fbpx
#ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙBlog

7 θετικά περιβαλλοντικά νέα εν μέσω πανδημίας

Δεν είστε εδώ για να διαβάσετε ένα ακόμα άρθρο για τις πρωτοφανείς συνθήκες με τις οποίες μας έφερε αντιμέτωπους αυτή η πανδημία. Είστε εδώ για να μοιραστείτε την ελπίδα μας ότι έστω κάτι καλό βγήκε από όλη αυτήν τη δύσκολη κατάσταση. Όσο εμείς τηρούμε τα μέτρα και περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας, η φύση παίρνει ένα από καιρό απαραίτητο διάλειμμα. Τελευταία όλο και πιο συχνά φτάνουν στα αφτιά μας ειδήσεις για ζώα που περιπλανιούνται στους έρημους δρόμους και για περιορισμό της μόλυνσης. Φτιάξαμε, λοιπόν, μια λίστα με όλα αυτά τα ευχάριστα για το περιβάλλον νέα, που μας γεμίζουν αισιοδοξία.

Στο Νέο Δελχί μπορούν επιτέλους να εισπνεύσουν καθαρό αέρα

Η πρωτεύουσα της Ινδίας βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή με τις πιο μολυσμένες πρωτεύουσες παγκοσμίως. Έχει υπολογιστεί ότι 80 θάνατοι καθημερινά σχετίζονται με τη μόλυνση. Τα μέτρα που πάρθηκαν στα τέλη Μαρτίου για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού έχουν μειώσει τις δραστηριότητες και τις μετακινήσεις των κατοίκων στο ελάχιστο. Μερικές εβδομάδες μετά, οι κάτοικοι ξύπνησαν σε ένα πρωτόγνωρα καθαρό τοπίο, με την ατμοσφαιρική ρύπανση να έχει μειωθεί κατά 70% σε σχέση με πέρυσι. Φαινόμενο που έχει σώσει 77.000 ζωές σε ένα μήνα!

Τα Ιμαλάια είναι πλέον ορατά από μακρινές πόλεις

Μία θέα που δεν είχαν αντικρίσει για δεκαετίες επεφύλασσε στους κατοίκους της Τζαλαντάρ η βελτίωση των ατμοσφαιρικών συνθηκών. Η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται 200 χιλιόμετρα μακριά από την οροσειρά των Ιμαλαΐων. Μέχρι και πριν τον εγκλεισμό οι κάτοικοι δε μπορούσαν να δουν παρά ένα γκρίζο νέφος να απλώνεται πάνω από τις στέγες τους. Πλέον μας μεταφέρουν ενθουσιασμένοι ότι μπορούν να απαθανατίσουν τις χιονισμένες κορυφές της.

7 θετικά περιβαλλοντικά νέα εν μέσω πανδημίας
thetimes.co.uk

Τα κανάλια της Βενετίας ξαναβρήκαν το χρώμα τους

Η Ιταλία είναι ίσως η χώρα της Ευρώπης που επλήγη περισσότερο από την πανδημία και συνεχίζει να βιώνει τις βαρύτατες συνέπειές της. Ακριβώς αυτή τη στιγμή είναι που έχει ανάγκη από θετικές ειδήσεις και ελπίδα. Η εικόνα των καταγάλανων νερών της Βενετίας ίσως να προσφέρει ένα αμυδρό χαμόγελο. Η πανίδα, που τόσο καιρό ήταν αθέατη, λόγω της μόλυνσης και η επιστροφή των κύκνων μας γεμίζουν αισιοδοξία.

Χιλιάδες θαλάσσιες χελώνες κατά μήκος των ινδικών ακτών

Δεν αναφερόμαστε σε οποιεσδήποτε χελώνες, αλλά στις θαλάσσιες χελώνες Ridley που έχουν ανακηρυχθεί ως είδος υπό εξαφάνιση. Ο κατ’ οίκον περιορισμός στην Ινδία επέτρεψε σε 70.000 από αυτές να καταλάβουν ανενόχλητες τις ακτές και να αφήσουν τα αυγά τους. Με την απουσία τουριστών, που συνέρεαν να απολαύσουν το θέαμα, οι χελώνες βρήκαν την ευκαιρία για πρώτη φορά να βγουν στο φως της ημέρας.

7 θετικά περιβαλλοντικά νέα εν μέσω πανδημίας
theyucatantimes.com

«Παρέλαση» ζώων στα αστικά κέντρα

Όσο όλοι εμείς περιοριζόμαστε στο σπίτι, τόσο τα ζώα διευρύνουν τις διαδρομές τους και εξερευνούν τις πόλεις. Σκηνές σαν βγαλμένες από τη «Μαδαγασκάρη» ακολουθούν τρεις πιγκουίνους να κατηφορίζουν τους άδειους δρόμους του Κέιπ Τάουν. Ένας ρινόκερος φαίνεται πως ελέγχει την τήρηση του κατ’ οίκον περιορισμού «περιπολώντας» στο Νεπάλ. Στη Μουμπάι μία μαϊμού κάνει κόλπα στα μπαλκόνια, ενώ την ίδια στιγμή δελφίνια πλησιάζουν τις ακτές της. Το Βανκούβερ επισκέφτηκαν μετά από δεκαετίες οι φάλαινες όρκες, τώρα που η ανθρώπινη δραστηριότητα στη θάλασσα έχει μειωθεί. Ένας αγριόχοιρος άφησε τους λόφους για να επισκεφθεί την πόλη της Βαρκελώνης.

Τα ζώα διασκεδάζουν, όσο εμείς λείπουμε

Πέρα από τις βόλτες, μερικά ζώα φαίνεται να το “γλεντάνε” λίγο παραπάνω με την απουσία μας. Στην Ουαλία ένα κοπάδι πρόβατα ξεστράτισε και βρέθηκε σε μια παιδική χαρά. Αφού εξερεύνησε τα παιχνίδια, έδειξε προτίμηση στη ρόδα. Στο Shedd Aquarium του Σικάγο μερικοί πιγκουίνοι βρήκαν ευκαιρία να εξοικειωθούν με το χώρο και να γνωρίσουν τα άλλα είδη του ενυδρείου.

7 θετικά περιβαλλοντικά νέα εν μέσω πανδημίας
timeout.com

Η ηχορύπανση έδωσε τη θέση της σε ήχους της φύσης

Στο Παρίσι οι κάτοικοι ακούνε πλέον κελαηδήματα αντί για κόρνες. Οι φάλαινες, λένε οι επιστήμονες, επικοινωνούν περισσότερο μεταξύ τους τώρα που δεν τους διακόπτουν ήχοι πλοίων. Σε ένα συμβολικό επίπεδο οι ανάγκες της φύσης «ακούγονται» πιο καθαρά από ποτέ.

Τώρα που είδαμε πως η φύση άνθισε με την απουσία μας, ας προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τις θετικές αλλαγές και κατά την παρουσία μας.

4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *