Ο Δεκέμβριος είναι ο κατεξοχήν μήνας του απολογισμού και των στόχων. Η αποτίμηση της χρονιάς που πέρασε, μπλέκεται με την ελπίδα για μια καλύτερη επόμενη χρονιά. Αν και επί της ουσίας, φεύγει η Πέμπτη κι έρχεται η Παρασκευή. Από αυτήν τη σκοπιά –θα λέγαμε- κάθε μέρα είναι ένας μικρός Δεκέμβρης. Ας αξιολογήσουμε, φυσικά, τι πήγε λάθος, αλλά ποτέ να μην υποτιμήσουμε τι πήγε σωστά. Γι’αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε τις ευχάριστες ειδήσεις, που μας έκαναν να ελπίσουμε σε μια καλύτερη χρονιά, ή έστω Παρασκευή.
Ο δάσκαλος με τη μεγαλύτερη συνεισφορά για φέτος έχει να μας διδάξει πολλά
Ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά, και δη αν είναι δάσκαλος. Αυτό φαίνεται να πιστεύουν το Varkey Foundation μαζί με την Unesco, που έχουν θεσπίσει το ετήσιο Παγκόσμιο Βραβείο Δασκάλου, με έπαθλο ένα εκατομμύριο. Το 2020 οι υποψήφιοι έφτασαν τους 12.000, που από μόνο του μας χαροποιεί σαν είδηση. Νικητής για φέτος αναδείχθηκε ο Ινδός δάσκαλος Ranjitsinh Disale. Μία καίρια συνεισφορά του ήταν η μετάφραση του εκπαιδευτικού υλικού στην τοπική διάλεκτο. Παράλληλα, έδωσε πρόσβαση στις μαθήτριές του σε οπτικοακουστικό υλικό και εξατομικευμένη μάθηση. Με όλα αυτά, η παρακολούθηση εκτοξεύτηκε από το 2% στο απόλυτο 100%, με πάνω από τα τρία τέταρτα να πετυχαίνουν άριστους βαθμούς. Ως επιστέγασμα της προσφοράς του, ο Ranjitsinh χάρισε το μισό χρηματικό έπαθλο στους υπόλοιπους 9 φιναλίστ για να ενισχύσει το έργο τους.
1000 χριστουγεννιάτικες κάρτες αρκούν για να ξαναπιστέψουμε στη μαγεία των γιορτών
Όταν η εγγονή της 92χρονης Nancy ζήτησε από όσους το επιθυμούν να κάνουν έκπληξη στη γιαγιά της με μια χριστουγεννιάτικη κάρτα, ήταν αυτή που ήρθε προ εκπλήξεως. Πάνω από 1000 κάρτες έφτασαν στην πόρτα της από όλες τις ηπείρους. Ζωγραφιές, γλυκά, γράμματα και ευχές κοσμούν τώρα τους τοίχους της Nancy, με εκείνη να ποζάρει ανάμεσα γεμάτη ενθουσιασμό και συγκίνηση. Με 7 παιδιά, 17 εγγόνια, 46 δισέγγονα και 10 τρισέγγονα, θα έλεγε κανείς πως έχει όλη τη συντροφιά που επιθυμεί. Η μικρή όμως αυτή πράξη αλληλεγγύης τής επιβεβαίωσε ακόμα περισσότερο πως δεν είναι μόνη.
«Πλώρη» προς τη βιωσιμότητα
Ο ΟΗΕ απονέμει τον τίτλο του «Νέου Πρωταθλητή της Γης» σε 7 χαρισματικούς νέους από κάθε ήπειρο για την περιβαλλοντική τους συνεισφορά. Ευρωπαίος νικητής για φέτος αναδείχθηκε ο 26χρονος Λευτέρης Αραπάκης για το έργο του στην Εναλεία. Η εν λόγω επαγγελματική σχολή αλιείας ξεχωρίζει, όχι μόνο για τη βιώσιμη φιλοσοφία της, αλλά και για την προσπάθεια μείωσης της θαλάσσιας ρύπανσης. Χάρη στην πρωτοβουλία Mediterranean Cleanup και τα 145 αλιευτικά σκάφη που στηρίζουν το σκοπό της, 80 τόνοι πλαστικού έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής από τη θάλασσα. Μάλιστα, με διεθνείς συνεργασίες φροντίζει, ώστε τα δίχτυα και τα πλαστικά μπουκάλια να μετατρέπονται σε κάλτσες και ρούχα αντίστοιχα.
Τα γράμματα θα σώσουν ό,τι απέμεινε από την προσωπική επαφή
Η τεχνολογία διαρκώς κερδίζει χώρο στις ανθρώπινες σχέσεις και την επικοινωνία εν μέσω της πανδημίας. Το 2020 είναι το έτος νοσταλγίας όλων όσων ήταν η καθημερινότητά μας. Αυτή τη νοσταλγία φαίνεται να αξιοποίησε η Νεοϋορκέζα συγγραφέας Rachel Syme σε ένα πρότζεκτ βγαλμένο από άλλη εποχή. Το PenPalooza, όπως το ονομάζει, φέρνει σε επαφή ανθρώπους από όλον τον κόσμο μέσω της αλληλογραφίας. Ξεκινώντας με μια γραφομηχανή και μερικούς φίλους για αποδέκτες, δημιούργησε μια πλατφόρμα με πάνω από 7.000 εγγεγραμμένους. Σε κάθε έναν αντιστοιχούν δύο φίλοι δι’ αλληλογραφίας και η προσμονή για το επόμενο γράμμα.
Ο Αμαζόνιος και ο πλανήτης χρωστούν πολλά σε αυτή τη γυναίκα
Το Goldman Environmental Prize ή -όπως έχει μείνει γνωστό- το «Green Nobel» τίμησε και φέτος έξι άτομα με τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική συνεισφορά. Ανάμεσά τους βρίσκεται και η Nemonte Nenquimo, μια ιθαγενής της φυλής Waorani στο Εκουαδόρ. Όταν η γη της βρέθηκε να απειλείται με δημοπρασία για τα βιομηχανικά συμφέροντα, η Nemonte εξάντλησε κάθε νομικό και ακτιβιστικό μέσο για να το αποτρέψει. Τον Απρίλιο του 2019 το δικαστήριο δικαίωσε το αγώνα της. Επί της ουσίας προστάτευσε 202.000 εκτάρια γης του Αμαζονίου από τις πετρελαιοβιομηχανίες. Παράλληλα, με έργα υποδομών και τόνωση της τοπικής παραγωγής ενίσχυσε την αυτονομία της κοινότητας.
Αν είχαμε ένα δέντρο για κάθε φετινή απογοήτευση…
Η πρώτη χώρα που υποδέχεται το 2021, η Νέα Ζηλανδία, ήθελε να βεβαιωθεί πως θα εισέρθουμε στο νέο έτος με τους καλύτερους οιωνούς. Η καμπάνια που ακούει στο όνομα Forest of Hope δίνει την ευκαιρία σε πολίτες από όλον τον κόσμο να μοιραστούν μια απογοήτευση του 2020 και στη θέση της να δωρίσουν ένα δέντρο. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δάσος σε δύο νησιά της χώρας. Όσοι συνεισφέρουν σε αυτόν το σκοπό θα έχουν τη χαρά να λάβουν μήνυμα με το που φυτευτεί το δικό τους δέντρο. Εμείς ήδη αναπνέουμε λίγο καλύτερα.
Ένας πεζόδρομος ποίησης στη Γλυφάδα
Μια βόλτα στρωμένη με στίχους Ελλήνων ποιητών περιμένει όσους επισκεφθούν το Δήμο Γλυφάδας και συγκεκριμένα την οδό Λαμπράκη. Ο Ρίτσος, ο Σεφέρης και ο Καβάφης εναλλάσσονται με τον Καρυωτάκη και την Πολυδούρη σε μια βόλτα γεμάτη έμπνευση και πολιτισμό. Στο πλαίσιο της ανάπλασης της περιοχής με το περισσότερο πράσινο, τον καλύτερο φωτισμό και τα καινούρια παγκάκια, προστέθηκε τώρα και η πολιτισμική πινελιά που έλειπε.
Ένας καμβάς αλληλεγγύης
Για κάθε πίνακα του που πωλείται, ο Guy Stanley Philoche εμπλουτίζει τη συλλογή του με έναν άλλο διαφορετικού δημιουργού. Αυτή τη φιλοσοφία αλληλεγγύης προς τους καλλιτέχνες απέδειξε ακόμα μια φορά εν μέσω πανδημίας. Με έκκληση στο λογαριασμό του ζήτησε από όσους καλλιτέχνες δυσκολεύονται οικονομικά να του στείλουν έργα τους. Τα κομμάτια που του κέρδισαν την προσοχή –συνολικής αξίας 65.000 δολαρίων-, κέρδισαν και μια θέση στο στούντιό του. Για μερικούς δημιουργούς μάλιστα ήταν τα πρώτα έσοδα από την Τέχνη τους. Άλλη μια τέτοια κίνηση είναι και το πρότζεκτ «Art for the People». Ανά διαστήματα αφήνει σε κάποια γωνιά της πόλης κομμάτια του -αξίας μέχρι και 100.000- για όποιον τυχερό τα εκτιμήσει και τους δώσει σπίτι.
Μοναδική ευχή για το 2020 είναι οι ευχάριστες ειδήσεις του μήνα να μη χωρούν μόνο σε ένα άρθρο. Καλή μας χρονιά και καλές μας ειδήσεις!
8