Συντάκτρια: Γεωργία Λαδοπούλου
Το έτος είναι 2012 και δίνω ενδοσχολικές Β’ Λυκείου. Έρχεται Σαββατοκύριακο και την επόμενη Δευτέρα δίνω Φυσική κατεύθυνσης. Πατώνω γιατί μόλις ξόδεψα 2 μέρες βλέποντας 1,5 σεζόν Game Of Thrones. 7 χρόνια αργότερα δεν το μετάνιωσα ποτέ.
Θυμάμαι ακόμα και το 2013 που συζητούσαμε στο φροντιστήριο, πόσα βιβλία είναι πίσω από τη σειρά, πόσα ακόμα μένουν να εκδοθούν, για πόσες σεζόν μπορεί να πάει. Κάπως έτσι ήρθαμε στο συμπέρασμα ότι εμείς θα είμαστε πανεπιστήμιο κι αυτό θα πηγαίνει ακόμα. Σαν 1st class nerd, δεν μπορούσα φυσικά να μην διαβάσω τα βιβλία, θέλοντας να έχω μία πιο σφαιρική άποψη του κόσμου του Westeros. Αυτό εννοείται με έκανε τον σπασίκλα και τον ξερόλα σε πολλές συζητήσεις τον πρώτο καιρό. Συν φυσικά και το άτομο που του ξέφευγαν spoilers πού και πού. Όλα συμβάντα για τα οποία έχω ζητήσει επανειλημμένα συγγνώμη.
Και να που πλέον έχω πάρει πτυχίο και έφτασε η στιγμή που θα πω αντίο στο Game Of Thrones μια και καλή. Θα περάσει κι αυτό στο πάνθεον με τις ταινίες και σειρές που δεν θα βαρεθώ ποτέ να βλέπω. Εντάξει, τίποτα δεν ξεπερνάει το Lord Of The Rings, αλλά το Game Of Thrones φτάνει αρκετά κοντά. Σαν μια σειρά που παρακολουθώ σχεδόν από την αρχή της, έχω περάσει από όλα τα στάδια βλέποντάς τη.
Αρχικά ό,τι και να έβλεπα μου φαινόταν τέλειο και σοκαριζόμουν με τα πάντα, ήλπιζα για τους αγαπημένους μου χαρακτήρες, αργότερα ήμουν dead inside, άρχισε να μου τη δίνει το σενάριο και το πως ήταν γραμμένο.
‘Επειτα αποφάσισα πως τα βιβλία και η σειρά ήταν πλέον δύο οντότητες τελείως διαφορετικές και ηρέμησα. Ωστόσο συνέχισα να “φωνάζω” στην οθόνη μου και να σιχτιρίζω για τη σειρά που ακόμα υποστηρίζω ότι είναι η αγαπημένη μου.
Τον τελευταίο καιρό, πέρα από το τρέιλερ, έχω μείνει μακριά από κάθε άρθρο/πρόβλεψη/γενική άποψη για την τελευταία σεζόν της σειράς. Πολύ απλά γιατί κυρίως ο καθένας έχει να πει το μακρύ του και το κοντό του. Φυσικά δε αποκλείεται να πω ό,τι σκέφτομαι για το τι μπορεί να φέρει η 8η σεζόν του GoT. Απλά χρησιμοποίησα το παραπάνω ως disclaimer για την όποια ομοιότητα μπορεί να παρουσιάσει κάτι που θα διαβάσεις παρακάτω με κάτι που ήδη έχεις διαβάσει.
Επομένως, ακολουθούν 8 πράγματα που περιμένουμε για την τελευταία σεζόν του Game Of Thrones:
1. Κάποια είναι έγκυος.
Όχι τόσο εύκολο όσο νομίζετε αγαπητοί. Δεν ξέρω αν πιστεύω απόλυτα το κατά πόσο η Cersei έμεινε όντως έγκυος ξανά. Καθ’όλη τη διάρκεια της προηγούμενης σεζόν, είχε μαλλιάσει η γλώσσα της Daenerys να πληροφορεί τον Jon ότι οι δράκοι της είναι τα μόνα παιδιά που θα έχει ποτέ. Ο Jon έφτασε στο φινάλε να αμφισβητεί το εν λόγω επιχείρημα, λέγοντας πως μία μάγισσα δεν είναι έγκυρη πηγή πληροφόρησης. Αυτό όλο αποτελεί μία τεχνική που φαίνεται να αγαπούν λίγο πολύ οι σεναριογράφοι της σειράς, οπότε τείνω προς τα εκεί. Εξάλλου, όλοι ξέρουμε τι έγινε στη συνέχεια του επεισοδίου.
2. Η επανασύνδεση του Jon με την Arya.
Μία από τις πιο σύντομες αλλά πολύ γλυκές σχέσεις σε όλη τη σειρά, ήταν αυτή της Arya με τον Jon. Σύμφωνα με τα βιβλία, αυτοί οι δύο ήταν τα παιδιά που θύμιζαν Stark, όσο κανένα άλλο. Κάτι που έκανε την Catelyn να μισεί ακόμα περισσότερο τον Jon. Η αγάπη και των δύο για την περιπέτεια, τους έκανε να αγαπούν πολύ ο ένας στον άλλο με την Arya ακόμα και τώρα να μην έχει εγκαταλείψει στιγμή το σπαθί, το πρώτο της σπαθί, που της έδωσε ο αδερφός της.
3. Ποιος θα πει στον Jon την αλήθεια.
Φτάνοντας στο φινάλε της 7ης σεζόν, είδαμε ότι είναι αρκετοί αυτοί που πλέον γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι με τους πραγματικούς γονείς του Jon. Έχουμε την υπόνοια ότι μέχρι και ο Tyrion γνωρίζει τι συμβαίνει, πράγμα που περιπλέκει λίγο τα πράγματα. Μακάρι να είναι ο Sam, αν και όλα δείχνουν πως θα είναι ο Bran.
4. Ποιος θα είναι επιτέλους ο prince (ή και princess) that was promised.
Οφείλουμε μια παρένθεση εδώ, για όποιον τυχόν δεν ξέρει ετούτη την ιστορία. Μιας και έχει αναφερθεί στη σειρά, αλλά ποτέ με λεπτομέρεια. Σύμφωνα με τα βιβλία, ο Azor Ahai υπήρξε χιλιάδες χρόνια πριν και αποτελεί μια φιγούρα στην οποία πιστεύουν πάρα πολλοί υποστηρικτές του Lord Of Light. Γι’ αυτό και η Melissandre έχει μία κάποια ψύχωση με το εν λόγω ιστορικό πρόσωπο. Σύμφωνα με το μύθο, ο Azor Ahai ήταν αυτός που επιλέχθηκε να αντιταχθεί στον Great Other, αντίπαλο του Lord Of Light, και να νικήσει το “μεγάλο σκοτάδι” που σκέπαζε τον τότε κόσμο. Για να το κάνει αυτό, έπρεπε να σφυρηλατήσει ένα σπαθί, το οποίο όμως στις δύο πρώτες προσπάθειες έσπασε, καθώς δεν ήταν αρκετά δυνατό το ατσάλι. Στην τρίτη προσπάθεια, και έπειτα από 100 μέρες κατασκευής ήξερε πλέον τι έπρεπε να κάνει. Αυτό ήταν να περάσει το σπαθί μέσα από την καρδιά της γυναίκας του. Κάτι που συνδύασε την ψυχή της με το ατσάλι του σπαθιού, δημιουργώντας το Lightbringer.
Η προφητεία λέει πως ο Azor Ahai θα ξαναγεννηθεί όταν ένα μεγάλο σκοτάδι θα ξαναπέσει στο Westeros -βλ. Whitewalkers- και αυτός θα είναι που θα σώσει τον κόσμο.
O Prince that was promised δεν είναι μία έννοια απαραίτητα αλληλένδετη με τον Azor Ahai. Ωστόσο η Melissandre το πιστεύει ακράδαντα. Γι’ αυτό άλλωστε πιστεύει και πως αυτός είναι ο Jon Snow, θεωρία που είναι και η επικρατέστερη. ‘Εχει ήδη δει την αγαπημένη του να πεθαίνει και αλλιώς δε θα μπορούσε ο Lord Of Light να τον επαναφέρει τόσο εύκολα. Άλλοι θεωρούν πως ο Azor Ahai είναι η Daenerys. Κάποιοι άλλοι ακόμα και ο Jaime Lannister ο οποίος μπορεί να σκοτώσει τη Cersei -πόσο θα θέλαμε να το δούμε αυτό- αλλά θα δείξει. Αρκεί να απαντηθεί το ερώτημα.
5. A Song Of Ice And Fire.
Είπαμε πως τα βιβλία και η σειρά είναι δύο οντότητες που πλέον τραβάει η καθεμιά τον δικό της δρόμο. Εδώ δεν ξέρουμε καν αν τα βιβλία θα συνεχιστούν πλέον. Η σειρά όμως δεν παύει να βασίζεται στην αρχική ιδέα των βιβλίων, τα οποία ως αλληλουχία έχουν την παραπάνω ονομασία. Μερικοί πιστεύουν ότι ο τίτλος αυτός είναι απλά μία γενική ιδέα του τι πραγματεύεται η ιστορία. Οι πιο απαιτητικοί θεωρητικοί πιστεύουν πως ο τίτλος αναφέρεται είτε στο παιδί που μπορεί ενδεχομένως να αποκτήσει η Daenerys με τον Jon, είτε στον ίδιο τον Jon, ο οποίος είναι επίσης αποτέλεσμα ένωσης “φωτιάς και πάγου”. Προσωπικά, τάσσομαι υπέρ του τελευταίου, περισσότερο γιατί το πρώτο φαντάζει πολύ happy ending για να συμβεί.
6. Να αποκατασταθεί ο ντόρος γύρω από το πραγματικό όνομα του Jon.
Επίσης στο τέλος της 7ης σεζόν, μαθαίνουμε πως το πραγματικό όνομα του Jon είναι Aegon Targaryen. Ως γνωστόν ο γιος του Rhaegar Targaryen με την Elia Martell και κανονικά διάδοχος του θρόνου, ονομαζόταν επίσης Aegon. Με την αποκάλυψη του πραγματικού ονόματος του Jon, πολλοί κατηγόρησαν τη σειρά για τεμπελιά και κακό γράψιμο, αλλά δεν ισχύει. Η επιλογή του ονόματος αυτού, δεν αμαυρώνει απλά περισσότερο τη “μνήμη” του Rhaegar, καθώς μαθαίνουμε πως υπήρξε ενέργεια από μέρος του για ακύρωση του γάμου του με την Elia, πράγμα που καταστεί τα παιδιά του μαζί της παράνομα. Πόσο μάλλον εντείνει ακόμα περισσότερο το πόσο αγαπούσε τη Lyanna, ώστε θεωρούσε πολύ πιο σημαντικό το παιδί του μαζί της από τα δύο πρώτα του παιδιά. Στην ουσία με την επιλογή του ονόματος αυτού, ορίζει τον Jon ως πρωτότοκό του και διάδοχο του θρόνου.
7. Την τελική μάχη.
Μόνο για να δούμε τους δράκους της Khaleesi να μάχονται με τον δράκο του Night King. Καλά εντάξει, και για άλλους λόγους.
8. Ποιος θα καθίσει στον θρόνο.
Νομίζω πως ξέροντας για τι σειρά μιλάμε, όπου ο καθένας δεν μπορεί να έχει τίποτα για δεδομένο, το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι πως δε θα είμαστε 100% ευχαριστημένοι με το τέλος. Μάλιστα, είμαι τόσο απαισιόδοξη, που πιστεύω πως στο τέλος δε θα έχει σημασία ποιος θα πάρει το θρόνο. Εξάλλου, έχω χαμηλώσει τόσο τα standards μου, που απλά ελπίζω σε καλό γράψιμο.
Γενικά, όσο και να επιχειρηματολογούμε και να κάνουμε τους ειδικούς και να λέμε ό,τι μας κατέβει, σημασία έχει να κάτσουμε και να απολαύσουμε τη σειρά και να την αποχαιρετίσουμε όπως της αρμόζει. Η “κενή” χρονιά που είχαμε πριν την προβολή της επερχόμενης σεζόν, ήταν μία μικρή πρόγευση του πόσο θα μας λείψει το Game Of Thrones. Θα έχουμε σίγουρα αρκετούς μήνες, μπορεί και χρόνο ολόκληρο, να χτυπάμε το κεφάλι μας με το πως τελείωσε και με το ότι απλά τελείωσε, και εμείς εδώ στο TFC σίγουρα δεν είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Προς το παρόν ετοιμαζόμαστε για να ξαγρυπνήσουμε για το πρώτο επεισόδιο του Game Of Thrones σε σχεδόν 2 χρόνια.
0