fbpx
BlogTravel

5+1 από τα πιο εντυπωσιακά ηφαίστεια στον κόσμο

Αν κάτι μας έχει λείψει περισσότερο -μετά τις αγκαλιές- τον τελευταίο αυτό χρόνο είναι τα μακρινά ταξίδια. Η κρυφή μας απόλαυση έχει γίνει να περνάμε ατέλειωτες ώρες σε ταξιδιωτικές ιστοσελίδες. Όσο ο καιρός περνάει, οι αναζητήσεις μας γίνονται πιο εξειδικευμένες και απαιτητικές. Η τελευταία μας εμμονή αφορά τα ηφαίστεια ανά τον κόσμο με την άγρια ομορφιά τους. Είτε προσεγγίσιμα, είτε θαυμαστά από απόσταση -ανάλογα με την ηφαιστειακή τους δραστηριότητα- παραμένουν όλα τους εντυπωσιακά.

1. Kelimutu Volcano, Ινδονησία

5+1 από τα πιο εντυπωσιακά ηφαίστεια στον κόσμο
express.co.uk

Το Kelimutu με 1.639 μέτρα ύψος σίγουρα δεν είναι από τα πιο επιβλητικά ηφαίστεια της λίστας. Οι τρεις λίμνες, όμως, που φιλοξενεί στους κρατήρες του του εξασφαλίζουν μία θέση σε αυτή. Μάλιστα, χάρη σε κάποιες χημικές αντιδράσεις που σχετίζονται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα αλλάζουν χρώματα διαρκώς. Μπλε, σμαραγδί και κόκκινα νερά εναλλάσσονται χαρίζοντας ένα μαγευτικό τοπίο. Οι ντόπιοι αποδίδουν αυτές τις χρωματικές αλλαγές στη διάθεση των πνευμάτων που κατοικούν εκεί.

2. Mount Teide, Ισπανία

5+1 από τα πιο εντυπωσιακά ηφαίστεια στον κόσμο

Η Ισπανία, και συγκεκριμένα οι Κανάριοι νήσοι, έχουν να καμαρώνουν για το τρίτο πιο ψηλό ηφαίστειο στον κόσμο. Η επιβλητική του φυσιογνωμία έκανε, όπως είναι αναμενόμενο,  τους αυτόχθονες να του αποδίδουν μυθικές ιδιότητες, αντίστοιχες με του Ολύμπου. Πλέον τα τελεφερίκ προσφέρουν ακαταμάχητη θέα στους εκατομμύρια τουρίστες που το επιλέγουν ως ταξιδιωτικό προορισμό κάθε χρόνο. Το 2016 μάλιστα άγγιξε τον αριθμό ρεκόρ των σχεδόν 4.080.000 επισκέψεων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η UNESCO το ανακήρυξε τοπίο παγκόσμιας κληρονομιάς, εδώ και πλέον μια δεκαετία.

3. Mount Kilimanjaro, Τανζανία

5+1 από τα πιο εντυπωσιακά ηφαίστεια στον κόσμο
Natural World Safaris

Αγαπημένη τοποθεσία ορειβατών, φωτογράφων και γενικώς φυσιολατρών, το Kilimanjaro δε θα μπορούσε με τίποτα να λείπει από τη λίστα. Τα 5.895 μέτρα του το κατατάσσουν στην πρώτη θέση με τα ψηλότερα βουνά της Αφρικής. Έχουν περάσει 360.000 χρόνια από την τελευταία του έκρηξη. Ένα βιβλίο εντυπώσεων σε ένα ξύλινο κουτί περιμένει στην κορυφή τους τολμηρούς ορειβάτες. Ανάμεσά τους υπήρξε κι ένας 87χρονος Γάλλος, ο γηραιότερος μέχρι στιγμής ορειβάτης του βουνού. Στην ανάβαση συναντά κανείς από τροπικά δάση μέχρι αλπικές ερήμους και βάλτους.

4. Eyjafjallajökull,  Ισλανδία

Geographical Magazine

Η Ισλανδία μετρά πάνω από 30 ηφαίστεια, με τα περισσότερα ενεργά. Το Eyjafjallajökull -φαινομενικά ακίνδυνο με την παγωμένη όψη του- σημείωσε την τελευταία έκρηξη μόλις δέκα χρόνια πριν. Στην Ευρώπη έγινε γνωστό, όταν τα σύννεφα στάχτης που δημιούργησε καθήλωσαν χιλιάδες αεροπλάνα στο έδαφος για πέντε μέρες. Προσεγγίζεται οδικώς με εκπαιδευμένο οδηγό και από διαμορφωμένες διαδρομές.

5. Mayon Volcano, Φιλιππίνες

zenrooms.com

Μπορεί να μην είναι το πιο ψηλό, αλλά σίγουρα είναι από τα πιο συμμετρικά ηφαίστεια στον κόσμο. Προσφάτως εντάχθηκε κι αυτό με τη σειρά του στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η ηφαιστειακή του δραστηριότητα την τελευταία δεκαετία έχει αναγκάσει πολλές γύρω περιοχές σε εκκένωση. Η τοπική μυθολογία θέλει το ηφαίστειο ως κατοικία του θεού τους και αποθήκη της ιερής φωτιάς τους.

6. Mount Fuji, Ιαπωνία

Πόλος έλξης για τους ταξιδιώτες αποτελεί το υψηλότερο και συμμετρικότερο ηφαίστειο της Ιαπωνίας νοτιοδυτικά του Τόκιο, το Fuji. Είναι μάλιστα σύμβολο της περιοχής και πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες. Στην καλλιτεχνική του αξία έρχεται να προστεθεί και η πνευματική του σημασία, αφού προσκυνείται σαν ναός. Προσφέρεται για ορειβασία και σκι.  

Μετά τις ροζ λίμνες και τα ηφαίστεια ο πήχης έχει ανέβει ψηλά. Ποιο θα είναι άραγε το επόμενο φυσικό τοπίο που θα κερδίσει το ενδιαφέρον μας;

5
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *