fbpx
AbroadBlog

5 βιβλιοθήκες του κόσμου που προσφέρουν πολλά περισσότερα από βιβλία

Για τους λάτρεις των βιβλίων –όπως εμείς- οι βιβλιοθήκες μοιάζουν με σπάνιο είδος μουσείου που μας επιτρέπει να αγγίζουμε τα εκθέματα. Για την ακρίβεια μάς προσκαλεί να το κάνουμε. Η μόνη προσδοκία που έχει από εμάς είναι ο χρόνος και ο σεβασμός στα βιβλία. Διατηρώντας την ανωνυμία μας περιπλανιόμαστε στα εκατοντάδες ράφια τους. Γοητευόμαστε από τίτλους και εξώφυλλα. Δοκιμάζουμε νέα είδη και συγγραφείς. Άλλοτε πάλι επιστρέφουμε στις σίγουρες πολυδιαβασμένες επιλογές μας. Ακόμα κι αν καταλήξουμε να διαβάσουμε περισσότερα οπισθόφυλλα από βιβλία, ο χρόνος μας δεν πήγε χαμένος. Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο στις βιβλιοθήκες εκείνες που προσφέρουν πολλά περισσότερα από βιβλία.

1. Νέα Βιβλιοθήκη Ningbo, Κίνα

Έναν αιώνα και 2 εκατομμύρια βιβλία μετά την πρώτη λειτουργία της, η νέα βιβλιοθήκη Ningbo είναι ένας πολιτιστικός πόλος έλξης. Οι κατάφυτες εκτάσεις με τη λίμνη, το πάρκο και τους κήπους που την περιβάλλουν, προσφέρουν την επανασύνδεση με τη φύση, παράλληλα με τη λογοτεχνία. Η προσβασιμότητα ήταν κύριο μέλημα του σχεδιασμού της. Η συμπεριληπτικότητα αυτού του πρότζεκτ επαληθεύεται και από το ξεχωριστό τμήμα για όσους επισκέπτες αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Επίσης, προσκαλεί όσους θέλουν να την επισκεφθούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, τους μικρούς φίλους της λογοτεχνίας, όσους θέλουν απλώς να απολαύσουν τον καφέ τους και όσους γοητεύονται από τις σπάνιες εκδόσεις.

2. Βιβλιοθήκη Vasconcelos, Μεξικό

Το 2006 η πόλη του Μεξικό υποδέχθηκε τη βιβλιοθήκη Vasconcelos, που χρωστά το όνομά της στον φιλόσοφο και πρόεδρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Μεξικού. Το κτήριο βιομηχανικού στυλ με τα αμέτρητα σιδερένια ράφια και σκάλες σε τίποτα δε θυμίζει τις κλασικές βιβλιοθήκες. Τα 600 χιλιάδες αναγνώσματά του φιλοδοξούν όμως να δελεάσουν έως και 5 χιλιάδες επισκέπτες ημερησίως. Ο περιποιημένος βοτανικός κήπος και το θερμοκήπιο προσφέρουν την πολυπόθητη ανάσα από τους ρυθμούς της πόλης.

3. Βιβλιοθήκη Marrickville, Αυστραλία

Η μεταμόρφωση ενός νοσοκομείου του 19ου αιώνα σε δημόσια βιβλιοθήκη συμφιλίωσε το σεβασμό προς στην ιστορία, με την ανάγκη για εκσυγχρονισμό. Ο περίβολος του κτηρίου εξυπηρετεί και σε αυτήν την περίπτωση πληθώρα δραστηριοτήτων, όπως πολεμικές τέχνες και προβολές ταινιών. Έξυπνα σχεδιασμένη, προσφέρει αμέτρητους χώρους ανάγνωσης για μοναχικούς αναγνώστες, μέχρι μέλη κάποιας  λογοτεχνικής ομάδας. Το αμφιθέατρό του είναι κατάλληλο για βραδιές βράβευσης, δημόσιους λόγους και διαλέξεις.

4. Δημόσια βιβλιοθήκη της Στουτγκάρδης, Γερμανία

Ένα αρχιτεκτονικό αίνιγμα αποτελεί η βιβλιοθήκη της Στουτγκάρδης. Απ’έξω δεσπόζει ένας γυάλινος κύβος εννιά ορόφων και από μέσα ξετυλίγεται από πάτωμα σε πάτωμα μια κατάλευκη ανάποδη πυραμίδα. Στην είσοδο μάλιστα διατίθενται ακουστικές ξεναγήσεις του χώρου. Τα τμήματα της βιβλιοθήκης αφιερωμένα στη μουσική και τα γραφιστικά είναι αναμφίβολα αυτά που ξεχωρίζουν. Τα γευστικά ροφήματα και η μαγευτική θέα της οροφής είναι για όσους χρειάζονται ένα διάλειμμα από το διάβασμα ή την καθημερινότητα.

5. Βιβλιοθήκη Het predikheren, Βέλγιο

Το μοναστήρι του 17ου αιώνα της πόλης Mechelen καλωσόρισε τα έργα αποκατάστασής του και τα βιβλία που ήρθαν μαζί της. Πιστό στη μακραίωνη ιστορία του και τη λιτή αισθητική του, το κτήριο λειτουργεί πλέον ως κέντρο συνάντησης των φίλων του βιβλίου. Χωρισμένο σε ζώνες έχει προβλεφθεί, ώστε οι κοινωνικές συναθροίσεις να μην αποσπούν τους αφοσιωμένους αναγνώστες. Η μικρή αυλή με τα τραπεζάκια και το καφέ προσφέρεται για χαλάρωση στον ήλιο. Ο χώρος που ήταν κάποτε η εκκλησία προορίζεται για εκθέσεις και παραστάσεις.

Οι βιβλιοθήκες θα λειτουργούν πάντα ως γέφυρες ανάμεσα στις εποχές κι εμείς υποσχόμαστε να τις διασχίζουμε ασταμάτητα.

Φωτογραφία κειμένου: Luuk Kramer | archdaily.com
5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *