Το περίμενες ότι θα ερχόταν αυτή εδώ η στιγμή, 23 χρόνια μετά από τη πρώτη αυτή ταινία που άλλαξε τα δεδομένα για το κινηματογραφικό sci-fi genre, και θα μιλάμε για το Matrix 4, κοινώς The Matrix Resurrections; Το franchise αυτό όχι μόνο άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά μας έκανε να αναρωτιόμαστε αν τελικά αυτό που ζούμε είναι η πραγματικότητα ή το Matrix – μια προσομοίωση δηλαδή της πραγματικότητας.
Θεωρώ δεδομένο ότι πριν βγει το The Matrix Resurrections έχεις δει και τις τρεις προηγούμενες ταινίες
Πρόκειται για το original The Matrix του 1999 και τα δύο επόμενα sequel, που στη πραγματικότητα είναι μια ταινία χωρισμένη σε δύο μέρη, τα The Matrix Reloaded και The Matrix Revolutions που κυκλοφόρησαν το 2003. Αν δεν τα έχεις δει, και δεν έχεις ιδέα για τι μιλάμε, κάνε αυτό το δώρο στον εαυτό σου πριν τα Χριστούγεννα. Αν όχι για εμένα, καν’το τουλάχιστον για τον Keanu.
Περνάω κατευθείαν στους 7 λόγους που μετράμε αντίστροφα για τo Τhe Matrix Resurrections
Για Το Trailer
Ξεκινάω με το trailer του Matrix Resurrections, μιας και πάνω σε αυτό θα πούμε και όλα τα υπόλοιπα. Το trailer κυκλοφόρησε στο CinemaCon τον Αύγουστο και δεν άργησε να κυκλοφορήσει και στο YouTube από την Warner Bros τον Σεπτέμβριο. Βέβαια, η ίδια εταιρεία είχε φροντίσει να κάνει το απαραίτητο tease με μια πολύ καλοδουλεμένη σελίδα. Κι ενώ εμείς είχαμε ήδη high hopes, ήρθε και το trailer να μας επιβεβαιώσει. Υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσε να χωρέσει σε ένα σχεδόν τρίλεπτο trailer ένα τυπικό story line. Ωστόσο, αυτά που μας δείχνει είναι τόσα, ώστε να αυξηθούν τα ερωτηματικά μας και φυσικά η αγωνία μας. Για να σε προλάβω, προφανώς, αν είσαι fanμ έχεις μια ιδέα, αλλά ακόμα και στο IMDB θα δεις ένα «The plot is currently unknown».
Για τη Lana Wachowski
Πριν μιλήσουμε περισσότερο για τη πλοκή, ας δούμε τη περίπτωση της Lana Wachowski. Η ίδια ανέφερε στο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας στο Βερολίνο κάποια πράγματα πίσω από την επιλογή της να «αναστήσει» το Matrix και τους χαρακτήρες της Neo και Trinity. Μαζί με την αδερφή της, Lilly Wachowski, δημιούργησαν όλους τους χαρακτήρες της αρχικής ταινίας του 1999. Στη συνέχεια είχαν μια κοινή πορεία με ταινίες όπως το Cloud Atlas, το Jupiter Ascending και δημιούργησαν μαζί και τη γνωστή σειρά στο Netflix, το Sense8. Δούλευαν ασταμάτητα όπως αναφέρει η ίδια, ενώ στην ερώτηση που λάμβαναν διαρκώς για το αν θα υπήρχε ξανά στη μεγάλη οθόνη ο Neo και η Trinity η απάντησή τους ήταν κατηγορηματικά αρνητική.
Έπειτα από το θάνατο των γονιών της, η Lana αποφάσισε πως ήθελε να επαναφέρει στη ζωή τους χαρακτήρες αυτούς που με τόσο αγάπη δημιούργησε. Μια απόφαση που πήρε μόνη της, και σίγουρα αντικατοπτρίζει και την ουσία πίσω από το όνομα του Matrix Resurrection. Και γράφοντας αυτή τη πρόταση σκέφτομαι: Μήπως σημαίνει κάτι το γράμμα R για τη δεύτερη λέξη κάθε επόμενης ταινίας ή απλά τα σκέφτομαι όλα περισσότερο απ’όσο θα έπρεπε;
Για την πλοκή
Ο Thomas A. Anderson (Keanu Reeves) είναι ένας άντρας που ζει δύο ζωές. Την ημέρα είναι ένας μέσος προγραμματιστής υπολογιστών και τη νύχτα ένας hacker γνωστός ως Neo. Ο Neo πάντα αμφισβητούσε την πραγματικότητά του, μέχρι που μια νύχτα τον προσεγγίζει ένας άντρας, ο Morpheus. Εκείνος χαρακτηρίζεται ως τρομοκράτης, και του δίνει τις επιλογές της αλήθειας ή του ψέματος. Ως επαναστάτης ενάντια στις μηχανές, ο Neo πρέπει να αντιμετωπίσει τους πράκτορες: πανίσχυρα προγράμματα υπολογιστών που στοχεύουν στην εξάλειψη του ανθρώπινου είδους. Όλα καλά μέχρι εδώ; Αυτή ήταν και η εισαγωγή του πρώτου Matrix που είδαμε ποτέ, and the rest is history.
Και τώρα; Τώρα με αυτό το ολιγόλεπτο trailer που μας ανοίγει σταδιακά την πόρτα ενός ίσως 7ου Matrix, βλέπουμε έναν Neo, πίσω στην «πραγματικότητα». Ο ίδιος συναντά έναν ψυχολόγο, ο οποίος του αναφέρει χαρακτηριστικά πως μάλλον είναι τρελός. Βλέπουμε διάσπαρτα μπλε χαπάκια και παρατηρούμε προσεκτικά πως ο Neo και η Trinity (Carrie-Anne Moss) δεν αναγνωρίζονται. Βλέπουμε κάποιους νέους χαρακτήρες, βλέπουμε κάποια γνώριμα σκηνικά και κάνουμε διάφορες σκέψεις.
Για τον Neo και την Trinity
Neo και Trinity, Keanu και Carrie-Anne. Τι γίνεται ακριβώς; Στο τέλος του The Matrix Revolutions φαίνεται πως η Trinity έχει πεθάνει και ο Neo έπειτα από τη συμφωνία που έκανε με τις μηχανές, παραδίδει ψυχή και πνεύμα εκεί. Κάτω από ποιο πρίσμα, λοιπόν, «ανασταίνονται»; Είναι πραγματικά εκεί η Trinity; Και πώς όλη αυτή η νέα σύγχρονη ζωή τους ξαναφέρνει κοντά; Δεν γίνεται να μην αναφέρω πως όσο εντάξει κι αν είμαι με το γεγονός πως μόνο ο Reeves και η Moss επιστρέφουν από το προηγούμενο καστ, λείπει αυτό το feeling που θα είχα αν υπήρχε και ο Laurence Fishburne ως Morpheus, αλλά και ο εξαιρετικός Hugo Weaving ως Agent Smith ή αλλιώς ο ιός που εξαπλώθηκε στο κόσμο του Matrix και του Zion, της τελευταίας ανθρώπινης πόλης στη Γη.
Για τους νέους χαρακτήρες
Εδώ κολλάει το ο παλιός είναι αλλιώς, αλλά ο νέος είναι ωραίος. Το trailer του Matrix Resurrections μάς εισάγει επιδερμικά σε έναν φανερά νεότερο Morpheus, που ακόμα δεν ξέρουμε τη πραγματική του σχέση με τον original. Ο νέος Morpheus (Yahya Abdul-Mateen II) δίνει εκ νέου την επιλογή της κόκκινης ή της μπλε κάψουλας στον Neo. Εκείνος διαλέγει και πάλι τη κόκκινη. Στη συνέχεια φαίνεται πως ξεκινούν την ίδια περίπου μορφή πάλης που έκανε και τότε ο original με τον Neo. Βλέπουμε τον Neil Patrick Harris στο ρόλο του ψυχολόγου του Neo, ενώ αργότερα στο trailer βλέπουμε μια κοπέλα απροσδιόριστου ρόλου με μπλε μαλλιά να έχει ένα τατουάζ λαγού και να ζητάει από τον Neo να την ακολουθήσει.
Ακολουθούν διάφορες σκηνές δράσεις και στο τέλος του trailer ένας νεαρός άνδρας λέει στον Neo πως μετά από τόσα χρόνια είμαστε πίσω εκεί που ξεκίνησαν όλα-δηλαδή στο Matrix. Αρκετά catchy ατάκα για να ολοκληρώσεις ένα trailer κι εμείς να σκεφτόμαστε: «Τι; Αυτό ήταν;»
Για τα οπτικά εφέ και τις μάχες
Αν κανένας από τους προηγούμενους λόγους δεν σε έχει κάνει ήδη να μετράς αντίστροφα, σίγουρα αυτή η εξέλιξη των ειδικών εφέ στη μεγάλη οθόνη θα κάνει το Matrix Resurrections μια νέα ταινία από μια άλλη διάσταση. Αν ήταν το 1999 τόσο μπροστά -που όντως ήταν- και μόνο αυτή η μικρή γεύση που μας δίνει το trailer είναι αρκετή για να καταλάβουμε πως αυτό που θα δούμε θα είναι κάτι μεγάλο. Οι επικές μάχες μηχανών ήταν πρωτόγνωρο θέαμα στις αρχές του 2000 και ταυτίστηκαν 100% με το συγκεκριμένο franchise. Από τον τρόπο που ο Neo αποφεύγει και ρίχνει τις σφαίρες, έως τα slow motion jumps από γέφυρες σε φορτηγά και ταράτσες, μέχρι και τις λεπτομέρειες γύρω από την εικονική κατασκευή του Matrix, της Zion και της πόλης των μηχανών.
Σίγουρα δεν περιμένεις από μια ταινία σαν το Matrix, που έτσι κι αλλιώς θα είναι ένα σύγχρονο θέαμα και το 2030 και το 2040, να σε εκπλήξει μόνο με τα ειδικά εφέ. Ωστόσο, αυτό το κάτι παραπάνω από την ταινία που έθεσε τόσο ψηλά τον πήχη του sci-fi, το θέλεις.
Για την αναβίωση των σκέψεων γύρω από τη πραγματικότητα
Τελικά απάντηση έχουμε; Βρισκόμαστε στο Matrix; 22 χρόνια μετά τη πρώτη προβολή του The Matrix, γίνονται πολλά TEDx και συζητήσεις στο YouTube γύρω από τη σκέψη ότι μπορεί να ζούμε σε προσομοίωση. Αυτή η δυστοπική πραγματικότητα που δημιούργησαν οι Wachowski, της καταβολής των ανθρώπων από τις μηχανές και την τεχνολογία, έρχεται να συναντήσει την προσθήκη που ονομάζουμε Ιnternet. Λέξη οριακά άγνωστη το 1999 από την πλειοψηφία του πληθυσμού, και πολύ εύστοχα το trailer του The Matrix Resurrections προδίδει με μια σκήνη σε ένα ασανσέρ, όπου άνθρωποι κρατάνε το κινητό τους στο χέρι κοιτώντας το επίμονα, ότι το Ιnternet δεν θα μείνει στην απ’έξω. Σε μια εποχή που το να μην έχεις κινητό τηλέφωνο θεωρείται σχεδόν ανήκουστο, το Matrix κατά κάποιο τρόπο έχει προβλέψει συμβολικά αυτή την επιρροή που ασκεί σε όλους μας η τεχνολογία.
Ξαναβλέποντας όλη την τριλογία, θυμήθηκα πολλές λεπτομέρειες που είχα ξεχάσει και σκέφτηκα πόσο πολύ ανυπομονώ να βγει η τέταρτη ταινία. Ωστόσο, συνειδητοποίησα πως ποτέ δεν έφυγε από το μυαλό μου το πόσο ξεχωρίζει μέσα σε όλες τις sci-ci ταινίες το Matrix, κυρίως γι’αυτή την εναλλακτική πραγματικότητα που με τόσο εκλεπτυσμένο τρόπο σε κάνει να αμφισβητείς. Στο τέλος, όμως, η επιλογή είναι δική σου.
3