fbpx
#ΜΕΝΟΥΜΕΣΠΙΤΙCinemaTFCinema

Ταινιοθήκη Καραντίνας vol.44: (500) Days of Summer

Αν βάλουμε κάτω να μετρήσουμε τις ρομαντικές ταινίες του Hollywood όπου ένας έρωτας πάει μια χαρά μέχρι να χαλάσει ανεπανόρθωτα και να καταλήξει σε έναν δακρύβρεχτο χωρισμό, θα χρειαστούμε πολλές μέρες καραντίνας. Δεν έχουμε σκοπό να κάνουμε κάτι τέτοιο. Πόσες από αυτές τις ταινίες όμως θυμάστε να βάζουν τον άνδρα στο προσκήνιο; Το (500) Days of Summer (2011) του Mark Webb δεν είναι ένα ακόμα chick-flick. Μάλιστα, αν είναι να δανειστούμε τον όρο, θα λέγαμε πως είναι ένα anti-chick flick. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για μια από τις ελάχιστες, αξιόλογες ρομαντικές (;) κομεντί της περασμένης δεκαετίας.

Ο Tom (Gordon-Levitt) είναι ένας επίδοξος αρχιτέκτονας που κερδίζει τα προς το ζην ως συγγραφέας ευχετήριων καρτών. Μετά από τη συνάντηση του με την καινούρια γραμματέα του αφεντικού του, τη Summer (Deschanel), ο Tom ανακαλύπτει ότι έχουν πολλά κοινά όπως παρόμοιο γούστο στην μουσική και στις τέχνες. Αυτό έχει ως κατάληξη, o Tom να πιστεύει πως η Summer είναι η αδερφή ψυχή του. Δυστυχώς για τον Tom, η Summer βλέπει την αληθινή αγάπη ως παραμύθι και δεν ψάχνει για ρομαντισμό. Απτόητος από την στάση της απέναντι στις σχέσεις, ο Tom προσπαθεί να την πείσει πως πρέπει να είναι μαζί.

500_days_of_summer

Τι κάνει το (500) Days of Summer διαφορετικό;

Πόσες φορές ο χωρισμός στις ταινίες προβάλλεται από τη μεριά του άνδρα; Αν μη τι άλλο, τα studios ξέρουν το κοινό που απευθύνονται οι ταινίες αυτού του είδους. Αυτός είναι και ο λόγος που τους έχει δοθεί ο χαρακτηρισμός “chick flicks”. Να μην παρεξηγηθούμε, το (500) Days of Summer δεν είναι μια ταινία-απάντηση για όλες εκείνες τις ταινίες που “θάβουν” τους άνδρες και σε καμία περίπτωση δεν “θάβει” τις γυναίκες. Είναι μια ταινία που αντικρούει το στερεότυπο πως οι γυναίκες είναι οι ρομαντικές και συνήθως αυτές “τρώνε τα μούτρα τους” στις σχέσεις.

Ο Marc Webb πήρε το μπερδεμένο σενάριο των Scott Neustadter και Michael H. Weber και το ξεμπέρδεψε μπροστά στα μάτια μας. Το (500) Days of Summer αποτελεί το ιδανικό παράδειγμα της ταινίας που η ακανόνιστη χρονολογική της σειρά δεν επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο την θέαση. Ο Webb κατάφερε να συρράψει όλα τα κομμάτια του σεναρίου με τέτοιο τρόπο που η μεταπήδηση στο παρόν, στο μέλλον και στο παρελθόν μοιάζει φυσιολογική. Ενός σεναρίου έξυπνου, αρκετά χιουμοριστικού και σίγουρα βασισμένου σε διαφορετική ρομαντική συνταγή από τις συνηθισμένες.

Ο ταλαντούχος Joseph Gordon-Levitt είναι φανταστικός στον ρόλο του Tom και μαζί με την χαρισματική Zooey Deschanel σχηματίζουν ένα πολύ αξιόλογο δίδυμο που μπορεί να συγκριθεί με τα καλύτερα που έχουν εμφανιστεί στο συγκεκριμένο genre. Το (500) Days of Summer δεν είναι η συνηθισμένη ρομαντική κομεντί που θα βρεις εκεί έξω. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο προσόν του.

This image has an empty alt attribute; its file name is tfc-gif.gif
7
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *