fbpx
Blog

8 από τα πιο ασυνήθιστα χριστουγεννιάτικα έθιμα σε όλον τον κόσμο

Πιο πολύ και από τα ίδια τα ασυνήθιστα έθιμα αυτό που με εξέπληξε είναι το πόσο διαδεδομένη είναι η γιορτή των Χριστουγέννων σε όλον τον κόσμο. Από το βορειότερο τμήμα της Ευρώπης μέχρι τον Καναδά, την Ινδία και τη Βενεζουέλα, τα Χριστούγεννα αποτελούν αγαπημένη γιορτή. Τα έθιμα προσαρμόζονται στην ιδιοσυγκρασία και τους μύθους του κάθε λαού, ακόμα και στο κλίμα της χώρας. Κοινά πάντως παραμένουν η ανυπομονησία των παιδιών για τα δώρα και το διάχυτο αίσθημα ζεστασιάς με τους δικούς μας ανθρώπους. Για να δούμε, όμως, πως επιλέγουν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα μερικές χώρες.

Στην Ουκρανία ανάμεσα στις μπάλες και τις γιρλάντες συναντάς κι ένα ασυνήθιστο, αλλά δημοφιλές στολίδι

Δεν είναι άλλο από τους ιστούς αράχνης. Ο μύθος λέει πως μια φτωχή οικογένεια δεν είχε με τι να στολίσει το δέντρο της. Όλο το βράδυ οι αράχνες εργάστηκαν σκληρά. Το πρωί η οικογένεια αντίκρυσε ιστούς που γρήγορα μετατράπηκαν σε χρυσό κι ασήμι. Έτσι, πλέον οι οικογένειες θεωρούν τους ιστούς ως καλοτυχία και συνηθίζουν να στολίζουν με αυτούς τα δέντρα. Για τις γωνίες του σπιτιού δε λέει κάτι.

Στην Καταλονία ο Άι Βασίλης έχει μια ασυνήθιστη μορφή

Συγκεκριμένα είναι ένας κορμός δέντρου ζωγραφισμένος με ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Η παράδοση θέλει τα παιδιά να φροντίζουν τον κορμό ως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Τον σκεπάζουν να παραμένει ζεστός και του αφήνουν παραδοσιακά γλυκά. Κάτω από την κουβέρτα κρύβουν οι γονείς τα δώρα, που τα παιδιά αποδίδουν στην φροντίδα του κορμού. Το τζάκι σε αυτήν την περίπτωση είναι μάλλον ο φόβος και ο τρόμος του συγκεκριμένου Άι Βασίλη.

Στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλα, το Καράκας, δε θα δεις τόσο πατινάζ τις γιορτινές μέρες, όσο διαδρομές με πατίνια

Αυτό που το κάνει ακόμα πιο αξιοσημείωτο είναι πως με αυτό το μέσο κατευθύνονται οι πιστοί στις πρωινές λειτουργείες των ημερών. Γι’ αυτό, μάλιστα, το σκοπό η οδική κυκλοφορία ξεκινά μετά τις οκτώ το πρωί. Παράλληλα, συνοδεύεται κι από ένα άλλο έθιμο. Τα παιδιά δένουν μια κλωστή στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού τους και αφήνουν την άλλη κλωστή να κρέμεται από το παράθυρο. Οι περαστικοί τραβούν την κλωστή για να τα ξυπνήσουν τις γιορτινές μέρες.

Στον Καναδά τα ταχυδρομεία παίρνουν φωτιά αυτές τις μέρες

Κι όχι δεν είναι για τις γιορτινές παραγγελίες, όπως μπορεί να φαντάζεστε. Τις συγκεκριμένες μέρες το ταχυδρομείο δημιουργεί ειδικούς ταχυδρομικούς κώδικες κατευθείαν για το σπίτι του Άι Βασίλη. Το συμβολικό όνομά τους είναι HOH OHO. Φροντίζουν μάλιστα να απαντούν οι ίδιοι στα γράμματα, γεμίζοντας τα παιδιά χαρά. Υπολογίζεται πως τα τελευταία 28 χρόνια πάνω από 15 εκατομμύρια παιδιά έχουν λάβει απάντηση.

Στη Νορβηγία καλό είναι να έχετε ολοκληρώσει με το σκούπισμα του σπιτιού έως την Παραμονή των Χριστουγέννων

Οι ντόπιοι τότε κρύβουν τις σκούπες τους για να μη τις βρουν οι μάγισσες και τις χρησιμοποιήσουν ως μεταφορικό μέσο. Έτσι, προφυλάσσουν -σύμφωνα με το μύθο- το σπίτι από τα κακά πνεύματα.

Στην Ινδία έχουν προσαρμόσει τα έθιμα στα τοπικά δεδομένα

Έτσι, αντί για έλατο, που δεν ευδοκιμεί στην περιοχή, στολίζουν συχνά μπανανιές ή μάνγκο. Ο Άι Βασίλης από την πλευρά του προτιμά το άλογο από τους ταράνδους.

Στη Βουλγαρία ακολουθούν κάποιους άγραφους κανόνες για το γιορτινό τραπέζι

Οι καλεσμένοι και τα διαφορετικά κυρίως πιάτα πρέπει να είναι σε μονό αριθμό. Το τραπέζι δεν περιλαμβάνει κρέας, αλλά γεμιστές πιπεριές, καρύδια και φρούτα. Για καλή σοδειά τοποθετούν ένα σιτάρι κάτω από το τραπεζομάντηλο. Μάλιστα, προς τιμήν των προγόνων δεν αδειάζουν το τραπέζι παρά το επόμενο πρωί. Έτσι, θα τους υποδεχτεί ένα γιορτινό γεύμα κατά τις βραδινές τους επισκέψεις.

Στη Δανία χρησιμοποιούν ένα πιο ευφάνταστο ημερολόγιο από αυτά που συναντάμε σε άλλες χώρες

Εκεί που οι Γερμανοί μετρούν τις μέρες με σοκολατάκια, οι Δανοί έχουν ετοιμάσει τηλεοπτικές σειρές με αυτή τη λειτουργία. Από το 1962 προβάλλεται από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι και την Παραμονή των Χριστουγέννων μία τηλεοπτική σειρά. Η πλοκή ακολουθεί μια σειρά αναπάντεχων γεγονότων που απειλούν τα Χριστούγεννα με την αναμενόμενη ευτυχή κατάληξη.

Καλά μας Χριστούγεννα, όπως κι αν επιλέξει ο καθένας να τα γιορτάσει. Κι αυτό το όμορφο χαμόγελο μη βιαστείτε να το ξεστολίσετε.

5
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *