fbpx
BookCulture

5 βιβλία που θα σε συντροφεύσουν στο επόμενο πικνίκ

Αν έπρεπε να χωρέσουμε την Άνοιξη σε ένα καλάθι, αυτό θα ήταν ψάθινο, έτοιμο για το επόμενο πικνίκ. Από το φρεσκοκομμένο γρασίδι του γειτονικού πάρκου μέχρι την ομορφιά ενός ανέγγιχτου λιβαδιού και την κοντινότερη παραλία, το κλασικό καρό τραπεζομάντηλο γίνεται η δικιά μας κρατημένη θέση. Αφού συμβουλευτείς τις ιδέες μας για ένα φιλικό προς το περιβάλλον πικνίκ, πάμε να το κάνουμε και περισσότερο ενδιαφέρον κι εμπνευσμένο. Δημιουργήσαμε μια σύντομη λίστα από 5 βιβλία που θα σου κρατήσουν παρέα στην επόμενη εξόρμηση.

1. Στη Γη είμαστε πρόσκαιρα υπέροχοι, Ocean Vuong – εκδόσεις Gutenberg

Ένα μυθιστόρημα που βρίθει από λυρισμό και αιχμηρές αλήθειες παραδίδει στους αναγνώστες ο βιετναμέζικης καταγωγής συγγραφέας Ocean Vuong. Το ντεμπούτο του στην πεζογραφία γνώρισε τεράστια αναγνώριση και ανταπόκριση σε επίπεδο βραβείων και αντιτύπων. Ένα γράμμα με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία απευθύνει ο ήρωας στην αναλφάβητη μητέρα του. Το τραύμα του πολέμου και του ξεριζωμού, η απώλεια, η περιπλεγμένη μητρική σχέση, η εξερεύνηση της σεξουαλικότητας και της ταυτότητας εν γένει, ξεδιπλώνονται με τη δύναμη της γλώσσας. Είναι ο τρόπος της να εξιλεωθεί για όλα τα χρόνια της χαμένης επικοινωνίας.

2. Γωνία διοπτεύσεως, Βασίλης Ι. Παπαμιχαλόπουλος – εκδόσεις Γαβριηλίδης

Όταν οι εικόνες που δημιουργεί η ποίηση εναρμονίζονται με το φυσικό τοπίο η ανάγνωση γίνεται απόλαυση. Εικόνες και παρομοιώσεις με τη θάλασσα διατρέχουν όλο το βιβλίο. Σε αυτήν την ποιητική συλλογή του Παπαμιχαλόπουλου συνδιαλεγόμαστε με το χρόνο. Η αέναη κίνηση κι η κυκλικότητα του χρόνου άλλοτε εμφανίζονται ελπιδοφόρες, κι άλλοτε αμείλικτες. Η εποχή μας σκιαγραφείται μέσα από τον εγκλωβισμό στις πόλεις, τα διαμερίσματα και τη ρουτίνα της εργασίας. Ο έρωτας, η μοναξιά, η σιωπή και η ποιητική δημιουργία είναι μερικές από τις έννοιες που «ξεφυλλίζουμε» σελίδα τη σελίδα.

3. Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες, Delia Owens – εκδόσεις Δώμα

Δεξιοτέχνης στις περιγραφές και ιδίως του φυσικού κόσμου, η Owens συνθέτει ένα μυθιστόρημα για την επιβίωση και την ενηλικίωση. Καταφέρνει έτσι να ισορροπήσει τις δύο ιδιότητές της ως ζωολόγου και συγγραφέα. Η φύση παίρνει εδώ κυριολεκτικά το ρόλο της Μητέρας για την ανήλικη Κάια και ο δεσμός είναι ακατανίκητος. Μια πολύτιμη οπτική για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, που μας ωθεί σε επαναξιολόγηση της δικής μας σχέσης με αυτήν.  Όλα αυτά ταυτόχρονα με την εξιχνίαση ενός εγκλήματος και την γέννηση του έρωτα.

4. Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων, Jean-Michel Guenassia – εκδόσεις Πόλις

Την πρόσφατη φρενίτιδα με το σκάκι μπορεί να την οφείλουμε στη μίνι σειρά του Netflix, το Γκαμπί της Βασίλισσας. Μερικοί από εμάς όμως είχαν ήδη γοητευτεί μια δεκαετία πριν, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του Guenassia. Η νοσταλγική ατμόσφαιρα του Παρισιού στη δεκαετία του ’60 μέσα από τα μάτια ενός παιδιού λίγο πριν την εφηβεία είναι η απόδραση που αναζητούσαμε από τη ρουτίνα. Μέσα από τις συζητήσεις των θαμώνων του μπιστρό Balto εξερευνούμε τις ανθρώπινες σχέσεις άρρηκτα συνδεδεμένες με το πολιτικό κλίμα της εποχής και των δεκαετιών που προηγήθηκαν. Ο χορός από τα πιόνια στη σκακιέρα μάς καθοδηγεί μεθοδικά στην αποκάλυψη ενός επώδυνου μυστικού.

5. Δεν κατοικούν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο, Jean-Paul Dubois – εκδόσεις Δώμα

Κάθε ανάγνωση ξεκινά από τη γνωριμία με το εξώφυλλο και την αποκωδικοποίηση του τίτλου. Ο Dubois μάς προετοιμάζει για μια διαδρομή γεμάτη λεπτότητα και ενσυναίσθηση προς τις ανθρώπινες αδυναμίες. Μάλιστα είναι ιδιαίτερης σημασίας η αντίθεση ανάμεσα στην ευγενική φυσιογνωμία του ήρωα και την αγριότητα του χώρου που τον τοποθετεί. Οι φυλακές του Μοντρεάλ συγκεκριμένα είναι ο χώρος που ξετυλίγει ο αφηγητής το κουβάρι της ζωής του και τις επιλογές που τον οδήγησαν εκεί. Διαβάζοντας ένα τέτοιο μυθιστόρημα με φόντο μας τη φύση ίσως εμπνεύσει την ευγνωμοσύνη για το πού βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή.

Δεν ξέρω αν τα νοερά ταξίδια είναι καλύτερα από τα πραγματικά. Σίγουρα όμως όταν συνδυάζονται είναι η απόλυτη διαδρομή.

12
Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *