Τα περιβαλλοντικά θέματα και η βιωσιμότητα βρίσκονται στην επικαιρότητα τώρα όσο ποτέ άλλοτε και όχι άδικα. Οι λύσεις για να χρησιμοποιήσεις ξανά κάποια υλικά και αντικείμενα είναι ατελείωτες. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την τέχνη. Η τέχνη από ανακυκλώσιμα υλικά είναι μια νέα ένδειξη ευαισθητοποίησης και σεβασμού προς το περιβάλλον. Έτσι, τα αποτελέσματά της, εκτός από φιλικά προς το περιβάλλον, είναι και αρκετά ενδιαφέροντα.
Ας γνωρίσουμε κάποιους καλλιτέχνες που ασχολούνται ενεργά με αυτού τους είδους την τέχνη και την κάνουν γνωστή σε όλον τον πλανήτη:
Guerra de la Paz
Guerra de la Paz είναι το όνομα μιας ομάδας Κουβανέζων καλλιτεχνών των Alain Guerra και Neraldo de la Paz που εργάζονται στο Μαϊάμι. Τα υλικά των έργων τους προέρχονται κατά κύριο λόγο από ανακυκλωμένα ρούχα. Μέσα από αυτά τα ρούχα δίνουν μορφή σε πολύχρωμες φιγούρες και αγάλματα με έμπνευση από αρχαιολογικά ευρήματα. Θέλουν, έτσι, να περάσουν κοινωνικά, ιστορικά και περιβαλλοντικά μηνύματα.
Ptolemy Erlington
Η τέχνη του Erlighton έχει ως σκοπό να αναδείξει την καταστροφή που έχει προκληθεί στον πλανήτη από την χρήση μη βιώσιμων πηγών και επικεντρώνεται στην επιρροή που έχει αυτή η κατάχρηση στο περιβάλλον. Τα υλικά της τέχνης του είναι αντικείμενα που έχει βρει πεταμένα, όπως καρότσια, μεταλλικά κομμάτια ρόδες αυτοκινήτων. Κανείς δε θα πίστευε ότι υπάρχει πλέον κάποια χρησιμότητα σε αυτά, ωστόσο για τον ίδιο αποτελούν έμπνευση.
Yuken Teruya
Ο Ιάπωνας καλλιτέχνης Yuken Teruya χρησιμοποιεί την Ιαπωνική τέχνη Kirigami και επαναχρησιμοποιούμενα υλικά για να δείξει το πρόβλημα πίσω από τις καταναλωτικές συνήθειες μας. Ένα από τα πιο γνωστά του έργα είναι η δημιουργία δέντρων κάτω από σακούλες και περιτυλίγματα γνωστής εταιρείας fast-food. Στόχος του είναι να αμφισβητήσει τον γρήγορο τρόπο ζωής και να υπενθυμίσει πως τα μικρά πράγματα αξίζουν.
Tim Noble και Sue Webster
Ο Tim Noble και η Sue Webster είναι ένα συνεργατικό δίδυμο καλλιτεχνών που δημιουργεί ανατρεπτικά έργα ενάντια στο φυσιολογικό και στο συνηθισμένο. Βασική τους έμπνευση αποτελεί η πανκ σκηνή. Τα γλυπτά της σκιάς είναι τα πιο γνωστά έργα τους, τα οποία αν τα δεις χωρίς να πέφτει πάνω τους φως σού φαίνονται απλά σαν μια σωρός σκουπιδιών. Αν τα δεις, όμως, λουσμένα με φως θα δημιουργήσουν μέσα από τις σκιές τους διάφορες φιγούρες και σκηνές.
Michelle Reader
Από το 1997, η Michelle Reader ασχολείται με την ανακυκλώσιμη τέχνη. Δημιουργεί κατά βάση γλυπτά από μηχανικά υλικά που βρίσκει στα σκουπίδια, όπως συστήματα ρολογιών και παιχνιδιών. Η ίδια υποστηρίζει πως θέλει να χρησιμοποιεί “άχρηστα” πράγματα, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στη χωματερή, και να τους δίνει ξανά ζωή.
Nick Gentry
Ο Βρετανός καλλιτέχνης έχει εμπνευστεί από τον καταναλωτισμό, την κυβερνοκουλτούρα και την τεχνολογία. Τα υλικά του συμπεριλαμβάνουν όλα εκείνα τα αντικείμενα της τεχνολογίας που έχουμε ξεχάσει: VHS κασέτες, δισκέτες, φιλμ κ.α. Με αυτά δημιουργεί διάφορες φιγούρες και πορτραίτα. Μέσα από το έργο του αποφεύγει να προσδιορίσει ηλικία, φύλο και φυλή, ώστε να δώσει ο καθένας από εμάς την δική του ερμηνεία.
Derek Gores
Ο Derek Gores είναι ένας εικονογράφος που ασχολείται με την τέχνη του κολάζ, την οποία δημιουργεί μέσα από χρησιμοποιημένα χαρτιά, περιοδικά, εφημερίδες, χάρτες και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά. Οι εικόνες που παρουσιάζει έχουν αρκετό χρώμα και τις χαρακτηρίζει σουρεαλιστικές. Αν δεις ένα έργο του από μακριά, θα δεις στο σύνολο κυρίως φιγούρες εμπνευσμένες από την μόδα και το σχέδιο. Αν, όμως, πλησιάσεις πιο κοντά θα δεις μικρότερα κομμάτια με στίχους, λέξεις, εικόνες από τα υλικά που χρησιμοποίησε για να φτιάξει το έργο.