πολύ γρήγορα. Χαίρομαι που πήγε καλά!

Ποιες ήταν οι πρώτες δυσκολίες που αντιμετώπισες;

Η αλήθεια είναι πως αυτό είναι αρκετά προσωπικό, ανάλογα με την εμπειρία του κάθε ατόμου. Για παράδειγμα, κάποιος που δεν ξέρει καλά γαλλικά, ή και καθόλου, θα αντιμετωπίσει άλλες δυσκολίες. Για εμένα, ένα θέμα ήταν το γλωσσικό. Ενώ μιλούσα πολύ καλά την γλώσσα, αποδείχτηκε πως είναι πολύ διαφορετικό να μιλάς με ντόπιους. Στην αρχή νιώθεις ότι μιλάνε χαμηλόφωνα ή με ταχύ ρυθμό και δεν τους ακούς. Έτσι τότε μου είχαν πέσει πολλά: η γλώσσα, η νέα χώρα, το μεταπτυχιακό στο οποίο δυσκολεύτηκα αρκετά να ενταχθώ.

Είναι διαφορετικό να μπαίνεις σε ένα πρόγραμμα Erasmus ή να κάνεις ένα μεταπτυχιακό που είναι πιο international και αλλιώς είναι να κάνεις ένα μεταπτυχιακό σε ένα μικρό γκρουπ που αποτελείται κυρίως από Γάλλους. Στο πανεπιστήμιο ο καθηγητής μιλούσε γαλλικά, εγώ έπαιρνα την πληροφορία και μετά υπήρχε μια ολόκληρη διαδικασία στο μυαλό μου όπου έπρεπε να κάνω την μετάφραση στα ελληνικά, για να μπορέσω να την επεξεργαστώ και μετά να μεταφράσω στα γαλλικά την άποψη που ήθελα να εκφράσω.  Όλο αυτό, όμως, ήταν μια εξαιρετική άσκηση προσαρμοστικότητας. Όταν περνάς μια τέτοια διαδικασία, μετά μπορείς να προσαρμοστείς πιο εύκολα σε νέα δεδομένα.

Πώς ξεκινά το A Greek in Paris;

Ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020. Τότε περίπου είχε ξεκινήσει η δεύτερη καραντίνα στη Γαλλία και θυμάμαι πως είχα ανεβάσει το πρώτο post. Ας πούμε ότι γεννήθηκε από την βαρεμάρα της καραντίνας, αν και βέβαια ήταν κάτι που το γυρόφερνα στο μυαλό μου, το σκεφτόμουν αρκετούς μήνες, αλλά δεν είχα αποφασίσει ακόμα για το περιεχόμενο του. Η αφορμή προέκυψε κάπου τον Οκτώβριο, όταν η Μαρίζα Καρύδη είχε ανεβάσει ένα story στο account της και καλούσε όποια άτομα ενδιαφέρονται να γράψουν άρθρο για το website της. Μου φάνηκε ενδιαφέρον, επικοινώνησα μαζί της και σε μια βιντεοκλήση μας της εξέφρασα τις σκέψεις μου. Συζητώντας μαζί της, λοιπόν, αποφασίστηκε το θέμα να είναι κεντραρισμένο στο Παρίσι και να είναι στα ελληνικά, διότι δεν υπήρχε κάτι που να απευθύνεται άμεσα στο ελληνικό κοινό. Άρα, κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα.

Για κάποι@ που δεν έχει επισκεφτεί την πόλη, πώς θα περιέγραφες την αύρα της;

Το Παρίσι σίγουρα είναι εντυπωσιακό, αλλά αυτό που προσπαθώ να περάσω, ειδικά σε άτομα που δεν το έχουν επισκεφτεί, είναι να μην περιοριστούν στο Παρίσι, όπως αυτό παρουσιάζεται στο Emily in Paris ή στα διάφορα περιοδικά. Πολλές φορές υπάρχει ο κίνδυνος να το εξιδανικεύσουμε αρκετά και να ξεχάσουμε πως είναι μια πόλη με τα προβλήματα της. Σίγουρα, όμως, όταν έρχεσαι εδώ συνειδητοποιείς ότι υπάρχει ένα επίπεδο ζωής διαφορετικό από τις άλλες μεγαλουπόλεις. Ο κόσμος βγαίνει πολύ, υπάρχει ζωή, κινητικότητα. Υπάρχουν τα κλασσικά καφέ που γνωρίζουμε όλοι, αλλά υπάρχουν και πιο εναλλακτικά μέρη. Επικρατεί ένα ωραίο μπέρδεμα!

Πού θα έκανες την βόλτα σου μια ηλιόλουστη μέρα;

Θα πήγαινα στο Parc Monceau, στο 17o  διαμέρισμα, όπου εκεί δίπλα υπάρχει μια όμορφη γειτονιά, το Batignolles, ήσυχη και με ωραία σπίτια. Εάν δεν είχα πάει ήδη πέντε φορές, θα πήγαινα στο Musée Nissim de Camondo, για το οποίο έχω μιλήσει πολλές φορές. Ειδικά μια ηλιόλουστη μέρα είναι μια πολύ καλή επιλογή! Μετά, αν είχα όρεξη να περπατήσω, θα περνούσα από τη Montmartre και θα κατέβαινα από το 9o διαμέρισμα και την Rue des Martyrs, η οποία έχει πολλά χαριτωμένα  μαγαζάκια και τον Γιωργάκη, ένα ελληνικό καφέ. Εναλλακτικά, θα πήγαινα βόλτα για thrifting, κυρίως στην περιοχή του Marais, γιατί υπάρχουν πολλά μέρη με κρυμμένους θησαυρούς εκεί. Ξεκινάει η μέρα σου ωραία, κάνεις τσάρκα στα μαγαζάκια, τρως κάτι, πας για ένα ποτό ή ένα Aperol, κάνεις μια βόλτα στο πάρκο κι έπειτα γυρνάς σπίτι.

Ποια μέρη εκτός του Παρισίου θα μας πρότεινες;

Υπάρχουν πολλές βόλτες που μπορείτε να κάνετε χωρίς να πάρετε τα υπεραστικά τρένα από το Παρίσι. Μπορείτε να ξεκινήσετε από το Provins, μια μεσαιωνική πόλη, πολύ όμορφη, που έχει πολλά τριαντάφυλλα. Επομένως, αξίζει να την επισκεφτείτε όταν αυτά ανθίζουν. Ένα ακόμα μέρος είναι το Fondation Monet, το σπίτι του Monet, στο Giverny, το οποίο αυτή την περίοδο, μέχρι και τον Σεπτέμβρη, είναι πανέμορφο με υπέροχους κήπους και νούφαρα. Επίσης, θα μπορούσατε να πάτε μια εκδρομή στις Versailles, όπου υπάρχει το γνωστό chateau, αλλά και η πόλη. Τέλος, εάν θέλετε να δείτε κάποιο παλάτι, αλλά δεν θέλετε απαραίτητα να πάτε στις Versailles, μπορείτε να επισκεφτείτε το Fontainebleu, που ήταν εξοχική κατοικία της βασιλικής οικογένειας.

Ποια Instagram accounts παρακολουθείς για έμπνευση;

Είναι κάποιες Γαλλίδες που παρακολουθώ πολύ καιρό. Μία είναι η Pia, η οποία μου αρέσει πολύ και από την οποία αντλώ έμπνευση, όχι μόνο για μέρη που θα επισκεφτώ, αλλά και για τον τρόπο ζωής. Μετά είναι η Wiwoos, που έχει πολύ ωραία αισθητική και από την οποία μπορείς να εμπνευστείς, είτε μένεις στο Παρίσι, είτε όχι. Για να ανακαλύψω νέα μέρη, κοιτάω σελίδες όπως το Paris Secret , το Vivre Paris και το Le Paris FoodAlex, το οποίο είναι κυρίως για φαγητό. Επίσης, έχω μια φίλη foodstagrammer που είναι από το Χονγκ Κονγκ, αλλά μένει χρόνια στην Γαλλία, την The Color Diet, της οποίας τις επιλογές εμπιστεύομαι πολύ. Μου αρέσει πολύ και το L’ éloge, το οποίο έχει πολιτιστικό περιεχόμενο καθώς και πολλές προτάσεις για θέατρα και σινεμά.

Au revoir!

 

 

 

 

2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *