Έχεις ξεμείνει από ιδέες για το τι να διαβάσεις; Ψάχνεις βιβλία που θα σου δώσουν τροφή για σκέψη; Τότε σου προτείνουμε να προσθέσεις μερικά βιβλία φιλοσοφίας στην TBR λίστα σου! Σύμφωνα με την UNESCO, η οποία έχει καθιερώσει την Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας κάθε τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, είναι σημαντικό να γιορτάζουμε την αξία που έχει η φιλοσοφία στην ζωή μας και το ρόλο που έχει παίξει στην εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης, τόσο για κάθε άτομο ξεχωριστά, όσο και για την κοινωνία ως σύνολο.
Για να σε βοηθήσουμε να ανακαλύψεις κι εσύ αυτή την κατηγορία, διαλέξαμε 7 βιβλία σύγχρονων φιλοσόφων που διαβάσαμε και ξεχωρίσαμε. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσεις διαβάζοντας Kant, Nietzsche ή Αριστοτέλη για να μάθεις περισσότερα για τη φιλοσοφία. Ανακάλυψε τις προτάσεις μας στην λίστα παρακάτω.
Θάνατον Δίδοναι του Jacques Derrida
Το πρώτο βιβλίο που σου προτείνουμε είναι το Θάνατον Δίδοναι του Jacques Derrida. Όπως μπορείς να καταλάβεις και από τον τίτλο, το συγκεκριμένο έργο ασχολείται με τον θάνατο και κυρίως με τη φράση “θάνατον δίδοναι”. Ο αφηγητής ξεκινά συζητήσεις με τον Πλάτωνα, τον Καντ, τον Κίρκεγκωρ, τον Χάιντεγγερ, τον Πάτοτσκα και τον Λεβινάς, και στη συνέχεια με τον Μπωντλαίρ και τον Κάφκα. Οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από έννοιες όπως η ευθύνη, η θυσία, αλλά και η θρησκεία, η οντολογία και η ηθική. Το βιβλίο αυτό είναι σίγουρα ένα πιο “βαρύγδουπο” ανάγνωσμα, που θίγει θέματα ίσως όχι πολύ ευχάριστα. Ωστόσο, αξίζει να του δώσεις μία ευκαιρία αν θες να ξεκινήσεις από κάπου με τη σύγχρονη φιλοσοφία.
Αναταραχή Φύλου της Judith Butler
Αυτή η λίστα δεν θα μπορούσε να σταθεί χωρίς μία αναφορά στην Judith Butler. Η Αμερικανίδα φιλόσοφος έχει συμβάλει σημαντικά με το έργο της στα πεδία του φεμινισμού, της queer θεωρίας, της πολιτικής φιλοσοφίας και της ηθικής. Το βιβλίο της Αναταραχή Φύλου είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα της σύγχρονης φεμινιστικής θεωρίας και των σπουδών φύλου. Η επιρροή του δεν περιορίστηκε στους ακαδημαϊκούς κύκλους, αλλά προκάλεσε έντονες συζητήσεις στον χώρο του φεμινιστικού, αλλά και του queer κινήματος. Μετά την επανάγνωση έργων που γράφτηκαν από άλλους συγγραφείς, η Butler συζητά και αναλύει θέματα όπως η σεξουαλικότητα, η επιθυμία, το φύλο και το σώμα. Σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα να το διαβάσεις, αν σε ενδιαφέρουν οι σπουδές φύλου ή αν θέλεις να διαβάσεις ένα απίστευτο έργο που έχει να προσφέρει κάτι σε όποι@ το επιλέξει.
Το Ερωτικό Φαινόμενο του Jean-Luc Marion
Το δεύτερο βιβλίο που σου προτείνουμε ασχολείται με τον έρωτα. “Τίποτα δεν έχει να πει σήμερα πια η φιλοσοφία για τον έρωτα, ή πολύ λίγα“, αναφέρει ο Jean-Luc Marion από την πρώτη κιόλας σελίδα του βιβλίου του. Καθώς ο ίδιος παρατήρησε αυτό το κενό, αποφάσισε να το καλύψει με το δικό του έργο και να σκεφτεί, να αναρωτηθεί για τον έρωτα. Στο έργο αυτό θα βρεις μια σειρά πρωτότυπων φιλοσοφικών στοχασμών για τον έρωτα, το σώμα και τον έρωτα στη φιλοσοφία, για το ψεύδος, το μίσος, τη ζήλια, την ερωτική επιθυμία, τον πόθο, την ικανοποίηση, τη φιλία, τον Θεό.
Θρησκεία για Άθεους του Alain de Botton
Ο Alain de Botton είναι ένας από τους αγαπημένους μας σύγχρονους φιλοσόφους. Ίσως το όνομα του να σου φαίνεται γνώριμο, καθώς είναι ο ιδρυτής του project School of Life. Μέσω αυτού, ο Alain de Botton άρχισε να εκδίδει και κάποια από βιβλία του. Ένα από τα αγαπημένα μας είναι το Θρησκεία για Άθεους, που όπως καταλαβαίνεις και από τον τίτλο ασχολείται με την θρησκεία. “Κι αν όσα υποστηρίζουν οι θρησκείες δεν είναι απολύτως αληθή, ούτε όμως καθαρές ανοησίες;”. Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που θέτει ο συγγραφέας και προσπαθεί να δώσει απαντήσεις καθ’όλη τη διάρκεια του βιβλίου. Όπως αναφέρεται και στο οπισθόφιλλο του βιβλίου “Συνδυάζοντας ένα αίσθημα βαθύτατου σεβασμού με την απουσία πίστης, ο Ντε Μποττόν προτείνει να αναζητήσουμε στις θρησκείες διορατικές σκέψεις, προκειμένου μεταξύ άλλων”.
Περί του Κοινωνικού Status του Alain de Botton
Όπως είπαμε και παραπάνω, ο de Botton έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Και για καλή μας τύχη έχει γράψει αρκετά βιβλία τα οποία αγαπάμε να προτείνουμε. Σε αυτό το έργο με τίτλο Περί του Κοινωνικού Status, ο de Botton ασχολείται με την κοινωνία και τις κοινωνικές προσδοκίες, τις γνώμες των άλλων και το πώς μας επηρεάζουν, τις ζωές μας ως άτομα και ως μέλη της κοινωνίας. “Η ζωή των ενηλίκων καθορίζεται από δύο μεγάλες αγάπες. Η ιστορία της πρώτης -του έρωτα που αναζητάμε- είναι πασίγνωστη και έχει αναλυθεί διεξοδικά. Της δεύτερης -της αγάπης που ζητάμε από τον κόσμο μας- είναι πολύ πιο κρυφή και επώδυνη. Κι όμως, η ανάγκη μας γι’ αυτή τη δεύτερη αγάπη είναι εξίσου περίπλοκη και σημαντική“, αναφέρει ο συγγραφέας. Ένα έργο που σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα, αν σε νοιάζει και σένα τι γνώμη έχουν οι άλλοι για σένα.
Πώς να ανησυχούμε λιγότερο για τα χρήματα του John Armstrong
Όλ@ μας λίγο πολύ έχουμε ακούσει σε κάποια φάση της ζωής μας το κλασικό “τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία”. Είναι όμως στην πραγματικότητα έτσι; Η σχέση μας με τα χρήματα είναι κάτι που μας απασχολεί σε όλη μας τη ζωή, κι όμως δεν είναι εύκολο να την διαχειριστούμε. Ο Armstrong θεωρεί πως όλα τα βιβλία που έχουν ασχοληθεί με το θέμα μέχρι τώρα, είτε ασχολούνται με το πώς μπορεί να βγάλεις περισσότερα, είτε με το πως μπορείς να ζήσεις με λιγότερα. Έτσι, αποφασίζει να ανατρέψει αυτές τις προσεγγίσεις και να ερευνήσει τη σχέση μας με τα χρήματα και το νόημα που τους δίνουμε. Θέτει νέες ερωτήσεις και μας καλεί να αναθεωρήσουμε αυτό το ζήτημα.
Η νέα πάλη των τάξεων του Slavoj Zizek
Αν είσαι άτομο που θέλει να είναι up-to-date με τα πολιτικά γεγονότα, τότε πρέπει σίγουρα να διαβάσεις αυτό το βιβλίο. O Zizek αναλύει την σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη και μιλά για θέματα όπως τη μαζική μετανάστευση προσφύγων και την ισλαμική τρομοκρατία. Υποστηρίζει πως οι κρίσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα μιας νέας πάλης των τάξεων. Ασκεί σκληρή κριτική στις δυτικές καπιταλιστικές κυβερνήσεις και συνδέει τα γεγονότα ένα προς ένα. Όπως ο ίδιος αναφέρει, “Έχουμε δικαίωμα να διατηρήσουμε και να υπερασπιστούμε τον δυτικό τρόπο ζωής μας και τις ευρωπαϊκές αξίες μας, αλλά δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να διαιρούμε τον κόσμο ανάμεσα σε εκείνους που επιτρέπεται και σε εκείνους που δεν επιτρέπεται να έχουν μερίδιο σε αυτόν. Αλλιώς, μακροπρόθεσμα, είμαστε καταδικασμένοι.”
5