#ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙBookTypewriter

8 βιβλία που θα ξεθάψεις από το χρονοντούλαπο αυτές τις μέρες

Τα βιβλία είναι ένας παράλληλος κόσμος που σε περιμένει να τον εξερευνήσεις. Εφόσον, λοιπόν, αυτές τις μέρες μόνο τα νοερά ταξίδια επιτρέπονται, σου προτείνουμε το εξής απλό: να ανατρέξεις στα από καιρό ξεχασμένα βιβλία σου. Στα πήρε δώρο η νονά σου στα δέκατα έκτα γενέθλιά σου και δεν τα διάβασες. Τα λάτρεψες, αλλά προτίμησες να μείνεις στη μοναδική αυτή ανάγνωση. Τα ξεκίνησες, αλλά δε βρήκες ποτέ το χρόνο να τα τελειώσεις. Όποιος και να είναι ο λόγος, δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες. Φτιάξαμε για σένα μια λίστα με διαχρονικά βιβλία που πολλοί από εμάς έχουμε στη βιβλιοθήκη μας.

Το μαγικό βουνό του Thomas Mann

8 βιβλία που θα ξεθάψεις από το χρονοντούλαπο αυτές τις μέρες

Το αριστούργημα του Thomas Mann που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας βρίσκεται κάπου εκεί ανάμεσα σε στοίβες βιβλίων και σε περιμένει. Μια επίσκεψη που έμελλε να κρατήσει λιγότερο, ξεναγεί τον ήρωα και τους αναγνώστες σε ένα νέο κόσμο ιδεών. Και κάπως έτσι καταλήγεις να γυρνάς τη μία μετά την άλλη τις 944 σελίδες του βιβλίου.

Δον Κιχώτης του Miguel de Cervantes

8 βιβλία που θα ξεθάψεις από το χρονοντούλαπο αυτές τις μέρες

Κι εφόσον μιλάμε για περιπέτειες και καινούριους ορίζοντες φαντασίας δε θα μπορούσε να λείπει το πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα του Cervantes. Bonus fact: ο συγγραφέας λέγεται πως εμπνεύστηκε και συνέθεσε το έργο στη φυλακή. Γι’ αυτό μην ξανακούσω ότι δεν υπάρχουν δημιουργικά πράγματα να κάνουμε στο σπίτι για τις μέρες που θα χρειαστεί να μείνουμε μέσα.

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου της Άλκης Ζέη

8 βιβλία που θα ξεθάψεις από το χρονοντούλαπο αυτές τις μέρες

Μέσα από τις σελίδες της πολυαγαπημένης μας συγγραφέως θα περπατήσουμε κι εμείς νοερώς παρέα με τον μικρό Πέτρο στην Αθήνα της Κατοχής. Ένα βιβλίο που δε γνωρίζει ηλικία, καθώς μιλάει για διαχρονικά και πανανθρώπινα βιώματα, θα σε ξαφνιάσει με το βάθος του, αν το διαβάσεις ενήλικος τώρα πια.

Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια της Harper Lee

Άλλο ένα βιβλίο που μας προσφέρει μια αθώα και παιδική ματιά στον κόσμο των ενηλίκων και έχει πολλά να μας διδάξει. Το πλαίσιο αυτήν τη φορά είναι ο συντηρητικός αμερικανικός Νότος της δεκαετίας του ’30. Τώρα που μεγάλωσες θα εκτιμήσεις καλύτερα ποια είναι τα κοτσύφια της υπόθεσης και θα αναλογιστείς τη σπουδαιότητα αυτού του βραβευμένου με Pulitzer έργου.

Γράμμα στον πατέρα του Franz Kafka

8 βιβλία που θα ξεθάψεις από το χρονοντούλαπο αυτές τις μέρες

Ο Kafka πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες του 20ου αιώνα και τον συναντάς σε κάθε λίστα με όσων το έργο πρέπει να έχεις διαβάσει μέχρι τα 30. Έκανες το μεγάλο βήμα και αγόρασες πλήθος βιβλίων του και τώρα ήρθε η ώρα να κάνεις κάτι γενναιότερο, να τα διαβάσεις. Το γράμμα στον πατέρα μπορεί να μην είναι το πιο γνωστό του έργο, αλλά σίγουρα θα σε βοηθήσει μέσα από τα αυτοβιογραφικά στοιχεία του να διεισδύσεις στο συλλογισμό του συγγραφέα.

Η Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

8 βιβλία που θα ξεθάψεις από το χρονοντούλαπο αυτές τις μέρες

Όλοι ήρθαμε σε επαφή με την παρακαταθήκη του Παπαδιαμάντη ήδη από τα σχολικά μας χρόνια. Το κλίμα, όμως, της συλλαβή-προς-συλλαβή ανάλυσης του κειμένου ίσως να μη βοήθησε να εκτιμήσεις όλο το μεγαλείο του. Μήπως ήρθε η ώρα να ξαναπάρεις στα χέρια σου το αριστούργημα της Φόνισσας;

Αλεξανδρινό Κουαρτέτο του Lawrence Durrell

Τι καλύτερο να μας κρατήσει απασχολημένους από το χωρισμένο σε 4 μέρη έργο του Durrell με φόντο την Αλεξάνδρεια πριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τέσσερα διαφορετικά πρόσωπα, άλλες τόσες διαφορετικές οπτικές για την ίδια ιστορία. Χρόνος και όρεξη να υπάρχουν.

Ο Μικρός Πρίγκιπας του Antoine de Saint-Exupery

Κάθε βιβλιοθήκη που σέβεται τον εαυτό της πρέπει να έχει κι ένα αντίτυπο του Μικρού Πρίγκιπα. Δικαιολογίες του τύπου “είναι παιδικό βιβλίο” ή “το είχα διαβάσει πριν από χρόνια”, δε γίνονται δεκτές. Όσες φορές και να το πιάσεις στα χέρια σου, σε συγκινεί και σε μαγεύει και σου θυμίζει ότι «Όλοι οι μεγάλοι ήταν παιδιά πρώτα (αλλά λίγοι το θυμούνται)».  

Για ξεσκόνισε λοιπόν τη βιβλιοθήκη και το πατάρι σου! Σίγουρα όλο και κάποιο λογοτεχνικό διαμαντάκι θα ανακαλύψεις. Είναι η στιγμή να χωθούμε στα σκεπάσματα και τα βιβλία μας, παιδιά.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *