Νομίζω κάθε παρέα που σέβεται τον εαυτό της έχει έρθει σε αντιπαράθεση έστω και μια φορά εξαιτίας του debate βιβλίο ή κινηματογραφική/τηλεοπτική μεταφορά. Εμείς πάντως δεν είμαστε εδώ για να δώσουμε λύση στο αιώνιο αυτό δίλλημα και σίγουρα όχι για να πυροδοτήσουμε νέο κύκλο διαμαχών. Θεωρήσαμε απλώς καλή ιδέα να ξεθάψουμε την αρχική έμπνευση πίσω από τις αγαπημένες μας σειρές. Έτσι, συγκεντρώσαμε 8 βιβλία που μεταφέρθηκαν στην μικρή οθόνη και απέκτησαν φανατικούς θεατές.
1. The Νame of the Rose (2019- )
Το βιβλίο που δεν έπαψε να μας απασχολεί εδώ και σχεδόν 40 χρόνια από την έκδοσή του. Μετά από μια επιτυχημένη μεταφορά του στον κινηματογράφο από τον Jean-Jacques Annaud, έκανε την εμφάνισή του και στους τηλεοπτικούς δέκτες. Και φυσικά αναφέρομαι στο The Name of the Rose του Umberto Eco. Το πρώτο μεγάλο έργο του ευφυούς διανοούμενου ξεπέρασε κάθε προσδοκία και σημείωσε 14 εκατομμύρια πωλήσεις σε όλον τον κόσμο, ενώ μεταφράστηκε σε 30 γλώσσες. Ακολουθώντας πιστά την ιστορία, η σειρά μας μεταφέρει στον 14ο αιώνα σε ένα μοναστήρι, όπου μια σειρά φόνων ταράζει το φαινομενικά ήρεμο περιβάλλον.
2. The Umbrella Academy (2019- )
Στη δεύτερη σειρά της λίστας το κλίμα αλλάζει εντελώς και μας συστήνει μια ιδιόμορφη οικογένεια, γνωστή και ως The Umbrella Academy. Πρόκειται για μια ιδέα που αποτυπώθηκε αρχικά ως μια σειρά comics από τις εκδόσεις Dark Horse Comics και επανήλθε ως τηλεοπτική σειρά. Η μεγάλη ανταπόκριση που δέχτηκε από το κοινό, με 45 εκατομμύρια θεατές να έχουν παρακολουθήσει τη σειρά μέσα στον πρώτο μήνα προβολής της, οδήγησε το Netflix να την ανανεώσει και για 2ο κύκλο. Εφτά σούπερ ήρωες, η μάχη τους ενάντια στο κακό, ένας μυστηριώδης θάνατος και η επικείμενη κοσμική καταστροφή είναι σίγουρα μια συνταγή επιτυχίας. Ειδικά, όταν συνδυάζεται με μπόλικες δόσεις μαύρου χιούμορ.
3. The Looming Tower (2018)
Το βραβευμένο με Pulitzer βιβλίο του Lawrence Wright, The Looming Tower, δεν ήταν βεβαίως δυνατόν να μείνει αποτυπωμένο μόνο στο χαρτί. Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2018 έκανε πρεμιέρα στο Hulu, με τους Jeff Daniels και Bill Camp να ενσαρκώνουν δύο από τους κεντρικούς χαρακτήρες. Κύριος άξονας της ιστορίας είναι η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και κυρίως όσα προηγήθηκαν από πλευράς τόσο Μέσης Ανατολής, όσο και Αμερικής με επίκεντρο τις σχέσεις των μυστικών υπηρεσιών. Η ιστορία είναι γνωστή, οι προσδοκίες όμως αυξημένες.
4. You (2018- )
Και μιας και αναφερθήκαμε σε μυστικές υπηρεσίες και παρακολούθηση, το βραβείο του καλύτερου stalker πηγαίνει στον Penn Badgley ως Joe στο τηλεοπτικό δράμα You. Η αρχική έμπνευση ανήκει στην Caroline Kepnes με το ομότιτλο μυθιστόρημα που μεταφράστηκε σε 19 γλώσσες. Το κουβάρι της ιστορίας αρχίζει να ξετυλίγεται μετά τη μοιραία συνάντηση μιας ανερχόμενης συγγραφέως και ενός βιβλιοπώλη. Μια συνάντηση που δεν αργεί να μετατραπεί σε εμμονή. Πόσο καλά ξέρεις τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου; Και ποια τα όρια όταν θες να μάθεις τα πάντα για αυτόν;
5. The Handmaid’s Tale (2017- )
Και όσο περιμένουμε με ανυπομονησία την 4η σεζόν του The Handmaid’s Tale, ήρθε η ώρα να πιάσουμε την ιστορία από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν το 1985 όταν κυκλοφόρησε το ομώνυμο βιβλίο της Margaret Atwood. Η ίδια αποφάσισε ότι η ιστορία της χρειάζεται συνέχεια και μόλις πριν δύο μήνες εξέδωσε και το δεύτερο μέρος με τίτλο The Testaments. Τοποθετώντας τους χαρακτήρες της σε ένα υποτιθέμενο σκηνικό δικτατορίας θίγει ζητήματα, όπως η ελευθερία του ανθρώπου εν γένει και τα δικαιώματα των γυναικών ειδικότερα. Το θρησκευτικό και συμβολικό στοιχείο είναι έντονα στο έργο της Atwood. Με όποια μορφή, λοιπόν, και αν παρακολουθήσεις την ιστορία που έχει να σου πει, σίγουρα θα προβληματιστείς πολύ.
6. American Gods (2017- )
Άλλη μια ιστορία που μας απευθύνεται μέσα από συμβολισμούς έρχεται να προστεθεί στη λίστα μας. Πρόκειται φυσικά για το American Gods που μας συστήθηκε το 2001 σε έντυπη μορφή από τον Neil Gaiman και ανανέωσε τη γνωριμία ως τηλεοπτική πλέον σειρά μόλις δυο χρόνια πριν. Η μάχη ανάμεσα στους παλιούς και τους νέους θεούς δεν απέχει πολύ από τη σύγκρουση των αξιών και των προτεραιοτήτων ανάμεσα στις γενιές. Το σκηνικό μπορεί να είναι επιστημονικής φαντασίας, η υπόθεση όμως μοιάζει οικεία.
7. Mindhunter (2017- )
Η τεράστια έκπληξη του Netflix που ακούει στο όνομα Mindhunter χρωστάει την έμπνευσή της στους Douglas και Olshaker. Όπως οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς, έτσι και οι συγγραφείς του βιβλίου προέρχονται από το χώρο του FBI και πέρασαν χρόνια έρευνας και συνεντεύξεων με κρατουμένους. Σε μια εποχή -δεκαετία του ’70- όπου έννοιες, όπως η ψυχολογία, η σκιαγράφηση προφίλ, η κατανόηση της πρόθεσης πίσω από το έγκλημα δεν επικρατούσαν στο χώρο της αστυνομίας, οι ήρωές μας επιδιώκουν κάτι πρωτοπόρο. Κι αν δε σε εντυπωσίασαν όλα αυτά απλώς τσέκαρε την εξωτερική ομοιότητα ανάμεσα στους ηθοποιούς και τα πραγματικά πρόσωπα και θα πάρεις μια γεύση.
8. Castle Rock (2018- )
Κι άφησα για το τέλος μια ιδιαίτερη περίπτωση, το Castle Rock. Και λέω ιδιαίτερη όχι μόνο γιατί πρόκειται για έμπνευση του Stephen King, αλλά γιατί δεν αποτελεί μεταφορά ενός μεμονωμένου βιβλίου του, αλλά παζλ από πολλά περισσότερα. Θα χρειαζόταν ένα ολόκληρο άρθρο για να αναλύσουμε όλες τις αναφορές στα μυθιστορήματά του. Αν είσαι αληθινός φαν του θα φανεί και σίγουρα θα απολαύσεις άλλη μια τρομαχτική ιστορία του.
Είτε, λοιπόν, είσαι φανατικός αναγνώστης, είτε προτιμάς να παρακολουθείς το ένα επεισόδιο μετά το άλλο, σου δώσαμε μερικές ιδέες για το Σαββατοκύριακο.
0