fbpx
Blog

Τα 9 πράγματα που πρέπει να προσέχουμε στην ανακύκλωση

Ας ξεκινήσουμε με δεδομένο πως όλοι κάνουμε ανακύκλωση. Δε νομίζω να χρειάζεται να επεκταθώ στη σημασία που έχει ο θεσμός αυτός για το περιβάλλον. Φυσικά το πρώτο βήμα για να το προστατεύσουμε είναι να περιορίσουμε τη σπατάλη μας σε ανακυκλώσιμα και μη απορρίμματα. Όσο σκληρά, όμως, κι αν προσπαθήσουμε για έναν τρόπο ζωής χωρίς οικολογικό αποτύπωμα τα εμπόδια που συναντάμε είναι πολλά. Έτσι, αυτό που οφείλουμε τουλάχιστον είναι να προσέχουμε ότι ακολουθούμε σωστά τους κανόνες ανακύκλωσης, ώστε να μην πάει χαμένη η προσπάθεια η δική μας και των άλλων.

1. Δεν πετάμε λερωμένες συσκευασίες

Ξεκινάμε λοιπόν από τον διαχωρισμό των σκουπιδιών. Δεν αρκεί κάτι να ανήκει στην κατηγορία των ανακυκλώσιμων για να καταλήξει στο μπλε κάδο. Χρειάζεται να προσέχουμε ώστε να μην είναι λερωμένο με υπολείμματα φαγητού ή ροφημάτων. Σε όσες περιπτώσεις γίνεται, ξεπλένουμε τις συσκευασίες, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να λερωθούν και οι υπόλοιπες και να μη μπορέσουν να ανακυκλωθούν.

2. Κλείνουμε πάντοτε τον κάδο

Και μιας και μιλάμε για αποφυγή καταστροφής των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων ας μην ξεχνάμε να κλείνουμε τον κάδο μετά από τη χρήση του. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί σε περίπτωση βροχής τα χαρτιά που θα βραχούν δε θα είναι κατάλληλα για ανακύκλωση.

3. Εξοικονομούμε χώρο

Στην ίδια λογική είναι πολύ σημαντικό να μη μένουν ανακυκλώσιμα απορρίμματα εκτός κάδου, γιατί βρέχονται ή λερώνονται και δεν προσφέρονται πλέον προς ανακύκλωση. Από τη δικιά μας μεριά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να συμπιέζουμε τα απορρίμματά μας, όπως χαρτοκιβώτια ή πλαστικά μπουκάλια, ώστε να μην καταναλώνουν πολύ χώρο.

4. Δίνουμε βάση στο τι είδους χαρτιά ανακυκλώνονται

Ήδη αναφερθήκαμε στο γεγονός ότι τα χαρτιά που είναι βρεγμένα δεν ενδείκνυνται για ανακύκλωση. Το ίδιο ισχύει και για τα λερωμένα χαρτιά, καθώς και για τα χαρτιά κουζίνας ή ατομικής υγιεινής, ακόμα κι αν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Κάτι επίσης σημαντικό στην ίδια κατηγορία είναι ότι χαρτιά μικρότερα του μεγέθους Α4 δεν προσφέρονται για ανακύκλωση, κυρίως για λόγους διαχείρισης.

5. Θυμόμαστε ότι τα πλαστικά μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται

Περνώντας σε άλλη κατηγορία απορριμμάτων, στα πλαστικά, είναι χρήσιμο να πούμε ότι πλαστικά μιας χρήσης όπως καλαμάκια και μαχαιροπήρουνα δεν τοποθετούνται στον κάδο ανακύκλωσης. Αυτός είναι κι ο λόγος που είναι πολύ σημαντικό να τα αντικαταστήσουμε στην καθημερινότητά μας από εναλλακτικές λύσεις, όπως βιοδιασπώμενα ή μεταλλικά. Εξαιρούνται, επίσης, οι μαύρες πλαστικές συσκευασίες.

6. Δεν ρίχνουμε κομμάτια γυαλιού στους κάδους

Όσον αφορά τις γυάλινες συσκευασίες είναι πολύ σημαντικό να τοποθετούνται ολόκληρες και όχι σε κομμάτια για να αποφευχθεί κίνδυνος τραυματισμού από το αρμόδιο προσωπικό που τα διαχωρίζει με τα χέρια. Γι’ αυτό προσπαθούμε να τα ρίχνουμε προσεκτικά στον κάδο.

7. Πετάμε τα ανακυκλώσιμα χωρίς σακούλα στον κάδο

Ένα ακόμα σύνηθες λάθος είναι να πετάμε τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια μέσα σε σακούλες και μάλιστα σφιχτοδεμένες. Χρειάζεται να διευκρινίσουμε ότι πολλές σακούλες είναι βιοδιασπώμενες και διαλύονται από μόνες τους, οπότε δεν ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Το ιδανικό είναι να διαθέτει κάθε σπίτι από μια υφασμάτινη τσάντα για να συλλέγει και να μεταφέρει κάθε φορά τα σκουπίδια στον κάδο.

8. Επιλέγουμε ειδικούς κάδους για τα ηλεκτρικά και τις μπαταρίες

Αν και οι ηλεκτρικές συσκευές και οι μπαταρίες όντως ανακυκλώνονται, δεν ανήκουν στο συμβατικό μπλε κάδο. Υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι κάδοι γι’ αυτού του είδους τα απορρίμματα. Ας μην πάει, λοιπόν, χαμένη η πρωτοβουλία από ένα τέτοιο λάθος.

9. Επιλέγουμε πράσινους ή καφέ κάδους για τα οργανικά απορρίμματα

Όπως όλοι ξέρουμε τα οργανικά απόβλητα, όπως υπολείμματα φαγητού, φλούδες από φρούτα, φύλλα και διάφορα άλλα δεν έχουν θέση στον μπλε, αλλά στον πράσινο κάδο. Έχουν αρχίσει όμως να εμφανίζονται σιγά σιγά και οι καφέ κάδοι στο πλαίσιο του προγράμματος κομποστοποίησης. Ενημερώσου, λοιπόν, σε ποιο σημείο της πόλης σου είναι τοποθετημένοι.

Η ανακύκλωση είναι θέμα σεβασμού κυρίως προς τον εαυτό μας. Γι’ αυτό ας δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό στο να την εκτελούμε σωστά!

Featured Image: unsplash.com
4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *