fbpx
Blog

8 ευχάριστες ειδήσεις που διαβάσαμε τον Μάρτιο

Αν οι ευχάριστες ειδήσεις του μήνα ήταν καιρικό φαινόμενο, θα ήταν σίγουρα η λιακάδα του Μαρτίου. Ανάμεσα στα πολλά μποφόρ που υποσχέθηκε ο πρώτος μήνας της Άνοιξης υπήρξαν κι αυτές οι ζηλευτές ηλιόλουστες μέρες. Αυτές που σηκώσαμε για λίγο κεφάλι από την οθόνη και πόδια από το τραπεζάκι του σαλονιού. Για αυτές τις καλές ειδήσεις μπορούμε να υπομένουμε όλες τις άλλες και να ελπίζουμε στις καλύτερες μέρες. Σειρά μας να μοιραστούμε λίγη από τη θετική ακτινοβολία που απορροφήσαμε το μήνα που πέρασε.

1. Οι αφανείς ήρωες μιας μετακόμισης

Ο Adam Lowy μεγαλώνοντας στην οικογενειακή επιχείρηση μετακομίσεων έχει δει πολλές ζωές να στριμώχνονται σε χάρτινες κούτες. Πάντα όμως κάτι έμενε πίσω, με νούμερο ένα στη λίστα το φαγητό. Με τα ποσοστά φτώχειας και πείνας στην Αμερική και τον κόσμο να αυξάνουν, αυτό δεν τον άφησε ασυγκίνητο. Οι καλές του προθέσεις σύντομα μετατράπηκαν στην πρωτοβουλία Move for Hunger. Τα φορτηγά αυτήν τη φορά αδειάζουν από έπιπλα και γεμίζουν αποθέματα φαγητού που αφήνουν πίσω τους οι ένοικοι, για να καταλήξουν σε όσους τα έχουν ανάγκη. Το έργο τους μεταφράζεται σε 18 εκατομμύρια γεύματα και η όρεξή τους για προσφορά παραμένει ακόρεστη.

2. Η αγάπη ταξιδεύει με το ταχυδρομείο

Η πανδημία περιόρισε την κοινωνική μας ζωή στις καθημερινές σχεδόν συνομιλίες μας με το ανθρώπινο δυναμικό των ταχυδρομείων. Οι μέρες κατατάσσονται σε αυτές που περιμένουμε δέμα και σε αυτές που τσεκάρουμε πού ακριβώς βρίσκεται. Το Ταχυδρομείο του Καναδά είδε στη δυνατότητά του να συνδέεται με κάθε γραμματοκιβώτιο της χώρας μία θαυμάσια ευκαιρία. Ετοίμασε λοιπόν 13.5 εκατομμύρια προπληρωμένες καρτ ποστάλ ευγνωμοσύνης και αγάπης για κάθε σπίτι. Από τους αποδέκτες περιμένει απλώς να σκεφτούν ένα αγαπημένο πρόσωπο για να τη στείλουν.

3. Ο κινηματογράφος ως μια διέξοδος από τη βία

Πολλοί έφηβοι στις υποβαθμισμένες γειτονιές της Ουάσιγκτον δεν έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν κάτι πέρα από τη βία και τις συμμορίες. Μοιάζει αντιφατικό να μιλάμε για επιλογές, όταν δεν υπάρχουν εναλλακτικές. Το πρόγραμμα «Don’t Shoot Guns, Shoot Cameras» εφοδιάζει αυτά τα παιδιά με γνώσεις και δεξιότητες στην παραγωγή ταινιών, με σκοπό να τα απομακρύνει από τη βία. Παράλληλα, έχουν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν τις ακόμα πιο χρήσιμες δεξιότητες -μεταξύ άλλων- της λήψης αποφάσεων, της επικοινωνίας και της διαχείρισης συγκρούσεων. Άλλωστε, σύμφωνα με τον κωμικό και ιδρυτή της οργάνωσης Rodney “Red” Grant αυτό που χρειάζονται αυτά τα παιδιά είναι «περισσότερους ανθρώπους να πιστεύουν σε αυτά». 

4. Σπόροι… αισιοδοξίας φυτρώνουν στην Αμερική

Η πρόσβαση στη γνώση μεταφράζεται ως ένας καλοδεχούμενος έλεγχος και μια μεγαλύτερη ευσυνειδησία πάνω στις επιλογές μας. Αυτό φυσικά περιλαμβάνει και τις διατροφικές μας αξίες. Η καλλιέργεια όλο και περισσότερων κήπων ή έστω παρτεριών, με όλα τα πλεονεκτήματα που φέρουν οι φρέσκες μη επεξεργασμένες τροφές, είναι η αποστολή του Million Gardens Movement. Πρωτοπόροι στο χώρο αυτό ενώθηκαν σε μια πρωτοβουλία για την εκπαίδευση και την οικονομική ενίσχυση της νέας γενιάς κηπουρών. Έχοντας εμπνεύσει και υποστηρίξει πάνω από 7.500 νέους κήπους μέχρι στιγμής, ταιριάζει να πούμε πως «ό,τι σπέρνει κανείς, θερίζει». Και οι καρποί είναι ανεκτίμητοι.

5. Μία κοφτή κουταλιά καφέ και μια γεμάτη καλοσύνη

Πίσω από κάθε μικρό και μεγάλο κατόρθωμά μας κρύβεται μια γενναιόδωρη κούπα καφέ. Θα λέγαμε πως είναι το υγρό καύσιμο της παραγωγικότητας και δημιουργικότητας. Είναι όμως και μια ευκαιρία να έρθουν οι άνθρωποι κοντά, να επικοινωνήσουν και να δείξουν το ενδιαφέρον τους. Για τον Peter Thomas, ιδιοκτήτη καφέ στο Σικάγο σίγουρα δεν είναι απλώς ένα ρόφημα. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του φορτώνουν το φορτηγάκι τους με καφέδες, φρέσκες λιχουδιές, πανωφόρια και άλλα είδη πρώτης ανάγκης και ξεκινούν τις διαδρομές τους σε όλη την πόλη. Θέλουν να διασφαλίσουν πως κανένας άστεγος συμπολίτης τους δε θα μείνει εκτεθειμένος στο κρύο. Κυρίως όμως θέλουν να γνωρίσουν τις ιστορίες τους και να τους υπενθυμίσουν πως δεν είναι μόνοι.

6. Το ένα βιβλίο έφερε το άλλο

Η μικρή πόλη Danville της Virginia αριθμεί μόλις 40 χιλιάδες κατοίκους. Κι όμως η πολύ αγαπητή στην κοινότητα εκπαιδευτικός Jennifer Williams έχει ήδη χαρίσει 63 χιλιάδες βιβλία. Με μητέρα βιβλιοθηκονόμο έμαθε από νωρίς να εκτιμά την αξία του τυπωμένου χαρτιού. Η λαχτάρα των μαθητών της για γνώση και η απογοήτευσή τους όταν έπρεπε να επιστρέψουν τα βιβλία που τους δίδασκε, την ενέπνευσαν. Στην αρχή έθεσε στοίχημα με τον εαυτό της να δωρίσει 300 από αυτά. Δίνοντάς τα χέρι με χέρι ή αφήνοντάς τα σε γωνιές της πόλης για να τα βρουν οι περαστικοί, γρήγορα εκπλήρωσε το στόχο της. Μάλιστα, 16 σημεία της πόλης φιλοξενούν ράφια γεμάτα έντυπο υλικό. Πλέον με τη βοήθεια δωρεών φιλοδοξεί να φτάσει τα 1 εκατομμύριο βιβλία.

7. Η Αφρική μέσα από τις λέξεις των ανθρώπων της

Η ιστορία διαμορφώνει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο κι αυτό με τη σειρά του διαπλάθει την ιστορία. Είναι φανερό λοιπόν πως οι πηγές από τις οποίες αντλούμε αυτήν τη γνώση έχουν τεράστια σπουδαιότητα και ισχύ. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εμπιστεύονται για αυτόν το σκοπό τη Wikipedia. Το ίδρυμα Moleskine με την πρωτοβουλία WikiAfrica Education δίνει το βήμα σε περισσότερους Αφρικανούς να διαμορφώσουν τα κείμενα που αφορούν τον πολιτισμό τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο να συμπεριληφθούν κείμενα στις τοπικές διαλέκτους. Το πρόγραμμα εκπαιδεύει τους καθηγητές στη λειτουργία της πλατφόρμας, ώστε με τη σειρά τους να παρέχουν στους μαθητές τα απαραίτητα εργαλεία και εφόδια. Στόχος είναι να γίνουν «από καταναλωτές, παραγωγοί της γνώσης».

8. Αυτή η δασκάλα μαθαίνει στα παιδιά να πιστεύουν στις δυνάμεις τους

Ίσως πίσω από όλα τα παραπάνω μαθήματα γενναιοδωρίας και καλοσύνης να κρύβεται μια δασκάλα σαν την Katie Booser. Εδώ και δέκα χρόνια σε όποια τάξη κι αν βρεθεί ακολουθεί αυτό το πρωτότυπο τελετουργικό. Πριν από κάθε διαγώνισμα καλεί τους μαθητές της να επαναλάβουν μετά από κείνη κάποιες δηλώσεις αυταξίας. Από το «πιστεύω σε μένα» μέχρι το «είμαι καταπληκτικός», όλα φαίνεται να ενισχύουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών, που ψάχνουν διαρκώς αφορμές να της ζητάνε να το επαναλάβει. Μάλιστα, τα επιβραβεύει να κρατούν ημερολόγιο με αντίστοιχες δηλώσεις. Τα σημαντικότερα μαθήματα τελικά είναι εκτός ύλης.

Οι καλές ειδήσεις, όπως και οι ηλιόλουστες μέρες είναι για να μοιράζονται.

6
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *