fbpx
Blog

8 ευχάριστες ειδήσεις που διαβάσαμε τον Νοέμβριο

Πολλές φορές συγχέουμε την ελπίδα με την υπεραισιοδοξία, την ονειροπόληση, την εθελοτυφλία. Την αντιτάσσουμε μάλιστα στην απελπισία. Η ελπίδα όμως δεν είναι το άκρο, αλλά το μέσο. Βασίζεται σε μια ρεαλιστική οπτική της πραγματικότητας. Δεν αρνείται τις δυσάρεστες ειδήσεις, αλλά επιλέγει να συμπεριλάβει στο κάδρο και τις ευχάριστες. Για ακόμα ένα μήνα –πιστοί στην υπόσχεσή μας- συγκεντρώσαμε τις 8 ειδήσεις που έφεραν μια λάμψη ελπίδας στα μάτια μας.

1. Όταν η Τέχνη αψήφησε το Alzheimer

Δεν πρόκειται για μια είδηση πρόσφατη, ούτε αμιγώς ευχάριστη. Πρόκειται, όμως, για μια είδηση που κατέκλυσε τους δέκτες μας τον προηγούμενο μήνα γεμίζοντάς μας ελπίδα. Την ελπίδα ότι ακόμα και μια νόσος όπως το Alzheimer δε μπορεί να μας στερήσει την ταυτότητά μας και η Τέχνη είναι εκεί για να το διασφαλίσει. Στο βίντεο παρακολουθούμε την ηλικιωμένη μπαλαρίνα Marta C Gonzalez, μέλος του μπαλέτου της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του ’60. Στο άκουσμα της Λίμνης των Κύκνων δε μπορεί να συγκρατήσει τα χέρια της από το να ζωντανέψουν τη χορογραφία. Η συγκίνηση όλων στο Κέντρο Φροντίδας που διέμενε δεν κρύβεται. Ούτε άλλωστε κι η δική μας.

2. Ένα γαμήλιο τραπέζι μετατράπηκε σε 200 γεύματα αγάπης

Ένα ζευγάρι από το Illinois είδε τα σχέδια για το γαμήλιο τραπέζι του να ματαιώνονται εξαιτίας της πανδημίας. Εκεί που άλλοι θα έβλεπαν ατυχία, αυτοί είδαν μια ευκαιρία να προσφέρουν. Έτσι, τα πιάτα που θα προορίζονταν για τους καλεσμένους τους, βρήκαν αποδέκτες τους πελάτες του κέντρου Thresholds. Πρόκειται για έναν φορέα που εξυπηρετεί άτομα με ψυχικές ασθένειες και προβλήματα εθισμού. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία, καθώς εκεί εργάζεται η νεόνυμφη και ήθελε να στηρίξει έμπρακτα τη δράση του. Η μέρα των Ευχαριστιών απέκτησε την πραγματική της αξία.

3. Οι αγκαλιές βρήκαν και πάλι τον τρόπο

8 ευχάριστες ειδήσεις που διαβάσαμε τον Νοέμβριο
independent.co.uk

Ένας οίκος ευγηρίας στην Ιταλία προσέφερε στους ηλικιωμένους αυτό ακριβώς που είχαν περισσότερη ανάγκη, τη σωματική επαφή. Με πρώτο μέλημα τη διαφύλαξη της υγείας, σχεδίασε δωμάτια που να επιτρέπουν στους ηλικιωμένους ενοίκους του να επανασυνδεθούν με ασφάλεια με την οικογένειά τους. Από το απλό πιάσιμο του χεριού μέχρι τη σφιχτή αγκαλιά, όλα γίναν δυνατά με ένα λεπτό διαχωριστικό φύλλο πλαστικού ανάμεσά τους. Τίποτα δε μπορεί να σταματήσει την αγάπη από το να μεταδίδεται. Απλώς σε δύσκολους καιρούς πρέπει να γίνουμε πιο ευρηματικοί.

4. Μία σπουδαία νομοθετική πρωτιά για τη Σκωτία

Λίγες μόλις μέρες πριν, η Σκωτία ψήφισε ομόφωνα ένα καινοτόμο νομοσχέδιο. Έγινε η πρώτη χώρα που θα παρέχει στις γυναίκες δωρεάν προϊόντα υγιεινής για τις ανάγκες της εμμήνου ρύσης. Μετά από 4 χρόνια εκστρατείας και έρευνες που κατέδειξαν το δυσβάσταχτο για ορισμένες κόστος των μηνιαίων αυτών αγορών, τα αιτήματα εισακούστηκαν. Μία παράπλευρη νίκη είναι και η δημόσια συζήτηση και η απενοχοποίηση ενός θέματος που θεωρούνταν ταμπού. Το μόνο που μένει τώρα είναι να δούμε αυτό το λαμπρό παράδειγμα να αναπαράγεται παγκοσμίως.

5. Η αγάπη για τα βιβλία μας ενώνει

Το θρυλικό βιβλιοπωλείο του Παρισιού, Shakespeare & Co, βρέθηκε πρόσφατα σε δεινή οικονομική θέση. Με την επιβολή δεύτερου lockdown και τον ανταγωνισμό των μεγάλων εμπορικών, οι πωλήσεις είδαν κατακόρυφη πτώση. Έκανε, λοιπόν, έκκληση στους αναγνώστες να το στηρίξουν με την αγορά ενός βιβλίου. Η ανταπόκριση ήταν υπεράνω προσδοκιών με 5.000 παραγγελίες μόνο την πρώτη εβδομάδα. Μετρώντας ήδη έναν αιώνα από την ίδρυσή του έχει φιλοξενήσει μερικές από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της λογοτεχνίας. Με την υποστήριξη του κόσμου θα καταφέρει να φιλοξενήσει πολλές ακόμα.

6. Σε αυτό το σχολείο τα τρόφιμα πληρώνονται με καλές πράξεις

Ένα λύκειο στο Τέξας δημιούργησε ένα αυτοδιαχειριζόμενο παντοπωλείο εντός της σχολικής μονάδας. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι πολλοί μαθητές αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης εγκαινίασε ένα ανταλλακτικό σύστημα. Οι μαθητές κερδίζουν πόντους με διάφορα θελήματα, όπως η καθαριότητα του σχολικού χώρου, και τα εξαργυρώνουν σε τρόφιμα. Έτσι, μπορούν να προσφέρουν στη σχολική κοινότητα και στο σπίτι τους, αποκτώντας παράλληλα χρήσιμες δεξιότητες.

7. Διάσωση 120 φαλαινών στη Σρι Λάνκα

Ολονύκτια επιχείρηση στήθηκε στη Σρι Λάνκα από εθελοντές και ναυτικό με ένα μοναδικό σκοπό· να επιστρέψουν ασφαλείς 120 φάλαινες στο βυθό. Πρόκειται για ένα γένος φάλαινας που φτάνει τα έξι μέτρα μήκος και έναν τόνο βάρος. Κάποιο καιρικό φαινόμενο οδήγησε πολλές δεκάδες από αυτές στα ρηχά, διακινδυνεύοντας την επιβίωσή τους. Οι κάτοικοι όμως της περιοχής μαζί με το ναυτικό δε μείναν αδρανείς και τις μετέφεραν μία μία στα βαθιά. Ούτε καν 120 τόνοι δε μπόρεσαν να κάμψουν την αλληλεγγύη.

8. Ένα στοίχημα μεταξύ μπαμπάδων και πολλά μπισκότα

Στο δίλημμα της καραντίνας αδράνεια ή δημιουργικότητα ο Scott απάντησε μπισκότα. Όταν μοιράστηκε τις μαγειρικές του δοκιμές βρήκε μια αναπάντεχη ανταπόκριση. Ο φίλος του Jeremy τον προκάλεσε να συναγωνιστούν. Δεν έβρισκαν όμως κάποιον αντικειμενικό κριτή για να διαλέξει τα πιο νόστιμα μπισκότα. Στράφηκαν, λοιπόν, σε όσους συνέχισαν να εργάζονται αυτήν την περίοδο, από γιατρούς μέχρι ταμίες σε σουπερμάρκετ, σαν μια ευχαριστήρια κίνηση. Αυτό που ξεκίνησε από δυο άτομα κατέληξε να γίνει μια ομάδα που αυτοαποκαλείται Cookies for Caregivers κι έχει μοιράσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 15.000 μπισκότα.

Και μην ξεχνάτε. Τις άσχημες ειδήσεις μπορεί να μην τις ελέγχουμε, τις ευχάριστες όμως μπορούμε να τις φτιάξουμε.

Τα λέμε τον άλλο μήνα.

6
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *